Ziua Logo
  Nr. 3674 de joi, 13 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
16.000 de firme pandite de faliment
-- Aceasta este estimarea specialistilor in insolventa pentru primul an dupa aderarea la UE * Noile reglementari in domeniu vor reduce durata unei proceduri de incetare a activitatii la numai cateva luni
Numarul de firme care vor intra in insolventa in primul an dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana s-ar putea plasa in jurul a 16.000, a declarat ieri Gheorghe Piperea, vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL), citat de Mediafax. "Sunt convins ca si dupa aderarea la UE nu va creste semnificativ numarul falimentelor, pentru ca nu avem cultura necesara. Vom avea probabil 16.000 de procese de insolventa in 2007", a afirmat Piperea. Potrivit datelor UNPRL, la sfarsitul anului trecut existau in lucru 10.813 dosare, din care circa 71% reprezentau falimente, 13% reorganizari judicare si 8% lichidari voluntare, diferenta de pana la 100% fiind reprezentata de firmele aflate in perioada de observatie. "Intrarea in insolventa este adeseori vazuta ca fiind jenanta, desi poate fi o solutie pentru redresare", a spus Piperea. El a aratat ca avansul numarului de procese de insolventa cu 60% in 2005 este "insignifiant" raportat la numarul total de societati comerciale din Romania. "Numarul de cazuri de insolventa din 2005 a fost raportat la 1,2 milioane de agenti economici", a precizat Piperea.
Faliment expres
Pe de alta parte, specialistii in insolventa au apreciat ca procedurile de faliment se vor scurta foarte mult, odata cu intrarea in vigoare, pe 21 iulie, a noii legi a insolventei, nr. 83/2006, au aratat, ieri, specialisti in insolventa, transmite NewsIn. Potrivit acestora, este posibil ca, in unele cazuri, procedurile mentionate sa se intinda pe maxim doua luni, astfel fiind grabita iesirea de pe piata a unor firme neviabile economic. Firmele aflate in incapacitate de plata vor putea cere instantei deschiderea procedurii de faliment, reusind, astfel, sa-si continue afacerea si sa opreasca, pana la sentinta instantei, demersurile incepute impotriva lor de catre creditori. "Legea da sanse debitorilor, dar in primul rand favorizeaza creditorii, iar cel mai mare avantaj pentru debitori este ca pot sa ceara deschiderea procedurii care stopeaza actiunile in justitie sau de orice alta natura si pot discuta cu creditorii in interiorul procedurii pana la decizia instantei", a explicat presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare, Arin Stanescu, in cadrul unei conferinte pe tema noii legi a insolventei. Actul normativ introduce procedura simplificata prin care firmele insolvabile pot trece direct la faliment in maximum 60 de zile, potrivit aprecierilor facute de initiatorii legii. Procedura simplificata se poate declansa fie la cererea debitorilor, fie la cea a creditorilor daca societatea da dovada de rea credinta: nu a depus documentele, nu are sediul la adresa mentionata sau administratorul nu mai este de gasit.
Raspunderea bancilor
Pe de alta parte, Gherorghe Piperea a declarat ca jurisprudenta din Romania este in urma celei din Franta sau Anglia, unde pot fi trase la raspundere si bancile care acorda credite unor companii care se dovedesc apoi insolvente, creand astfel aparenta unei lichiditati, transmite Mediafax. "Si in Romania ar trebui sa existe astfel de prevederi, pentru ca foarte multe banci acorda credite unor firme care se afla in situatii dificile, impunand cerinte si conditii care duc de fapt la directionarea activitatii companiei respective de catre banca", a spus Piperea. (A.G.C.)
 Afisari: 131  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
firme pandite   de the
vise .vise...   de dur
SI ASTA E DOAR INCEPUTUL ....   de BODEA ALEXANDRU
si un' draq sint si cu ce se ocupa firmele alea 16.000?.....   de geek-a-contra
Cind v-am zis acelas lucru cu doua-trei luni in urma,...   de CONU
A r h i v a
  Fara off-shore la fondurile de pensii    
  ANRC si Vodafone la Tribunal    2 comentarii
  Taxa pe vanzarea caselor nu va reduce tranzactiile    1 comentariu
  Guvernul umbla la cheltuieli    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Operatiunea "Voci curate" (1176 afisari)
 Iurie Rosca s-a predat lui Voronin (386 afisari)
 Marele jaf (160 afisari)
 Cum se ciondaneste opozitia cu puterea (151 afisari)
 16.000 de firme pandite de faliment (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01060 sec.