Ziua Logo
  Nr. 3674 de joi, 13 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Iurie Rosca s-a predat lui Voronin
-- Fostul lider unionist de la Chisinau merge pe linia presedintelui moldovean si declara ca unirea nu-i o prioritate a momentului * "Parerea mea este ca, in acest moment, atat autoritatile de la Bucuresti cat si autoritatile de la Chisinau ar trebui sa renunte la invocarea evenimentelor istorice de acum 50 de ani", a declarat liderul PPCD
Liderul crestin-democratilor de la Chisinau, Iurie Rosca, sustine ca autoritatile de pe cele doua maluri ale Prutului ar trebui sa renunte la invocarea evenimentelor istorice de acum 50 de ani si sa se concentreze pe rezolvarea unor probleme concrete care sa apropie cele doua tari si nu sa le indeparteze, informeaza BBC preluat de Rompres.
"Am tot respectul atat pentru presedintele Basescu, cat si pentru presedintele Voronin. Nu pun la indoiala sinceritatea presedintelui Basescu, care este avocatul sincer al Republicii Moldova pe plan international si doreste din toata inima ca tara noastra sa urmeze drumul european, sa devina o tara prospera si membra a comunitatii europene. In acelasi timp, insistenta cu care se invoca trecutul istoric trezeste sensibilitati explicabile la Chisinau si parerea mea este ca, in acest moment, atat autoritatile de la Bucuresti cat si autoritatile de la Chisinau ar trebui sa renunte la invocarea evenimentelor istorice de acum 50 de ani si mai bine, in favoarea rezolvarii unor probleme concrete de ordin economic, de ordin comercial, de natura sa apropie cele doua tari, nu sa le indeparteze in functie de prejudecatile pe care le purtam din trecut'', a afirmat liderul PPCD si vicepresedinte al legislativului moldovean, Iurie Rosca, intr-o declaratie pentru BBC.
Presedintele Voronin a lasat clar sa se inteleaga, marti, in cadrul unei conferinte de presa ca optiunea unionista este nociva pentru unitatea teritoriala a Republicii Moldova si ca ar exista ceea ce el a numit o clica pro-unionista, care doreste de fapt abandonarea regiunii nistrene. Nu dorim nici integrarea in UE, a afirmat Vladimir Voronin, potrivit BBC, daca pretul va fi divizarea in continuare a Republicii Moldova.
Aproape de comunisti
Iurie Rosca a afirmat ca: ''Nu doresc sa comentez limbajul presedintelui Voronin intr-un fel sau altul, doar pot sa remarc detaliul pe care il consider important in aceasta remarca si anume ca Republica Moldova trebuie sa reuneasca in mod solidar toti politicienii responsabili in ideea de a restabili neconditionat unitatea teritoriala a Republicii Moldova si de a nu admite speculatii ca Transnistria ar putea fi abandonata''. In aceeasi declaratie pentru BBC, referindu-se la o modalitate ideala a raporturilor dintre Republica Moldova si Romania in perspectiva imediata si mai indepartata, Iurie Rosca a apreciat ca ar trebui gasita ''o formula de compatibilizare a celor care se revendica a fi romani si a celor care se revendica a fi moldoveni, care sunt una si ca origine istorica si ca identitate culturala si lingvistica''. Prin urmare, a adaugat liderul PPCD, ''dezacordul care provine din gradul diferit de educatie sau din anumite traditii istorice mai mult sau mai putin intemeiate, trebuie depasit cu bunavointa, cu tact si cu toleranta reciproca''. BBC noteaza ca pana de curand PPCD era principala forta pro-unionista din Republica Moldova, dar, dupa ce a sprijinit realegerea lui Vladimir Voronin la 4 aprilie 2005, a adoptat o pozitie mult mai apropiata de aceea a Partidului Comunistilor, al carui lider este Vladimir Voronin.
Voronin ramane la teza stalinista
Presedintele moldovean Vladimir Voronin a afirmat marti, intr-o conferinta de presa, ca, in perioada 1918-1940, Basarabia ar fi fost ocupata de Romania si ca Pactul Ribbentrop-Molotov nu are nimic in comun cu Republica Moldova. ''Pactul Ribbentrop-Molotov nu are nimic cu Republica Moldova si cu zona geografica numita Basarabia. Nu are nimic comun si nici nu a avut, pentru ca zona aceasta, pe care dumneavoastra, cei din Romania, o numiti Basarabia, in 1918 a fost ocupata cu forta de catre regimul de la Bucuresti care era atunci. Si pana in 1940 a fost sub ocupatie. De aceea, cand in 1940 s-au indreptat hotarele, cum se numea atunci, aceasta nu a avut atitudine fata de Moldova. Fata de celelate tari, da, Ribbentrop-Molotov a avut atitudine, fata de Moldova nu a avut nici o atitudine, pentru ca atunci, la 28 iunie 1940, s-a eliberat Moldova care a fost ocupata de Romania. Aceasta este istoria. Cum ar dori aceleasi forte pro-unioniste, unioniste sa o intoarca, sa o suceasca, aceasta este istoria. Eu le-am explicat aceasta istorie si rusilor, care pe furis au semnat acordul cu Romania. I-am explicat aceasta istorie si domnului Putin. Asa a fost, nu ca doreste acest lucru Voronin sau altcineva. De aceea, situatia este de asa natura ca acest pact pentru noi nu are nici o implicare, pentru Moldova. Pentru oricine din celelate tari, poftim, acolo s-a luat de la Ucraina si s-a dat in alta parte, de la Romania au taiat, de la Polonia samd, au mers pana la tarile baltice inclusiv. Dar cu noi a fost o cu totul alta istorie si alta cauza'', si-a explicat presedintele Voronin viziunea sa asupra acestui subiect.
Presedintele Voronin a vorbit despre existenta unei clici unioniste, care incearca sa destrame Republica Moldova si s-o uneasca cu Romania sau cu altcineva si a avertizat ca cei care pledeaza pentru asemenea idei trebuie sa fie pedepsiti. Presedintele moldovean nu a precizat cine formeaza clica unionista, multumindu-se sa afirme ca este vorba despre forte interne si externe.
George DAMIAN 
 Afisari: 386  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
ar fi fain ...   de oedyp
betivanii nu se dezmint.....   de geek-a-contra
Inginereste   de Sorin
A tradat oaree?   de congtf
SI TU BRUTUS ????   de BODEA ALEXANDRU
Cracanat de uimire   de Ahriman
Germania s-a unit pentruca este de categ I-a , Romania nu - pentruca este de categoria "tacamuri " !   de ionion
Instructiunile Bruxelului cu ale Moscovei : nu este momentul - peste...NICIODATA !   de ionion
Au dreptate   de gergiana
ROSCA are dreptate. Nu este momentul. Peste 5-10 ani.   de basarab
...chestiunea e f. subtila!   de Badea Costache
a tradat sau nu Rosca?   de geoianc2000
tradatori   de Dan Bostan
Chestiunea este mult mai subtila caci.....   de Rocky
casatorie cu forta nu se poate   de marin2
Vanduti Moscovei   de mds
A r h i v a
  Marele jaf    16 comentarii
  Operatiunea "Voci curate"    5 comentarii
  Manevra lui Felix    7 comentarii
  Actiunea "Crinul"    2 comentarii
  Sinucigas salvat cu ulei de floare    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Operatiunea "Voci curate" (1176 afisari)
 Iurie Rosca s-a predat lui Voronin (386 afisari)
 Marele jaf (160 afisari)
 Cum se ciondaneste opozitia cu puterea (151 afisari)
 16.000 de firme pandite de faliment (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01123 sec.