Ziua Logo
  Nr. 3674 de joi, 13 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Prefata si postfata la Moscova
Serghei KARAGANOV 
A trecut mai bine de o saptamana de la interventia presedintelui Vladimir Putin in fata ambasadorilor si reprezentantilor permanenti ai Federatiei Ruse. Mai raman cateva zile pana la intalnirea G8. Manifestare folositoare inclusiv prin faptul ca a obligat diplomatia rusa si creierul politicii externe a Rusiei sa-si intensifice manevrele in toate directiile. Este o mare realizare.
Ea s-a manifestat in discursul sefului statului, care s-a remarcat prin neobisnuite declaratii oficiale, realism, sinceritate si printr-o altfel de prezentare a unor probleme care stau in fata diplomatiei ruse. Majoritatea comentariilor s-au concentrat asupra acelor pasaje ale interventiei prezidentiale, cand el a aratat ca Rusia, promovand o politica de prietenie, va juca pe viitor dur si egal, unde, printre randuri, analistii, obisnuiti sa caute elemente de confruntare in politica rusa, au citit sau au gandit avertismente adresate partnerilor din G8 legate de noua infasare, mai sigura, mai practica, desi nu confruntationala, a politicii ruse. (...)
Indicand asupra cresterii impredictibilitatii si a gradului de conflictualitate din lume, asupra a ceea ce el a numit "modernizarea" intregii arhitecturi a securitatii internationale, presedintele, dintr-o prudenta de inteles pentru un sef de stat, nu a vorbit despre doua lucruri.
In primul rand, despre faptul ca in "modernizare" predomina, deocamdata, elemente de demontare a vechiului sistem de securitate, si nu de construire a unuia nou. ONU continua sa slabeasca, vechile structuri nu acopera vacuumul, slabesc si chiar pot crea noi probleme (NATO) sau se pot inchide in sine (UE).
In al doilea rand, a aparut, deocamdata nu foarte afisata, dar potential suficient de neplacuta, tendinta de construire a unui nou sistem de blocuri aflate intr-o semi-confruntare. Aceeasi NATO incearca sa ia in brate ceva ce nu poate fi cuprins, intinzandu-se pana in Australia, Noua Zeelanda si Coreea de Sud, iar pe drum, pentru ca ultimele nu prea au mare nevoie de o participare la aliante, sa rasfranga aceasta participare asupra Ucrainei.
Pentru Ucraina asta va fi, mai degraba, fatal, macar din cauza problemelor de granita cu Rusia, care ar trebuie refacuta in regim real, creand o sursa pentru zeci de conflicte. Poate aparea alt arc de instabilitate in Europa.
Vazand aceste tendinte, Rusia mizeaza tot mai mult pe intarirea ODKB si pe conferirea Organizatiei de Cooperare de la Shanghai unei functii in sfera de securitate. Se creeaza premisele unei noi pseudoconfruntari intre blocuri. Chiar daca Rusia nu va fi vinovata de o asemenea evolutie a evenimentelor, nu o avantajeaza.
Presedintele a atras atentia asupra aparitiei unei noi "aliante sfinte", care ar putea fi, de aceasta data, indreptata impotriva elementelor tot mai radicale din islam.
Fireste, Rusia nu este interesata sa devina camp de batalie intr-un razboi al civilizatiilor. Trebuie sa faca tot ce poate pentru a evita acest razboi si participarea Rusiei la el, trebuie sa lupte pentru stabilirea unui dialog intre civilizatii, un dialog nepurtat de nimeni in prezent, nici macar de Rusia, cu pozitia ei unica - geografica si culturala.
Dar ma tem ca, fara alianta marilor si responsabilelor puteri - G8, China, India, Brazilia, alte tari - lumea nu va putea face fata proliferarii armelor nucleare si mijloacelor de dobandire a acestora. Nu va reusi sa faca fata nici terorismului, sa mentina o oarecare ordine in regiunile cu state nerecunoscute, sa impiedice amplificarea radicalismului politic si religios intr-o serie de regiuni.
Este de inteles si patosul presedintelui, care a avertizat in legatura cu noua cursa a inarmarilor. Dar ea se desfasoara nu doar din cauza tentativelor de a impune "o importanta hipertrofica a fortei in relatiile internationale". (...)
Este bine ca, in ultimele sale interventii, presedintele nu repeta lozinca transformarii Rusiei intr-o "mare putere energetica", indoielnica din punctul de vedere al consistentei ei intelectuale. Asemenea puteri nu au fost, si nici nu pot exista, se vede. Mai bine incet, pas cu pas, prin modernizare, prin atragerea de oameni vorbitori de limba rusa, prin imbunatatirea capitalului uman si industrial, sa devii o putere a viitorului.
Comentariu publicat de Rossiiskaia Gazeta, retransmis de "Agentia Rusia la Zi"
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Mai bine   de griar
A r h i v a
  Basarabia - subiect romanesc si european    12 comentarii
  Fostii proprietari trebuie despagubiti    8 comentarii
  CNSAS il "judeca" pe Razvan Theodorescu - dar cine il judeca pe Virgil Magureanu?    6 comentarii
  Cateva amintiri despre Fundatia Soros    8 comentarii
  Adio, Cricova!    9 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Declaratia zilei    3 comentarii
  Geopolitica occidentala, in dezordine    2006-07-04
  Iran, Rusia si arma nucleara    2005-11-15
  Rusia, SUA si "Marele Joc" al Asiei Centrale    2005-10-21
  Drumul Rusiei catre izolare    2005-02-23
 Top afisari / comentarii 
 Operatiunea "Voci curate" (1176 afisari)
 Iurie Rosca s-a predat lui Voronin (386 afisari)
 Marele jaf (160 afisari)
 Cum se ciondaneste opozitia cu puterea (151 afisari)
 16.000 de firme pandite de faliment (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 1.14007 sec.