Ziua Logo
  Nr. 3673 de miercuri, 12 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Putin mai seducator decat Basescu
-- Presedintele Moldovei a declarat ieri, cu ocazia anului politic 2006, ca Basarabia nu intentioneaza sa se uneasca cu Romania * "Arhitectii unor astfel de scenarii, oriunde ar fi ei - la Tiraspol sau la Bucuresti - trebuie sa se impace cu gandul ca aceste fantezii sunt irealizabile", a spus presedintele de la Chisinau
Foto: EPA
Republica Moldova nu intentioneaza sa se uneasca cu Romania, a declarat ieri presedintele Vladimir Voronin, la o conferinta de presa in cadrul careia a facut bilantul anului politic 2006, informeaza Rompres. Solicitat sa comenteze oferta presedintelui roman cu privire la aderarea impreuna a celor doua tari la Uniunea Europeana, liderul de la Chisinau a precizat ca oficial nu a fost facuta o astfel de propunere.
"In privinta unirii cu Romania, o astfel de perspectiva nu va exista nici dupa aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Arhitectii unor astfel de scenarii, oriunde ar fi ei - la Tiraspol sau la Bucuresti - trebuie sa se impace cu gandul ca aceste fantezii sunt irealizabile", a spus presedintele de la Chisinau. Voronin a precizat totodata ca drumul tarii sale spre integrarea europeana este ireversibil si nu constituie subiectul vreunor discutii.
"As vrea sa stiti de la mine un lucru pe care il voi spune atat cat poate fi spus: Romania a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean, si varianta de a intra odata cu noi in UE. Este insa optiunea autoritatilor de la Chisinau si a poporului Republicii Moldova ce va dori sa faca", a declarat Traian Basescu in fata a 50 de olimpici din Republica Moldova, aflati la un dejun la Palatul Cotroceni.
Vladimir Voronin a acuzat existenta unei "clici unioniste" care ar incearca sa dezmembreze Republica Moldova. "Traian Basescu este prietenul meu si pretuiesc prietenia cu el si relatiile dintre noi" - a spus Voronin, care a adaugat ca in cadrul discutiilor dintre doi presedinti se vorbesc multe, dand de inteles ca si propunerea presedintelui Romaniei ar fi putut fi lansata intr-un asemenea cadru informal. Voronin a dat asigurari ca relatiile cu Romania sunt bune si vor fi in continuare la fel de bune si ca cea mai importanta investitie pe care o poate face Romania pentru rezolvarea conflictului transnistrean este semnarea tratatelor de baza si privind regimul frontierei comune cu Republica Moldova. Voronin a mai spus ca Republica Moldova nu are de ce sa condamne pactul Ribbentrop-Molotov, pentru ca nu a fost vizata de acest document. Voronin a sustinut inca o data in public teza stalinista conform carei Republica Moldova ar fi fost ocupata de Romania in 1918 si eliberata in 1941. De asemenea, presedintele de la Chisinau a subliniat ca Republica Moldova nu intentioneaza sa devina membru al NATO.
OSCE da din umeri
Seful Misiunii OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) la Chisinau, William Hill, si-a manifestat speranta la inceputul acestei saptamani ca declaratiile presedintelui roman Traian Basescu privind o posibila aderare a Republicii Moldova la UE o data cu Romania sa nu afecteze negocierile privind Transnistria, intrucat, anterior, lideri de la Tiraspol au declarat ca vor tine cont de aceste declaratii in negocierile cu Chisinaul, amenintand totodata ca ar putea cere chiar marirea contingentului rus de mentinere a pacii desfasurat in regiune.
In cadrul unei conferinte de presa organizate cu ocazia incheierii, la sfarsitul acestei luni, a mandatului sau la sefia Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill a mai afirmat ca nu ii este clar ce a vrut sa spuna presedintele Basescu si ce ar putea insemna declaratiile lui in afara sustinerii aspiratiilor europene ale Republicii Moldova.
"Am citit relatarile din presa ale declaratiilor presedintelui Basescu, nu stiu ce anume a spus in realitate, nu ca n-as avea incredere in presa, asa ca intelesul acestor remarci nu-mi este tocmai clar. UE are reguli precise pentru aderare, deci nu se poate adera la Uniune pe scurtatura. Nu am vorbit cu nimeni oficial despre acest subiect, deci nu stiu ce ar putea sa insemne aceste declaratii altceva decat sprijin pentru aspiratiile europene ale Republicii Moldova'', a declarat William Hill.
Ministrul moldovean de Externe Andrei Stratan a precizat saptamana trecuta ca Republica Moldova nu a primit nici un fel de propuneri oficiale de la Bruxelles sau Bucuresti pentru intrarea in UE la aceeasi data cu Romania.
Referendum la Tiraspol
Autoritatile din Transnistria au anuntat ca vor organiza, la 17 septembrie, un referendum pe tema statutului republicii situate in stanga Nistrului si a relatiilor sale cu Rusia, informeaza Mediafax.
O comisie de specialitate a Legislativului de la Tiraspol a decis pastrarea intrebarilor propuse de liderul separatist Igor Smirnov. Acestea vor alcatui un chestionar, care va fi supus votului in cursul acestei saptamani. Initiativa organizarii referendumului a fost adoptata dupa ce comunitatea internationala a recunoscut independenta Muntenegrului, locuitorii Transnistriei urmand sa se pronunte in privinta viitorului statut al republicii.
Rusia este singurul stat care sustine organizarea unor astfel de referendumuri, presedintele Putin declarand la 6 iulie ca "trebuie respectata dorinta locuitorilor din anumite regiuni". Liderul de la Kremlin a facut referire la Abhazia si Osetia de Sud. Oficialii UE, OSCE si din Republica Moldova au anuntat deja ca nu vor monitoriza desfasurarea evenimentului si nu vor recunoaste rezultatele acestuia. Acesta este al saselea referendum de acest gen organizat de administratia condusa de Igor Smirnov din 1992.
Armata Rosie "eliberatoare"
Pe 26 august 2005 Vladimir Voronin declara ca poarta recunostinta vesnica Armatei Rosii sovietice care ar fi "eliberat" Moldova de "ciuma neagra a fascismului" reprezentata, in viziunea lui, de catre romani. Amestecul oamenilor politici in scrierea istoriei pare sa fie o constanta a regimului comunist de la Chisinau care nu pierde nici un prilej de a da "indicatii pretioase" pentru "linia" pe care trebuie analizata istoria.
"Poporul moldovean este recunoscator Armatei Sovietice pentru eliberarea din 1944, in pofida unor afirmatii ale asa-zisilor istorici, care au distorsionat adevarul despre al doilea razboi mondial", a afirmat pe 26 august 2005 presedintele moldovean, Vladimir Voronin, la un miting comemorativ.
Regimul comunist de la Chisinau a organizat la acea data un miting comemorativ la monumentul "Capul de pod de la Serpeni", locul pe unde primele trupe sovietice au traversat Nistrul in august 1944. Voronin a apreciat cu acest prilej ca "acesta a fost un razboi drept si de eliberare a Uniunii Sovietice, care s-a incheiat cu zdrobirea fascismului - ciuma neagra a secolului al XX-lea". Istoriografia comunista de la Chisinau intelege prin "ciuma neagra a fascismului" administratia romaneasca dintre 1918-1944, de care "Moldova" a fost "eliberata", act istoric relatat ca atare in noul manual de "Istorie integrata a Moldovei", cu care se urmareste infestarea mintilor copiilor romani de peste Prut.
In aprilie 1944, trupele ucrainene au fortat trecerea raului Nistru si au creat pe malul drept capul de pod Serpeni-Puhaceni. La 23 august, in acelasi an, unitatile Armatei Sovietice au inceput ofensiva decisiva, finalizata o zi mai tarziu, cu ocuparea Chisinaului. Operatiunea Iasi-Chisinau, care s-a incheiat la 24 august 1944, era prezentata de istoricii sovietici din stanga Prutului drept una dintre cele mai ample campanii militare din timpul celui de al doilea razboi mondial. Operatiunea, inceputa la 20 august 1944, a vizat deschiderea accesului trupelor sovietice la bazele petroliere de la Ploiesti si a implicat un efectiv militar care a depasit populatia de atunci dintre Prut si Nistru.
Fascistii de romani
In ciuda declaratiilor sefului comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin, de abandonare a frecusurilor istorice si politice cu Romania, Ministerul Educatiei din Republica Moldova a pregatit un manual de istorie pentru clasa a XII-a de liceu, care nu face altceva decat sa invenineze cat mai mult posibil relatiile Bucuresti-Chisinau. Interventia lui Voronin la aniversarea "eliberarii" sovietice nu face altceva decat sa dea unda verde promovarii acestui manual jignitor in scolile de dincolo de Prut.
Manualul amintit dedica 24 de pagini unei ample demonstratii conform careia romanii sunt antisemiti, fascisti si extremisti. Se face tot posibilul pentru cimentarea asociatiei romani egal fascisti. Revenirea Basarabiei sub administrare romaneasca in timpul celui de-al doilea razboi mondial este caracterizata astfel. "Dupa ocuparea republicii noastre de catre fascisti, in plan administrativ Moldova si unele regiuni ale Ucrainei aflate sub control romanesc au fost divizate in trei provincii: Basarabia, Bucovina si Transnistria".
Manualul citat descrie astfel intrarea trupelor romane in Basarabia in 1942 "la Chisinau, in primele zile ale ocupatiei oamenii erau ucisi pe strazi, femeile - violate, copii - injunghiati cu baionetele. Sute de cadavre erau aruncate spre sfasiere cainilor".
George DAMIAN 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Voronin sa nu se puna cu preaiubitul nostru ! Daca voi nu ma vreti,   de Raquel
apa va trece dintr'un vas n altul, la temperatur egal!   de avarfreson
Cum zice francezul!   de DanBruma
Iata dovada!   de gergiana
Voronin , nume romanesc ,   de Thaedeusz
Voronin...si Nistrul   de Badea Costache
Basescu a scapat un porumbel care trebuia tinut in hulubarie,...   de Tzepelica
I am too sexy for my ......   de Olga Khan
Ion acarul   de cosor ion
Pe langa titlul idiot...   de Parazitu
Irealizabil?   de bbbb
A r h i v a
  Explozia piramidelor    19 comentarii
  Presedintele are liber la popor    5 comentarii
  Romanul care a speriat New York-ul    10 comentarii
  Tragedie in India    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mafia concursurilor de titularizare (2783 afisari)
 Explozia piramidelor (2007 afisari)
 Serban Foarta: Parca suntem niste armii grele de furnici... (851 afisari)
 Topul "textelor de vrajit femeile" (577 afisari)
 Stiri pe scurt (486 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01203 sec.