Ziua Logo
  Nr. 3673 de miercuri, 12 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Presedintele are liber la popor
Foto: EPA
Judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit ieri ca presedintele are mana libera in a decide tema pe care doreste sa consulte poporul prin intermediul unui referendum. Acest subiect a infierbantat scena politica in toamna trecuta, putini fiind cei care au fost de acord cu faptul ca seful statului poate decide de capul lui tema de interes national care face obiectul referendumului. Astfel, dupa sase ani de la adoptarea Legii referendumului, Curtea declara aceasta reglementare in neconcordanta cu Legea fundamentala, pentru simplul fapt ca limiteaza - in contradictie cu prevederile constitutionale - temele consultarii. Aceasta in conditiile in care, din toamna trecuta, Traian Basescu a cochetat tot mai mult cu ideea consultarii poporului in privinta unei noi revizuiri a Constitutiei, dupa cea din 2003, care nu a rezolvat hibele din Legea fundamentala adoptata in 1991. Conform legii, presedintele este obligat sa consulte Parlamentul, in plenul caruia trebuie sa explice ratiunile pentru care apeleaza la consultarea populara. Chiar daca Parlamentul nu este de parere ca e necesara consultarea populara, presedintele poate convoca prin decret referendumul.
Basescu a castigat razboiul referendumului
Curtea a luat ieri in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului cu privire la dispozitiile articolului 12 alineatul (1) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Textul acestui articol prevede ca: (1) Sunt considerate probleme de interes national in sensul art. 11: A. Adoptarea unor masuri privind reforma si strategia economica a tarii; B. Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la: a) regimul general al proprietatii publice si private; b) organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala; c) organizarea generala a invatamantului; d) structura sistemului national de aparare, organizarea armatei, participarea fortelor armate la unele operatiuni internationale; e) incheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internationale pe durata nedeterminata sau pe o perioada mai mare de 10 ani; f) integrarea Romaniei in structurile europene si euroatlantice; g) regimul general al cultelor.
Presedintele alege tema consultarii
In urma deliberarii, Curtea Constitutionala a admis exceptia formulata, constatand ca dispozitiile criticate de Avocatul Poporului sunt neconstitutionale deoarece incalca prevederile articolului 1, alineatul (4), referitor la principiul separatiei si echilibrului puterilor ale articolului 80 "Rolul presedintelui" si ale articolului 90 "Referendumul" din Legea fundamentala. Potrivit articolului 90 din Constitutie, "Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national". Judecatorii Curtii sustin ca acest text constitutional "confera presedintelui Romaniei competenta exclusiva de a stabili problemele de interes national asupra carora vrea sa consulte poporul prin referendum, chiar daca in acest sens consultarea Parlamentului este obligatorie". Intreaga argumentatie retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul hotararii ce urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial. Decizia Curtii este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.
Schimbarea Constitutiei
Traian Basescu afirma, la sediul misiunii ONU din New York, in septembrie anul trecut, ca doreste schimbarea Constitutiei pentru ca Romania sa aiba un parlament unicameral. Presedintele sustinea ca, in perspectiva integrarii, doua camere parlamentare pentru tara noastra sunt prea multe. "O sa avem si Parlament european, si un legislativ bicameral in tara", remarca seful statului. In opinia sa, era nevoie "de un referendum pentru revizuirea Constitutiei care sa promoveze un Parlament unicameral si sa simplifice procesul de decizie politica si legislativa". Dupa aceste declaratii, a urmat un iures al luarilor de pozitii, seful statului a organizat consultari cu partidele si societatea civila la Cotroceni, analistii si politicienii au despicat referendumul in patru. Majoritatea a fost de parere ca presedintele nu poate face referedum de capul lui.
Basescu isi sustinea afirmatiile, explicand ca "este momentul sa incepem discutiile, pentru ca va fi un proces lung, delicat, dificil" pentru a ajunge la o forma care sa permita ajustarile si adaptarile necesare in Legea Fundamentala". "Dupa 15 ani de functionare a actualei Constitutii, spunem ca am incheiat tranzitia, de aceea intrebarea este daca institutiile politice ale tranzitiei isi mentin valabilitatea sau ne trebuie institutii care sa asigure eficienta, nu tranzitia. (...) Nu in ultimul rand, sunt adeptul fara rezerve al ideii ca trebuie tinut cont si de ce vrea poporul", spunea Traian Basescu.
Gandirea lui Iliescu
Liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a refuzat, la acel moment, sa comenteze afirmatiile sefului statului, dar preciza ca in ceea ce inseamna constructia institutionala si cea constitutionala din Romania. "Noi suportam dupa 15 ani rezultatele gandirii lui Ion Iliescu, care a imprimat arhitectura constitutionala de astazi", se plangea primul ministru. El explica faptul ca aceasta arhitectura constitutionala se refera la republica semiprezidentiala si la cele doua Camere ale Parlamentului, despre care a spus ca, in pofida modificarilor constitutionale continua "sa se calce pe picior una pe alta". Tariceanu continua, mentionand ca aceste inconveniente nu inseamna ca sistemul bicameral este unul "prost". Liderul PNL mai sublinia ca, tot ca urmare a gandirii lui Ion Iliescu, Romania are un sistem de republica semiprezidentiala care creeaza paralelismul presedinte-premier, "cu toate problemele ce decurg de aici". Tariceanu adauga ca problemele dintre institutia premierului si cea a presedintelui nu sunt de "ieri, de azi", ci de 15 ani si vor dura atat timp cat va dura acest sistem.
Povestea Legii referendumului
Povestea unui posibil referendum organizat de presedinte este sinuoasa. Cabinetul Tariceanu a adoptat in vara anului trecut Ordonanta 99/2005 prin care se modifica Legea referendumului atunci cand soarta legilor privind restituirea proprietatii si a celor privind reforma Justitiei nu era clara. Guvernantii s-au gandit atunci la faptul ca prin consultare populara ar putea rezolva problema celor doua pachete de legi. Lucrurile au avut un alt curs si, ulterior, s-a renuntat la aceasta idee. Ordonanta 99/2005 viza largirea temelor pe care se putea organiza referendum de catre presedinte: adoptarea unor masuri privind reforma si strategia de dezvoltare economica si sociala, precum si reforma Justitiei si combaterea coruptiei. Actul normativ a fost respins de cele doua Camere ale Parlamentului, dar seful statului a solicitat, in toamna trecuta, reexaminarea. Parlamentarii l-au refuzat si, in mai, Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in privinta Ordonantei 99. Curtea a declarat constitutionala Legea de respingere a Ordonantei 99. Pentru ca ieri, la sesizarea Avocatului Poporului, judecatorii Curtii sa declare un articol din legea adoptata in urma cu sase ani drept neconstitutionala. (Anca HRIBAN)
Boc are grija de Basescu
Constitutia trebuie sa delimiteze atributiile presedintelui si ale premierului
Liderul PD Emil Boc sustine modificarea Constitutiei si vrea ca viitorea Lege revizuita sa stabileasca clar atributiile premierului si ale presedintelui, sa defineasca conceptul de regiune si sa decida modul de structurare a Parlamentului. "Ca sa putem aplica principiul subsidiaritatii este absoluta nevoie de revizuirea articolului 3, care in acest moment spune ca au pesonalitate juridica numai comunele orasele si judetele. Regiunea nu este entitate juridica in acest moment, chiar daca exista aceste agentii care au un rol de coagulare a unor judete. In UE, aceste regiuni, care sunt pivotul dezvoltarii si motorul atragerii de fonduri, au statut juridic. Romania trebuie sa faca acest pas daca doreste cu adevarat sa fie parte a Uniunii", a explicat liderul PD, citat de NewsIn. Referindu-se la propunerea liberalilor de a numi regiunile judete, Boc a spus ca o astfel de idee este "inaplicabila". "Ele sunt coagulate pe legea actuala a unitatilor administrativ-teritoriale, iar pentru asta trebuie sa ai conceptul de regiune", a continat liderul PD. Cat priveste dorinta UDMR de a elimina din Constitutie conceptul de "stat national unitar", Boc a aratat ca Uniunea insista de 12 ani pe aceeasi idee. "Vom avea acelasi rezultat", a spus Boc. Referindu-se la schimbarea structurii Parlamentului, liderul democrat a aratat ca PD sustine varianta sistemului bicameral. "Daca mergem pe bicameralism este clar ca trebuie departajate mult mai bine atributiile celor doua Camere ale Parlamentului. Acum este formal facuta aceasta departajare. Trebuie pornit de la modalitatea de alegere a celor doua Camere ale Parlamentului. Nu pot sa aiba aceeasi reprezentare politica", a explicat Boc, care a precizat ca viziunea PD asupra rectificarii constitutionale va fi finalizata la inceputul lui 2007. (C.E.)
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
cel mai bun dintre preedini   de avarfreson
Drumul spre dictatura   de legion
Nevoia de referendum   de Marius Adrian Porojnicu
Basescu incapatinat   de cosor ion
Domnule Presedinte.. SANATATE si putere de munca.. ! Referendumul este INSTITUTIA care pune "DECIZIA" inapoi in mana..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Explozia piramidelor    19 comentarii
  Putin mai seducator decat Basescu    11 comentarii
  Romanul care a speriat New York-ul    10 comentarii
  Tragedie in India    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mafia concursurilor de titularizare (2783 afisari)
 Explozia piramidelor (2007 afisari)
 Serban Foarta: Parca suntem niste armii grele de furnici... (851 afisari)
 Topul "textelor de vrajit femeile" (577 afisari)
 Stiri pe scurt (486 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01212 sec.