Ziua Logo
  Nr. 3673 de miercuri, 12 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Explozia piramidelor
Mircea PAUN - ZIUA Foto
Piramidele financiare de tip "Caritas" au functionat in Romania chiar si pe vremea comunismului. Atunci, popular se numeau "scrisorile in lant", iar investitia a fost de zece lei. Acest joc nu a intrat niciodata in atentia autoritatilor din vremea respectiva, cu toate ca stim foarte bine cum corespondenta romanilor a fost controlata cu mare atentie de catre Securitate. O prima tentativa de piramida financiara a functionat in Oradea, in 1990, sub egida unei firme infiintate pe baza legii societatilor comerciale. De aceasta initiativa s-a auzit putin chiar si pe vreme respectiva, deoarece a functionat foarte putin, numarul pagubitilor a fost relativ mic, in jur de doua mii, iar printre beneficiarii afacerii s-au numarat o serie de oficialitati ale judetului Bihor si cativa jurnalisti de influenta din presa oradeana.
Primul mare scandal a fost provocat de prabusirea jocului pus pe roate de Ioan Stoica, patronul celebrei "Caritas" din Cluj. Stoica a facut puscarie, zeci de mii de oameni au ramas fara bani, multi dintre ei imprumutandu-se de la banci si girand cu casele, iar o mana de oameni, aflati pe lista de "protocol" a lui Stoica s-au imbogatit peste noapte. Multi dintre acestia au ajuns ministri, parlamentari, sefi la institutii ale statului fara sa pateasca ceva. "Caritas" a functionat efectiv intre 1991 si 1994. Au urmat alte piramide, precum "Prodimpex" (1993-1994), "Gerald" (1993-1994), "Philadelphia" (1996), "Megacaritas" (1997), "Cosmeticonn - Timisoara" (1998), "Dynamic Elite Club" (2000-2002), "Energy" (2001), "Delphin International" (in 2002 a inceput activitatea si functioneaza si in prezent), "Scrisori in lant prin e-mail" (in 2003 a inceput activitatea si functioneaza si in prezent), "Eurocasa" (in 2003 a inceput activitatea si functioneaza si in prezent), "Society Club" (in 2003 a inceput activitatea si functioneaza si in prezent, este creat pe baza de date si sistemul defunctului "Dynamic Elite Club") si "Caritasul de Husi" (2002-2005).
Dupa ce sute de mii de oameni din toata tara au fost pagubiti, legislativul a aprobat legea privind jocurile de noroc, care reglementeaza, interzice si pedepseste crearea priamidelor financiare. Astfel "constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la doi la sapte ani sau cu amenda, organizarea si desfasurarea de jocuri, indiferent de denumirea lor, prin care se propune unor persoane sa depuna sau sa colecteze bani ori sa se inscrie pe o lista, facandu-le sa spere castiguri financiare rezultate din cresterea numarului de persoane recrutate sau inscrise, indiferent cum se realizeaza aceasta colectare sau inscriere pe liste. De asemenea, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 4 ani sau cu amenda, fapta de a propune unei persoane sa depuna sau sa colecteze bani ori sa se inscrie pe o lista in conditiile prevazute la aliniatul precedent".
Piramida IT
Piramidele financiare s-au nascut datorita credulitatii oamenilor, dar si datorita fenomenului pe care generic il definim de mai bine de 15 ani "tranzitie". Dupa mai multe megascandaluri autoritatile s-au trezit la realitate si au incercat sa interzica functionarea acestora. Controlul este aproape imposibil, iar in locul unor sereleuri cu sediul social declarat in vreun apartament de la etajul zece si cu un capital social minim cerut de legea societatilor comerciale, profitorii beneficiaza mai nou de tehnica moderna si racoleaza clientii prin intermediul Internetului. In ultima perioada utilizatorii postei electronice primesc aproape zilnic mesaje prin care li se propune castigarea unor sume importante in timp foarte scurt si cu o investitie care deseori nu depaseste o suta de mii de lei. Acest tip de abordare a crearii unor piramide financiare au un inceput din epoca comunista. In anii '70-'80, cu tot controlul serviciului secret de atunci, deseori te trezeai in cutia postala cu scrisori care te invitau sa trimiti o bancnota de zece lei si iti promiteau ca in curand vei primii sute de lei. Autorii acestor mesaje se bazeaza pe naivitatea oamenilor si se considera feriti de lege avand in vedere ca nimeni nu va reclama Politiei ca a fost pacalit cu o suma asa mica. Asemenea initiative contravin Legii 650/2002, iar pesoanele care primesc astfel de e-mailuri in casuta lor de posta electronica pot face sesizari la Politie, conform anuntului dat de autoritati, pentru stoparea prolifelarii schemelor financiare ilegale.
"Cum sa faci 100.000.000 intr-o luna?"
"Cine pricepe si crede, face bani usor si repede. Poti sa faci bani astfel! Credeti-ma: am incercat toate metodele posibile (si legale). Aceasta este este cea mai usoara si mai rapida cale. Poti sa faci o gramada de bani, repede si legal. Merge! E testat! Tot ce trebuie sa faci deocamdata este sa citesti cu atentie textul pana la capat". Dupa aceasta scurta introducere initiatorul povesteste pe larg cum a gasit si el la randu-i un text similar cu cel prezentat de el si, din pura curiozitate, a intrat in joc. "Articolul spunea ca trebuie sa trimiti cate zece mii de lei la sase adrese mentionate, apoi sa treci pe ultima pozitie numele si adresa ta, iar textul sa il postezi pe cel putin doua sute de forumuri si liste de discutii. La inceput eram sceptic si chiar ingrijorat in privinta aspectului legal. M-am interesat la ghiseul de la un oficiu postal unde mi s-a confirmat ca nu este ilegal sa trimit sase scrisori la necunoscuti. Intr-un interval de sapte zile am inceput sa primesc bani in cutia postala. Eram uluit. M-am gandit ca probabil se va opri in curand, dar banii au continuat sa vina. In prima saptamana am primit 370 de mii de lei, la sfarsitul celei de a doua saptamana aveam 1.090.000 de lei in trei saptamani stransesem 25.470.000 de lei, iar banii continua sa vina..." Asa este prezentat o "poveste" de succes de catre unul dintre beneficiarii unui joc piramidal unde zeci de mii de oameni au pierdut bani. Este adevarat ca au fost pacaliti cu sume mici, de doar cateva sute de mii de lei, dar autorii tocmai pe acest fapt s-au bazat. Ei au fost siguri ca nimeni nu-i va reclama pentru o suma asa de mica. Mesajul de prezentare a afacerii este o adevarata epopee prin care autorul da indicatii cu lux de amanunte privind procedurile. "Sa va spun cum functioneaza si mai ales de ce functioneaza. In primul rand va sfatuiesc sa salvati pe hard sau sa printati articolul ca sa il aveti la indemana. Pasul 1: sa ai sase coli de hartie si sa scrii pe fiecare - m-am adaugat la lista ta. Apoi impaturesti fiecare coala, introduci in plicuri si le pui cate o bancnota de zece mii de lei. Dupa ce ai cele sase plicuri sigilate si timbrate trimite-le la urmatoarele adrese: 1) Ene Daniel, O.P. 1 - C.P. 529 Bucuresti, sect. 1; 2) Prahoveanu Ernesta strada. Ierbii nr. 2, bloc 158, scara. B, apt. 72, sector 6, Bucuresti; 3) Simionescu Marius, strada Negoi nr. 6 ap. 4, Timisoara, 4) Rizea Bogdan, str. Fortunei nr. 34, Ploiesti; 5) Anton Tihon, sos. Mihai Bravu 33, bloc P/12, sc. 1, ap. 7, sector 2, Bucuresti; 6) Cioaca Ionut, str. Kisefell, nr. 76, bl. 3, sc. 3, ap. 13, Drobeta Turne Severin."
Cursuri de IT
In urmatorul pas autorul descrie cum sa procedezi pentru a ajunge ultimul pe lista, dar iti atrage atentia ca orice incercare de trisare este in defavoarea celui care doreste sa intre in joc "deoarece altminteri, te exluzi singur din circuit semanand neincrederea".
In cotinuare amatorii sunt instruiti cum sa publice anuntul la cat mai multe forumuri si grupuri de discutii. "Nu este nevoie sa scrii din nou tot acest articol, poti sa selectezi cu cursorul mouse-lui si sa il copiezi in memoria calculatorului (///'COPY///' DIN MENIUL ///'EDIT///'); DESCHIZI UN FISIER GOL CU ///'NOTEPAD///'(///'FILE///'...///'NEW///') si inserezi textul ca sa iti adaugi numele in pozitia a sasea. Cauti newsgroup-uri - forumuri on-line, message bourd-uri, situri de chat - si publici textul cu un titlu cat mai atractiv".
Dupa o serie de investigatii pe net am gasit nu mai putin de 1.095.783 de mesaje cu acest continut sau referire la continutul mesajului. In arhiva mai multor forumuri am descoperit dezabteri privind seriozitatea afacerii si se pare ca cel care a pornit aceasta "roata tiganesca" virtuala a intervenit deseori, povestind cat de multi bani se pot castiga. Interesant este ca nici un participant la dezbaterile provocate de mesajul de mai sus nu a fost interesat cum va plati impozitul pe venit dupa sumele castigate prin aceasta cale.
Joaca cinstit si vei pierde
Din cele 200 de publicari pe forumuri cu un minim de cinci reactii pozitive - asa cum este prezentata piramida de catre initiator - cel care tocmai a intrat in joc, denumit generic "A", la primul nivel, adica in momentul in care se afla pe pozitia a sasea pe lista, va castiga 50 de mii de lei. In urma celor cinci noi intrati "A" ar trebui sa primesca 250 de mii de lei. In momentul in care ajunge pe listele respective pe locul patru ar trebui sa castige 1.250.000 de lei. La nivelul urmator suma promisa este de 6.250.000 de lei. Cand se situeaza pe pozitia a doua pe liste, conform promisiunilor, ar trebui sa incaseze 31.250.000 de lei, iar la ultima transa suma promisa se ridica la 156.250.000 de lei, adica in total 195.300.000 de lei. Asa cum este prezentat proiectul, un membru, cu o investitie de o suta de mii de lei, in doar trei saptamani ar trebui sa castige aproape doua sute de milioane de lei. Autorul face si o mentiune importanta: oricine poate intra de mai multe ori cu conditia ca numele lui sa nu figureze de doua ori pe aceasi lista. Iar, ca un ultim avertisment pentru cei interesati se recomanda: tineti minte - jucati cinstit si corect si piramida va functiona!!!
"Delfinariul" din Arad
Una dintre cele mai rezistente afaceri in domeniul piramidelor financiare se leaga de numele unei firme off shore din Gibraltar ai carei patroni sunt un cetatean ceh si unul din Monaco. Afacerea este cunoscuta sub numele generic "Delphin International" fiind patronata de o sucursala a firmei mama, creata in Arad si extinsa pe tot teritoriul tarii si chiar in Republica Moldova. Desi autoritatile romane au facut o serie de demersuri pentru a desfiinta aceasta afacere ilegala (Dosar penal instrumentat de procurorii timisoreni de la DIICOT - 4/D/P/2005), se pare ca "delfinii" nu se opresc. Este si firesc cat timp exista oameni care platesc in jur de 80 de milioane de lei pentru niste promisiuni copilaresti. "Delphin International" difera mult fata de piramida lui Stoica, celebra "Caritas". In acest caz victima cumpara un "produs" sau "o afacere". Victimele sunt momite ca pentru suma de 2.290 de euro vor participa la niste cursuri de management in vanzari. In realitate, contra sumei de o suta de euro primesc o brosura, o compilatie de exercitii psihologice pentru dezvoltarea concentratiei, memoriei si exercitii fizice pentru fitness. Restul banilor sunt impartiti dupa un algoritm stabilit.
Cat despre cursuri, ele se desfasoara in sali inchiriate unde un "profesor" care nu are nici o pregatire de specialitate le povesteste cursantilor cum s-a imbogatit peste noapte fara sa munceasca. Chiar si contractul este atat de bine ticluit incat pagubitul nu are ce reclama. El a achitat contravaloarea unui curs si nicidecum nu este membru al unei piramide financiare. Cei care totusi se revolta si incearca sa ceara socoteala sunt amenintati in prima etapa ca vor fi amendati cu zece mii de euro!!! Aceasta chichita este trecuta intr-un angajament semnat de victima, conform caruia nu are voie sa povesteasca nimanui, nici macar membrilor familiei, cum se desfasoara afacerea. Deci, daca povesteste unui procuror sau politist ce a patit, victima incalca regulamentul societatii si angajamentul de confidentialitate. Daca nici acest artificiu nu il convinge pe pagubit, i se arata legea conform careia "constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani sau cu amenda, organizarea si desfasurarea de jocuri, indiferent de denumirea lor, prin care se propune unor persoane sa depuna sau sa colecteze bani ori sa se inscrie pe o lista, facandu-le sa spere castiguri financiare rezultate din cresterea numarului de persoane recrutate sau inscrise, indiferent cum se realizeaza aceasta colectare sau inscriere pe liste. De asemenea, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 4 ani sau cu amenda, fapta de a propune unei persoane sa depuna sau sa colecteze bani ori sa se inscrie pe o lista in conditiile prevazute la aliniatul precedent". Dupa ce pagubitul vede ca mai risca si puscaria renunta. Astfel, reteta "Delphin International" rezista si produce noi victime in toata tara.
Din Gibraltar in Arad
In aprilie 2004 in orasul Arad a fost inregistrat la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) societatea comerciala "Delphin International SA Gibraltar - Sucursala Arad". Sediul social al firmei a fost declarat in strada Octavian Goga nr. 37, iar numarul de ordine cu care a fost inscris in Registrul Comertului este J2/615/2004. Interesant este ca la capitalul social subscris figureaza 0 lei si are ca mentiune "nu are participare straina la capital", iar la asociati "nu are asociati persoane fizice, nu are asociati persoane juridice si nu are asociati tip lista". Administratorul firmei este o tanara de 35 de ani, Camelia Zachar din Arad. Conform datelor de bilant SC Delphin International SA Gibraltar - Sucursala Arad in anul 2004 a avut o cifra de afaceri de 13.935.000 de lei fara sa aiba profit. Firma are un singur angajat.
Societatea din Arad are ca firma mama un off shore "Delphin International LTD" cu sediul de casuta postala in Suite 3, Watergardens 4, P.O. Box 642, Gibraltar. Tot la aceasta adresa mai functioneaza o firma implicata in scandalul piramidei financiare si anume "Private Course for Personal Develomment LTD" si avand acelasi actionariat cu "Delphin International LTD", respectiv Fassler Stefan Andreas Daniel si Krutek Emil.
In jurul "Delphin International SA Gibraltar - Sucursala Arad" mai functioneaza o sumedenie de firme unde Zachar ori partenerii sai sunt actionari sau administratori.
1. - SC Center Business Consulting SRL cu capital social subscris: 700 lei noi si 350 de lei noi participare straina. Societatea are declarata ca activitate principala cea de consultanta pentru afaceri si management. Actionarii sunt Camelia Zachar cu 50% din actiuni, respectiv un cetatean din Cehia rezident in orasul Brno, Filler Vit. Administratorul firmei este tot Zachar. Societatea are sase puncte de lucru prin toata tara, asa cum urmeaza: Zalau, strada 9 Mai nr. 2, Medgidia, strada Decebal nr. 33, Campina, strada Nicolae Balcescu nr. 50, Sighisoara, strada H. Oberth (fosta piata Lenin), Roman, piata Roman Voda nr. 5 si Focsani, strada Dimitrie Cantemir nr. 4. Conform datelor de la ONRC aceasta firma a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri 7.134.027.000 lei fara sa aiba profit, iar anul urmator o cifra de afaceri 13.717.004.000 lei si un profit de 1.341.908.000 lei.
2. - SC Distribution Com Center SRL unde Camelia Zachar este unic asociat, iar administrator Marcel Adalbert Betegh.
3. - SC Zachar Ana Camelia Zachar Camelia PF.
Scandal la Chisinau
"In cadrul efectuarii masurilor operative de investigatie, acumularii informatiilor despre activitati infractionale transfrontaliere pe teritoriul Republicii Moldova, lucratorii Departamentului Serviciilor Operative Ministerul Afacerilor Interne au receptionat informatii operative despre existenta si activitatea in tara a unei piramide financiare, care avea drept scop sustragerea de la cetateni a mijloacelor banesti in proportii deosebit de mari, prin inselaciune si abuz de incredere. Pe parcursul efectuarii masurilor operative de investigatie, intru stabilirea tuturor circumstantelor activitatii criminale, organizatorilor, conducatorilor, precum si a agentilor economici, implicati in activitatile infractionale, au fost stabilite urmatoarele: un grup de cetateni ai Romaniei si Republicii Moldova, sub pretextul activitatii intreprinderii straine cu denumirea "Power Eagles", inregistrate in Marea Britanie, Gibraltar, au organizat intruniri-prezentari in masa a cetatenilor, numarul carora la fiecare intrunire varia intre 500-600 persoane si, folosind metode de influenta psihologica in masa la nivel subconstient, prin inselaciune si abuz de incredere, au sustras sume considerabile de mijloace banesti, insusind cate 2290 Euro sau 2980 dolari SUA de la fiecare cetatean participant", a informat biroul de presa al Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova. Conform datelor MAI din Chisinau peste o mie de persoane au fost pacalite, iar paguba se ridica la 2,5 milioane de euro.
Structura organizatiei este bine determinata, ierarhic structurata, avand forma unei piramide financiare. Pentru atragerea noilor parteneri ai asa-numitei companii, la etapa initiala sunt organizate prezentari si training-uri, la care participau aproximativ 500-600 invitati. Aceste seminare se desfasoara de regula in case de sali cu mare capacitate si au o durata de circa patru ore. Pentru participare la seminar se achitata o suta de euro. In cadrul seminarelor, organizatorii participa activ la dezbateri, astfel fiind creata imaginea unei companii de mare succes, care deja si-a onorat obligatiile financiare fata de partenerii sai. La prezentarile din Chisinau, de exemplu, pentru o influenta mai puternica asupra potentialelor victime, la seminare era obligatorie prezenta in tinuta oficiala. Seminarele erau prezidate de catre "oaspeti" invitati din Romania, discutiile fiind purtate in limbile romana si rusa. Deseori au fost invitati in calitate de prezentatori angajati experimentati ai posturilor de radio si televiziune. Ulterior, dupa participare la prezentare, participantii semnau declaratia de confidentialitate si interviul final. Dupa aceasta, doritorilor le erau inmanate doua dispozitii bancare pentru efectuarea platii in suma de 2290 Euro in decursul urmatoarelor trei zile. Banii sunt transferati pe conturile la doua societati off-shore: "Power Eagles" cu sediul in Gibraltar, Europort 42 B of. 7 unde director este un anume Fassler Stefan Andreas Daniel cu domiciliul in Monaco si "European Succes MLM" cu sediul in 21 St. Thomas Street-Bristol BS1 6JS - Marea Britanie, firma condusa de cetateanul ceh Krutek Emil. Conform dispozitiilor de plata, o suta de euro sunt pentru achizitionarea cartii ce poarta titlul "Calea Succesului", si care in realitate este o compilatie de exercitii psihologice pentru dezvoltarea concentrarii, a memoriei si exercitii fizice pentru fitness.
Reteta prostiei
Afacerea Delphinul are in vedere o serie de etape bine gandite si care se bazeaza pe naivitatea potentialilor clienti, pe lipsa de informatie a acestora si nu in ultimul rand, dorinta de a se imbogati repede si cu cat mai putin efort. Acestora li se propune sa devina membri al unei companii cu imagine de mare succes. Persoanele vizate sunt invitate la un seminar, unde participa aproximativ 500 - 600 persoane, potentiale victime, dintre care o parte fiind cointeresate, avand rolurile impartite intre ele si folosind metode de influenta psihologica la nivel subconstient, conving persoana racolata sa accepte conditiile impuse. Celui convins ii este impus sa semneze un contract prin care procura asa-zisul "succes" la suma de 2290 de euro. Banii luati de la victime sunt impartite intre membrii gruparii in modul urmator: Primul nivel - asistent aspirant - 540 euro, al doilea nivel - asistent -360 euro, nivelul trei - asistent manager - 180 euro, nivelul patru - leading manager - 120 euro, la nivelul cinci - manager director - 110 euro si ultimul nivel, sase - general director - 100 euro.
Aventura cu mitocani si retardati
Pe unul din forumurile de pe Internet, un capitol se ocupa de problema "delfinilor". O tanara care a fost invitata sa participe la una dintre "sedintele" de la Casa de cultura din Campina descrie cu lux de amanunte cum a decurs cele patru ore de munca de lamurire pentru a racola noi victime. "Am participat si eu la una din intalnirile "super-mobilizatoare". O fosta eleva de-a mamei i-a oferit aceasta "sansa unica" drept multumire pentru cat au ajutat-o parintii mei de-a lungul vietii. Eu am insotit-o pentru ca nu imi mirosea a bine un interviu pe care il platesti. Nu are rost sa descriu ce s-a intamplat. Este atat de evident ca oamenii de acolo nu castiga bani seriosi judecand dupa hainele lor si mai ales dupa atitudini. Majoritatea persoanelor din sala de la Campina (500 in total) erau fie mitocani si toape fie cvasi retardati. M-a umilit atat de mult asocierea cu ei fie ea si pentru patru ore! In timpul prezentarii l-am rugat pe fratele meu prin sms sa verifice pe net firma, si surpriza nu a intarziat sa vina. Din acel moment mi-a fost mila de oamenii aceia, majoritatea disperati sa inscrie, sa pacaleasca, sa tepuiasca si nu din rautate nativa, ci doar pentru ca au fost prostiti la randul lor si acum inglodati in datorii nu au alte sanse de a se redresa sau macar de a iesi la zero.
Mi s-a facut mila de persoana care ne invitase pentru ca a platit benzina de la Brasov la Campina degeaba si era deja a cincea saptamana cand batea drumul fara sa reuseasca sa pacaleasca pe cineva. Ma gandesc ca epuizasera prietenii, rudele, apropiatii de au ajuns sa ne cheme pe noi. (...) Parerea mea e ca mustrarile de constiinta nu merita ceea ce fac unii pentru a atrage cat mai multi recruti si nici nu vor dispare cand vi se va umfla portofelul. Mai ganditi-va!" Mesajul a fost semnat de jessica.vrincean@yahoo.com.
Laszlo KALLAI 
 Afisari: 2007  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
numai din teapa se invata!!!!!!!!!   de beatle-maniacul
Hai sa ne jucam copii !   de ionion
   de S.Stefan
ignoranta si prostia - bravo, dle Simiondan   de lucid
ignoranta si prostia nu vor fi ilegale niciodata   de simiondan
Poza - nea klingoriene, ne tragi putin cu nava din Star Trek ?!   de Raquel
Profitorii si perdantii   de Tzepelica
Pe linga aenitarea celor 2-7 de inchisorea se mai adauga si unii politisti si procurori corupti care se fac ca-si fac   de Giculica zbanghiul-turbat
alba neagra, la nivel de stat   de Bumerang
sinucideri provocate de Delphin   de un constantean
In Romania autoritatile nu se ocupa de excrocheriile in dauna populatiei   de GGane
prostia si domnia..   de bazileus
alte tactici de intimidare - Delphin Intl in Mun. Constanta   de un constantean
De ce sint ilegale schemele   de starchiojd
Este doar TAXA PE PROSTIE,...   de Tzepelica
Lasati-l pe Blaga in pace sa-si caneasca parul - trebuie sa-i pazeasca pe fiecare ce face cu banii proprii ? De ce   de ionion
Romanii trebuie sa se gindeasca si la stramosi   de folclorist
,,nenorocirea" DELPHIN   de nicolaemindrila
De ce sunt ilegale schemele piramidale?   de Parazitu
A r h i v a
  Presedintele are liber la popor    5 comentarii
  Putin mai seducator decat Basescu    11 comentarii
  Romanul care a speriat New York-ul    10 comentarii
  Tragedie in India    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mafia concursurilor de titularizare (2783 afisari)
 Explozia piramidelor (2007 afisari)
 Serban Foarta: Parca suntem niste armii grele de furnici... (851 afisari)
 Topul "textelor de vrajit femeile" (577 afisari)
 Stiri pe scurt (486 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03212 sec.