Ziua Logo
  Nr. 3672 de marti, 11 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Politica de mahala
Cristian UNTEANU 
"Cel mai bun argument impotriva democratiei este o discutie de cinci minute
cu alegatorul de rand" - Winston Churchill
De cateva saptamani, aproape in fiecare zi vedem explozia unei bombe politice majore. Se spun vorbe grele, se fac afirmatii foarte grave, se aduc acuzatii foarte serioase. In orice tara normala, ele ar fi trebuit sa aiba consecinte majore. La noi, dupa cum s-a vazut, nimic. Absolut nimic. Si este absolut ciudat.
Ati urmarit vreodata spectacolul unei certe intre mahalagioaice, peste gard, in prezenta asistentei bulucite dincolo de propriile garduri? Este un spectacol, cu un ritual foarte riguros si respectat ca atare, cu un ritm propriu si cu o finalitate bine determinata. Se incepe cu acuzatii, apoi se trece la vorbe grele, pentru ca, in momentul culminant, fiecare dintre protagoniste sa-si lase balta adversara pentru a se adresa publicului spectator, chemat - asemeni corului antic - martor la afurisenii si comentator al evenimentelor. Episodul se petrece numai la distanta, peste gard, garantie ca finalul va fi mereu acelasi: plecatul spre casa proprie al fiecareia dintre actrite, odata cu blestemele si angajamentele finale luate in fata lui Dumnezeu si a Maicii Preciste. Cearta se incheie. Urmeaza, timp de ore, zile sau saptamani, comentariile in mahala, adevaratul punct forte al piesei de teatru sui-generis. Si care, la randul sau, se va termina cu formarea unui curent de opinie determinant pentru viitorul statut social al fiecareia dintre mahalagioaicele noastre.
Dar de batut, de apucat de moate, de zgariat si rupt hainele, asta foarte rar si doar in circumstante exceptionale. De regula, legate de rezolvarea unei probleme de infidelitate conjugala.
Iar viata noastra politica mosteneste din plin aceasta traditie. Asa se face ca, in momentele de cocoseala, actorii nostri redescopera partea buna a certei mahalagioaicelor. Adica isi pun poalele in cap, scuipa, injura, isi zic de mama si enumera pacatele multiple ale stramosilor, toti acuzati de comportament sexual deviant grav, dar, la momentul culminant, cand s-ar putea declansa bataia, ai nostri se asaza la una mica si se impaca. Pentru ei, vorbele grele aruncate in lupta nu sunt decat simple vocalize razboinice, o defulare de tip freudian a dramei lor ca nu vor putea fi niciodata eroi intr-o Saga razboinica. Acolo, pentru o vorba, curgea sange timp de mai multe generatii. Aici, pentru mai multe vorbe, curg minute la televizor.
Actori de mahala intr-o politica de mahala.
Inchipuiti-va doar o clipa ca, intr-o tara normala, presedintele iese si spune ca un partid politic a intentionat sa produca un puci impotriva tarii sale. In clipa urmatoare se rupe echilibrul vietii politice, intra in functiune mecanismele de salvare, se auto-sesizeaza institutiile care asigura aplicarea legii si ordinii, se intra intr-o criza majora care se incheie prin disparitia unuia dintre combatanti. Inchipuiti-va ca, intr-o democratie corect fundamentata, ministrul Apararii iese in public cerand anchetarea in Tribunal Militar a consilierului prezidential pentru aparare si securitate, coordonator al Comunitatii de Informatii, sub acuzatia de dezvaluire a unor secrete militare. Pentru ca, doar a doua zi, omul sa zica, senin, ca datele respective nu erau secrete si ca, de aici, gata cu cearta! Cum se poate? Se poate, din moment ce, dupa un aparent moment de respiro, presedintele Camerei Deputatilor, al treilea om in stat, iese si zice ca partidul sau se pronunta pentru desfiintarea CSAT, calificata ca o structura mostenita din perioada comunista. Decredibilizand pozitia si puterea institutiei in cauza. Din care fac parte, ca membri de drept, si ministrii propusi de partidul respectiv... Apar dovezi ca serviciile de informatii ar fi putut s-o ia razna, oferind spre exemplu ministrului Atanasiu nu date despre miscari de trupe in teatre de lupta de pe mapamond, ci in perimetrul oficial al Cotrocenilor.
Si? Nimic.
Nu se intampla absolut nimic, cu toate ca fiecare dintre aceste afirmatii, fiecare dintre aceste fapte, conform normelor democratice, pun - sau ar trebui sa puna - tot atatea probleme fundamentale pentru supravietuirea statului. In conditii de normalitate si decenta. Mai mult, faptul ca asemenea acuzatii sunt lasate sa curga in flux continuu, fara nici o urmare, poate sa mineze foarte serios credibilitatea oricarui mesaj de urgenta care va putea sa fie lansat pe viitor, in orice domeniu al securitatii nationale. Inconstienta cu care se confunda faptele care intra sub incidenta acestui sector cu balacareala politica cu care ne-am obisnuit ca norma de comportament in Parlament, arata ca nu s-a inteles un mecanism fundamental al existentei societatii democratice.
Dincolo de batalia politica, fiecare natiune are un anumit echilibru peren care se bazeaza pe existenta unor institutii de referinta, reflex direct al puterilor independente in stat. In momentul actual, la noi, se intampla ceva ciudat si nelinistitor: institutiile in care opinia publica avea traditional cea mai mare incredere sunt destabilizate puternic si, posibil, cu efecte foarte serioase pe termen mediu si lung. Daca armata este ce apare din discursul si faptele domnului Atanasiu si Biserica Ortodoxa Romana ameninta ca intra in politica, avem puse pe masa ingredientele unui cocteil otravitor.
In cine se mai poate avea incredere? In ce se mai poate avea incredere? Pe de o parte, modelele umane. Lista alesilor neamului din Parlamentul Romaniei este, in sine, un raspuns relevant pentru valoarea promovata in viata politica. Pe de alta parte, lista institutiilor de incredere pare sa se scurteze in fiecare saptamana.
La gard, scarbiti si fascinati in acelasi timp, suntem noi. Chemati doar ca spectatori, pentru a aplauda sau huidui. Altfel n-ar avea farmec. Si? Nimic, monser!
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
   de Ciceala
Presdentia o institutie fantoma   de obogeanu dan
Politica de mahala   de doctorul
eu as mai adauga ceva.   de gergiana
Ciolanisti nu politicieni   de constantin vladescu
Eu zic sa aveti rabdare, domnule Unteanu!   de Aelectrostivuitoritei
   de S.Stefan
A r h i v a
  Noii feudali si victimele lor    19 comentarii
  Marirea si decaderea doamnei Macovei    16 comentarii
  Peisaj dupa batalie cu bumerang si grenada    8 comentarii
  Dreptul militar al presedintelui Rusiei    4 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Observatorii la Europa    2006-07-07
  Incapacitatea de guvernare    2006-07-04
  Autodefinirea ca natiune    2006-06-30
  Un singur sut, mai multe goluri    2006-06-27
  S-a deschis sezonul de vanatoare. In mlastina.    2006-06-23
 Top afisari / comentarii 
 Dracula pe tambal (572 afisari)
 Romania vrea sa ajute Moldova sa treaca Prutul (344 afisari)
 Procurorii-vipere fac "filaj video" (239 afisari)
 Basescu invita Anglia sa ridice vizele pentru romani (184 afisari)
 A saptea moarte a lui Basaev (168 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.22875 sec.