Ziua Logo
  Nr. 3669 de vineri, 7 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Observatorii la Europa
Cristian UNTEANU 
"A fi parlamentar este genul de slujba pe care-l viseaza orice parinte din clasa muncitoare pentru copiii lui: curata, la birou si fara sa aiba de ridicat greutati" Diane Abbott
Avem euro-observatori. Vom avea euro-parlamentari. Acestea sunt fapte si, impotriva lor, nu putem face nimic.
Mai stim si ca parlamentarii de azi vor fi si parlamentarii de maine. Vor fi aceeasi, vor fi la fel pentru ca la fel vor fi si criteriile de competenta pe care vor fi propusi pe liste.
Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007 si, din acel moment, vom mai avea o noua categorie de parlamentari, euro-parlamentarii, 35 la numar, care urmeaza sa fie desemnati dupa alegeri care vor avea loc in luna martie sau aprilie a anului viitor. Vor sta doua saptamani la Bruxelles, una la Strasbourg si una acasa, in circumscriptia respectiva, pentru a asculta de glasul celor care i-au ales. Salariu: 7000 de Euro neimpozabili, pasaport oficial UE, dreptul de a avea unul sau mai multi asistenti in plus privilegiile de care se bucura orice politician comunitar (prea multe pentru a fi enumerate aici, fara a epuiza complet spatiul editorial).
Pana atunci insa, noi avem euro-observatori, activand pe langa delegatiile grupurilor politice din Parlamentul European. Activand cum? Intrebare justificata in masura in care, ma rog, cuiva din Romania i-ar pasa de acest lucru. Si ar trebui, fie si numai pentru ca, deocamdata, sunt platiti din banii contribuabilului roman.
Zic ca ar trebui, pentru ca din grupul celor care se baladeaza intr-o veselie acum prin Bruxelles si Strasbourg fac parte persoane declarate de partidele din care fac parte ca fiind "la cr�me de la cr�me", ceea ce au avut ei mai bun de oferit Europei si lumii. Tovarasi de nadejde, oameni minunati in care partidul si tara si-au pus toata increderea, persoane cu inalt simt de raspundere si verificate ca atare.
Nu stiu care au fost criteriile de promovare europeana in functie de care au fost selectati acesti oameni. Nu stiu nici macar cati au fost intrebati (si verificati la standarde minimale) in privinta cunoasterii a minimum doua limbi straine. Dar, evident, nu criteriul cunoasterii limbilor straine este relevant caci, pesemne, mai tare e dragostea de partid si prieteniile in structura de conducere.
Poate insa era cazul sa se dea un test elementar, pentru a vedea daca persoanele in cauza stiu sa scrie in limba romana. Poate nici asta nu era important, caci partidul la altele se uita cand e vorba de oamenii de valoare. Atunci macar, stimati tovarasi, interziceti-le sa scrie caci, lasati liberi pe pajiste, pot produce adevarate texte de antologie.
In chip de exemplu, va supun urmatoarea compunere venita pe o hartie cu antetul PNL si difuzata la Bruxelles de unul dintre slujbasii romani care lucreaza pe langa liberalii europeni.
"Euro-observatorul PNL, Alexandru Mortun, a declarat: "Era timpul sa avem o dezbatere la nivel european in privinta adoptiilor internationale, iar grupul ALDE va organiza o conferinta in luna noiembrie pe acest subiect. Romania a fost tot timpul in centrul atentiei din acest punct de vedere. Chiar aici in Parlamentul European am fost si suntem intre cei care sustin adoptiile internationale si cei care se opun acestora (subliniera apartine redactiei). Studiul pe care Comisia Europeana il va efectua privind situatia in diferitele tari UE, ne va permite sa apreciem daca si in ce fel putem amenda legislatia noastra privind protectia copilului. In acest moment insa, legislatia actuala trebuie implementata si respectata. Acesta este mesajul pe care l-am transmis constant colegilor europarlamentari".
Pai bine, domnule Mortun, cum adica? Care va sa zica, asta le spuneti dumneavoastra "colegilor europarlamentari"? Nu credeti ca "suntem si pro si contra" este o atitudine de pe Dambovita care nu numai ca este contra-productiva, dar este si de neinteles pentru toti politicienii comunitari care stiu ca menirea lor (si justificarea salariului pe care-l primesc) este tocmai luarea unei atitudini? Credeti cumva ca jocul de-a "romanul impartial" votand dupa cum bate vantul sau cum i se scoala vreo idee in neuronul activ este si jocul european?
Vai de mama noastra daca, in continuare, tot asta va fi calitatea parlamentarilor care ne vor reprezenta in forumul european. Un asemenea comunicat, scris in noua limba de lemn a PNL, ar urma sa fie tradus si difuzat instantaneu in toate limbile oficiale ale viitoarei UE cu 27 de membri. Calibrati reactia lor dupa ce-ati gandit dvs. la lectura acestui text... In plus, daca asta mai are vreo importanta, euro-observatorul liberal face si o gafa politica angajand responsabilitatea Romaniei anuntand macar posibilitatea ca noi sa ne putem amenda legislatia existenta doar dupa aparitia unui studiu de evaluare al Comisiei.
De unde a auzit domnul deputat ca Romania isi exprima deja disponibilitatea de a face modificari la legislatie inainte ca Parlamentul European sa voteze asupra unei legislatii in domeniu? Ce s-ar intampla daca cineva l-ar lua in serios pe preopinent si, la momentul oportun, ar invoca textul respectiv ca o obligatie morala deja asumata de Romania?
Imi pare rau daca i-am stricat cumva vacanta binemeritata in care se afla stimabilul Mortun. Dar, totusi, cuiva credeti ca-i pasa de toate lucrurile astea sau vorbim ca de obicei in gol, noi cu ale noastre, ei cu ale lor si Dumnezeu cu mila?
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Iarasi ne credem cei mai destepti?   de google1234
Ce conteaza, noi sa fim sanatosi!   de Liliac
A r h i v a
  Pace cu batista pe tambal    7 comentarii
  Lung prilej de vorbe    3 comentarii
  Sageata liberala si tintele ratate    3 comentarii
  Cat de inevitabila este "Eurabia"?    7 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Incapacitatea de guvernare    2006-07-04
  Autodefinirea ca natiune    2006-06-30
  Un singur sut, mai multe goluri    2006-06-27
  S-a deschis sezonul de vanatoare. In mlastina.    2006-06-23
  N-ai carte, ai parte!    2006-06-20
 Top afisari / comentarii 
 "La Draganesti-Vlasca e o mafie generala" (596 afisari)
 Cand naratiunea reinventeaza lumea (355 afisari)
 Judecatori prin frauda (164 afisari)
 Cursa taurilor de la Pamplona (105 afisari)
 Colierul Faraonului (84 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.22746 sec.