Ziua Logo
  Nr. 3663 de vineri, 30 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Gura pacatosului
Zoe PETRE 
Fara crutare, dezbaterea parlamentara pro si contra motiune a fost taxata otova, ca un schimb de mahalagisme care arunca pe toata lumea in derizoriu. E nedrept: imaginea lansata de dl. Crin Antonescu, a PSD campion al saracilor asemeni Sfantului Francisc din Assisi, cel numit cu drag de contemporani Il Poverello, "Sarmanul" (cu un tandru diminutiv greu de transpus din italiana), e plina de haz. Sugereaza contrastul ireductibil dintre cefile groase, ghiulurile si palatele baronilor PSD si Francisc, descult si inocent ca un prunc. Daca dl. Iliescu l-ar fi poreclit mai tandru pe tanarul sau succesor, de pilda "Prostutul", ca Alba ca Zapada pe cel de-al saptelea pitic, nici dl. Antonescu n-ar fi fost adus sa faca glume pe seama epitetului care i s-a lipit dlui Geoana in frunte ca marca de scrisoare.
Din pricina pornirii sale contra tuturor politicienilor, presa nu pare sa fi observat erorile strategice si tactice specifice PSD. N-am gasit nicaieri o analiza serioasa a cauzelor care au impins PSD la depunerea unei motiuni de cenzura - o miscare zadarnica si aproape suicidara, de vreme ce n-a obtinut nici macar voturile tuturor parlamentarilor proprii. Banui ca, intr-un elan pe care un anglofon l-ar numi "wishful thinking" - adica de confuzie intre sperante si realitate - liderii PSD vor fi pus cap la cap atacurile presedintelui si dilemele conservatorilor, sperand in taina la sustinerea PD si a PC pentru motiune. Rezultatul acestei inutile manevre a fost doar acela de a-i oferi primului ministru ocazia - mai rara decat s-ar cuveni - de a argumenta consistent ca actualul guvern e pe cale sa-si implineasca principalul angajament de la instalare, acela al aderarii Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007.
PSD a comis astfel o eroare strategica si mai multe de ordin tactic, deplasand atentia publica de la meschina hartuiala din coalitie, din care PSD mai poate ciupi cate ceva, la problemele mari, unde PSD pierde din greu. O eroare - tactica - a savarsit si dl. Ponta, care a folosit invectiva groasa cu atata voluptate, incat ma intreb cum de nu s-a inscris micutul Che de-a dreptul la scoala de pamflet si bune maniere a maestrului Vadim. Aceasta e insa o eroare de stil; eroarea tactica este aceea ca a amintit ceasul de marire al dlui Nastase aruncand porcarii in capul Parlamentului, taman acum, cand decaderea fostului sau patron e flagranta ca un delict (sau mai multe).
Dar eroarea majora - care nu stiu sa fi fost observata de presa - apartine cu certitudine presedintelui PSD. Dl. Geoana a spus textual, ba chiar a repetat, ca guvernul Tariceanu "a intrat in istorie". Asa e. Inca de la 1848, odata cu "primavara natiunilor", generatii succesive de politicieni si de intelectuali romani s-au devotat proiectului de integrare a Romaniei in familia democratiilor europene, un proiect care a devenit substanta insasi a istoriei noastre nationale. Guvernul I.C. Bratianu avea si el cusururile lui, dar a intrat in istoria acestui mare proiect national macar in 1877, cand a proclamat independenta; guvernul celuilalt Bratianu, Ionel I.C., a intrat la randu-i in istorie, desi nu era perfect, atunci cand a reusit sa infaptuiasca Marea Unire si a adus-o in pragul validarii ei internationale. Un sumbru hiatus - fascism, razboi, cu corolarul funest al integrarii (internarii) noastre in lagarul socialist - a amanat procesul, dar nu l-a putut anula, astfel incat guvernarea CDR, cu toate defectele ei, proprii sau mostenite, a intrat in istoria aceluiasi mare ideal al romanilor pentru ca l-a facut sa reinvie si a deschis calea efectivei noastre integrari europene si euro-atlantice. Acum, in ciuda oricaror critici punctuale, guvernul Tariceanu, care a transformat data de 1 ianuarie 2007 din posibilitate in realitate durabila, ducand la implinirea celui mai important proiect al natiunii din ultimele doua secole - proiectul european - intra si el in istorie.
Da, stiu, dl. Geoana nu e liberal, e doar englezit cu fandoseala ciocoiasca. El a vrut sa spuna, cum a invatat dincolo de Ocean, ca actualul Guvern "is history", adica apartine deja trecutului, dar - gura pacatosului adevar graieste - a spus ce-a spus: ca guvernul Tariceanu a intrat in istorie. Dimpotriva, partidul dlui Geoana "is history", apartine trecutului, dar nu va intra in istorie - decat poate pentru imensa energie cheltuita ca sa impiedice sau macar sa perverteasca implinirea aspiratiilor europene ale romanilor. Dl Geoana poate n-o stie, dar subconstientul sau tocmai a aflat-o.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
De acord... PSD e un buchet de buruieni care pute.... Macar de-ar fi fost Trotzchisti.. da au fost pro-Stalinisti de...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
D-na Zoe   de cosor ion
A r h i v a
  Lovitura la Axa    20 comentarii
  Phnom Penh, la momentul judecatii    2 comentarii
  Cat de rau e sa stii prea multe    12 comentarii
  Autodefinirea ca natiune    10 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Din nou despre educatie    2006-06-23
  Invatamantul de masa si confectia in lohn    2006-06-16
  www.mariromani.ro    2006-06-09
  Romania francofona    2006-06-02
  "Pasarile", regia Radu Timofte    2006-05-26
 Top afisari / comentarii 
 Retea internationala de escroci imobiliari (1406 afisari)
 Operatiunea "Armaghedon" (530 afisari)
 Camioanele nu au voie ziua prin Bucuresti (304 afisari)
 Bota il acuza pe Iordanescu de inselaciune imobiliara (223 afisari)
 Stiri pe scurt (177 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.23160 sec.