Ziua Logo
  Nr. 3661 de miercuri, 28 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Consilierii PNL au trantit proiectele lui Videanu
-- Pasajul Basarab si largirea B-dului Tudor Vladimirescu n-au adunat voturile necesare pentru exproprierea gandita de primarul general * Desi in acest moment primaria nu are terenul in proprietate, Videanu a imprumutat bani, a platit proiectul si a desemnat constructorul in dispret fata de lege
Videanu a preferat sa nu dea ochii cu proprietarii pe care vrea sa-i lase fara case (LUCIAN CURELARIU - ZIUA Foto)
Circ, huiduieli, aplauze, jigniri, fluieraturi. Acestea au fost auspiciile sub care alesii bucurestenilor au decis sa dezbata ordinea de zi a sedintei extraordinare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Punctele principale ale acesteia, care au nascut vii polemici au fost cele legate de aprobarea planului urbanistic zonal (PUZ) al Pasajului Basarab. Si nu in ultimul rand, proiectul care viza declararea de utilitate publica a unor terenuri de peste 50.000 mp din zona aceluiasi Pasaj Basarab. Adica faza premergatoare pentru trecerea la exproprieri. In lipsa primarului general, Adriean Videanu, aflat in vacanta, cele doua puncte de pe ordinea de zi au picat la vot, neintrunind, conform legii, doua treimi din sufragiile consilierilor. Exproprierile visate de Videanu au fost, pentru a doua oara, respinse de alesii locali, nascand fireasca intrebare cum de a fost posibil sa se faca intai licitatia pentru adjudecarea constructorului care va efectua constructia pasajului, inaintea de definitivarea legalitatii terenului.
Videanu a fugit in concediu
In afara de vorbele grele si racnetele dintre consilieri, cetatenii prezenti in sala, marea lor majoritate din zona Titulescu (pe unde conform planurilor va trece pasajul), au izbucnit in urale la anuntul ca cele doua proiecte au picat la vot. Cei mai ferventi contestatari ai Pasajului Basarab au fost consilierii PSD, care au primit un nesperat ajutor din partea colegilor din PNL. Principalele argumente ale celor care au votat impotriva au fost ca: "se fura" si "ne opunem nationalizarii". "Noi suntem liberali si nu puteam accepta exproprieri aiurea. Suntem pentru proprietate, nu impotriva ei", a declarat un consilier liberal. "Videanu sa raspunda pentru banii aruncati pe proiecte", au spus si reprezentantii PSD. La randul lor cetatenii prezenti in sala, din zona luata in discutie pentru expropriere s-au jurat ca nu vor vota "cat om trai un astfel de primar". Mai mult, acestia a afirmat ca Videanu este "un mincinos" cand spune ca a discutat cu ei in privinta pretului terenurilor. "Nici nu am fost consultati, dar din informatiile pe care le avem, banii pe care ii ofera primaria sunt mult sub pretul pietei", a declarat o doamna vehementa. Consilierii municipali au respins si declararea de utilitate publica a lucrarii pentru largirea B-dului Tudor Vladimirescu, intre strada Cedrilor si Calea Rahovei, unde vor fi necesare de asemenea exproprieri de terenuri. Si acesta ca si proiectul Pasajul Basarab au picat pentru a doua oara la vot, lucrarile urmand a se amana pe termen nelimitat.
Bani aruncati pe un proiect utopic
Realizarea pasajului Basarab este o tema care a starnit vii polemici inca din mandatul trecut, atunci cand la carma primariei se afla actualul presedinte, Traian Basescu. Sunt de notorietate scandalurile pe aceasta tema intre fostul primar si consilierii PSD. Chiar daca Videanu a preluat stafeta, el nu s-a sinchisit nici macar sa participe la dezbaterile de ieri. Mai ales ca licitatia pentru constructie a fost grabita de Videanu si chiar atribuita castigatorului. In plus, primaria achitase deja peste 1,1 milioane de euro pentru proiect, fara licitatie, firmei Proiect Bucuresti. Bataia de joc nu s-a oprit aici, intrucat, la licitatia de acum catva saptamani, in caietul de sarcini era stipulat faptul ca firmele participante pot depune si oferte cu variante alternative.
Costul pasajului Basarab a fost initial prevazut la 68 de milioane de euro, dar proiectul a fost modificat ulterior si scumpit la 178 de milioane euro, iar la licitatie a fost aleasa o oferta in valoare de 400 de milioane de lei noi. Acum, Videanu trebuie sa exproprieze peste 50.000 de metri patrati de teren aflate in calea viitoarei investitii. Primarul general nu a dorit sa negocieze cu cei 80 de proprietari, ci incerca, prin intermediul Consiliul General, sa adopte o hotarare prin care pasajul sa fie declarat lucrare de utilitate publica, iar posesorii terenurilor - obligati sa primeasca sumele stabilite de primarie.
Interese si incompetenta
Pentru a-si masca interesele si incompetenta, primarul general Adriean Videanu a incercat, ieri, sa scoata castanele din foc cu mana consilierilor. Numai ca nu a avut noroc. Acesta s-a lansat in imprumuturi nejustificate si emisiuni de eurobonduri. Desi sumele destinate proiectelor se modifica neincetat. Cele 500 de milioane de euro obtinuti prin emisiunea de eurobonduri, care includ si pasajul au fost schimbati in lei si depusi la banci cu o dobanda real negativa. Banii luati anul trecut in vara, au deja un an si lucrarile propriu-zise se amana sine-die. In afara de pierderile cauzate de cursul valutar si de dobanda care a fost negociata la 7,5% iar inflatia s-a cifrat la peste 8%, licitatia pentru proiectul Basarab a fost castigata de firma Astaldi, din Italia, si FCC Constuccion, din Spania, care vor solicita, evident, plata lucrarii in euro, nu in lei. "Nu vad utilitatea pasajului, mai ales ca deranjaza atata lume pe la geamul careia acesta va trece. Intrucat mutarea Garii de Nord este deja aprobata existand finantare BEI, pasajul este un moft. Se poate foarte simplu prin mutarea garii centrale la Basarab, Gara de Nord ramanand monument istoric, sa se faca legatura dintre B-dul Orhideelor si Titulescu printr-o simpla sosea, fapt care ar reduce substantial costurile", a declarat consilierul municipal, Doru Giugula. Mai mult, constructia pasajului, este oricum greu de realizat in aceasta zona intrucat la intrarea in gara Basarab exista un inalt turn de control al CFR, in care se afla toata instalatia de automatizare a transportului feroviar. Iar, in subsolul din zona se afla si centrul antiatomic de control al CFR in caz de razboi.
Mihnea TALAU 
 Afisari: 482  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Cine pleaca la plimbare, pierde locul de onoare, ramane fara dosare!   de DanBruma
La a patra incercare s-ar putea sa reuseasca si Dl Talau sa ...   de costy
atentie, bucuresteni la viitoarele alegeri   de lucid
Concediu pana la alegerile viitoare   de Filozoful
ce te faci   de cosor ion
A r h i v a
  Arestarea teroristului-butelie    25 comentarii
  Cap in cap la Tarlisua    12 comentarii
  Reteaua George Soros in Romania    23 comentarii
  De la rusi vine ploaia    10 comentarii
  Ana Pauker pe peretele lui Ungureanu    34 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Explozie pe piata farmaceutica romaneasca (804 afisari)
 Ana Pauker pe peretele lui Ungureanu (762 afisari)
 Dispozitie de restituire de imobil "semnata ca primarul" (662 afisari)
 Reteaua George Soros in Romania (605 afisari)
 Consilierii PNL au trantit proiectele lui Videanu (482 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02017 sec.