Ziua Logo
  Nr. 3661 de miercuri, 28 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Guvern pe butuci
Mihai TANASESCU 
La sfarsitul lunii decembrie 2004, premierul Tariceanu venea in fata Parlamentului pentru a obtine votul de investitura pentru Cabinetul pe care urma sa il conduca. Prim-ministrul desemnat si-a asumat atunci, in numele intregului Guvern, un angajament politic in baza caruia Parlamentul i-a acordat votul de incredere. Acest angajament continea principiile si obiectivele pe care Cabinetul Tariceanu trebuia sa le respecte pe toata durata guvernarii.
Premierul Tariceanu a mentionat atunci si pilonii care stau la baza Guvernului. Pilonii despre care vorbea prim-ministrul asigurau legitimitatea si stabilitatea Cabinetului Tariceanu, devenind astfel o conditie indispensabila pentru succesul guvernarii.
Cat a mai ramas astazi din aceasta fundatie? Aproape nimic. Premierul Tariceanu sublinia, in decembrie 2004, armonia din randurile Puterii in scopul de a legitima Cabinetul pe care urma sa il conduca. Prim-ministrul Tariceanu sustinea ca Alianta PNL-PD constituie nucleul politic al guvernarii.
Astazi, Alianta PNL-PD mai exista doar pe hartie. Liderii care au pus bazele proiectului politic al Aliantei nu se mai regasesc in structurile de conducere ale celor doua partide aliate. In urma lor, constructia politica liberalo-democrata sta sa se prabuseasca. Asemeni unui pacient bolnav tinut in viata de aparatele medicale, Alianta PNL-PD mai rezista doar "conectata" la beneficiile puterii. Grija cea mai mare a liderilor celor doua partide este cum sa mai dea cate o lovitura "partenerului" de Alianta.
Guvernarea anului 2006 a inceput sa semene izbitor de mult cu perioada de trista amintire a guvernarii CDR. De altfel, diferentele dintre cele doua guvernari de dreapta sunt mai degraba de conjunctura decat de substanta. Partenerii sunt cam aceiasi, iar obiceiurile politice sunt identice.
Al doilea pilon amintit de premierul Tariceanu in discursul sau de investitura era relatia excelenta cu seful statului. Relatia dintre presedintele Romaniei si seful Guvernului este dezastruoasa. Criza politica prin care trece Puterea are la baza tocmai conflictul deschis dintre cele doua Palate. Dovezile de "iubire" sunt cat se poate de publice. Presedintele Basescu a afirmat ca regreta numirea in functia de prim-ministru a premierului Tariceanu, in timp ce seful Guvernului a refuzat sa participe la discursul adresat Parlamentului de presedintele Romaniei pentru prima data de la investitura. Si cetatenii Romaniei au realizat conflictul dintre cei doi poli ai Puterii, ultimele sondaje de opinie indicand cu acuratete acest aspect.
Premierul Tariceanu anunta, in decembrie 2004, ca va dezvolta o relatie constructiva si corecta cu Opozitia parlamentara. Din pacate, seful Executivului intelege prin relatie constructiva hartuirea permanenta a reprezentantilor Opozitiei. Vendeta politica declansata de politicienii Puterii impotriva presedintilor Camerelor Parlamentului a blocat activitatea forului legislativ pentru mai multe saptamani. In urma esecului lamentabil suferit de Coalitia guvernamentala, premierul Tariceanu a hotarat sa ignore complet Parlamentul si sa treaca legile prin ordonante de urgenta si asumarea raspunderii guvernamentale.
In cele din urma, prim-ministrul isi lua ca angajament depolitizarea Justitiei si transformarea acesteia intr-o putere independenta. Lupta anti-corputie si independenta Justitiei au reprezentat principalele teme de atac in campania electorala a Aliantei PNL-PD. Politicienii liberalo-democrati acuzau atunci guvernarea social-democrata ca intervine in procesul de justitie pentru a satisface interesele politice. In 2005, in primul an de mandat al noului cabinet, premierul Tariceanu a telefonat procurorilor care anchetau afacerile prietenilor sai politici. Poate ca seful Guvernului a vrut sa fie sigur ca procurorii inteleg pe deplin cum trebuie sa functioneze Justitia "independenta".
Pilonii care constituiau fundamentul Guvernului Tariceanu s-au transformat, intr-un an si jumatate de guvernare, in niste trestii firave care se indoaie in functie de cum bate vantul politic al Puterii. Recent, chiar presedintele Basescu "a scuturat" cu putere aceste trestii.
Ce incredere pot sa mai aiba cetatenii Romaniei intr-un Guvern care nu isi respecta propriile principii?
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
"pe butuci", pe chituici, spune-i cum vrei, nene.   de costy
Ce "pe butuci" ?! e dierct in cimitirul de masini, la dezmembrare,   de Raquel
A r h i v a
  Batalia pentru sinistrati    1 comentariu
  The Black Sea    2 comentarii
  O comparatie flatanta pentru noi    12 comentarii
  Rusia si intoarcerea in Europa    2 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Politica de criza    2006-06-21
  Guvernul pro-inflatie    2006-06-14
  Lasa-l fara scaun!    2006-06-07
  Restructuram, dar nu de la partidul nostru!    2006-05-31
  Eternul Cod Fiscal    2006-05-24
 Top afisari / comentarii 
 Explozie pe piata farmaceutica romaneasca (804 afisari)
 Ana Pauker pe peretele lui Ungureanu (762 afisari)
 Dispozitie de restituire de imobil "semnata ca primarul" (662 afisari)
 Reteaua George Soros in Romania (605 afisari)
 Consilierii PNL au trantit proiectele lui Videanu (482 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.22589 sec.