Ziua Logo
  Nr. 3661 de miercuri, 28 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
O comparatie flatanta pentru noi
Dan CIACHIR 
In virtutea unui masochism vechi de pe vremea personajelor lui Caragiale, ne place sa ne socotim cei mai inapoiati, daca nu din lume, atunci din Europa. Si totusi lucrurile nu stau chiar asa decat in inchipuirea noastra. Voi furniza un exemplu comparand tratamentul la care au fost supuse doua case regale, in doua tari - Italia si Romania - dupa ce monarhiile respective incetasera sa mai existe.
Pe 2 iunie 1946, italienii au fost chemati sa se pronunte, printr-un referendum, daca opteaza pentru republica sau pentru monarhie. Au ales republica. In consecinta, Regele Umberto II a fost constrans, printr-o lege votata de Parlament, sa paraseasca tara. In virtutea aceleiasi legi, descendentii pe linie barbateasca ai Casei de Savoia nu mai puteau pune piciorul pe pamant italian, erau lipsiti de drepturi civile si nu puteau detine bunuri mobile sau imobile in Italia. Nici din ceea ce le apartinuse, nici prin achizitii ulterioare.
Regele Umberto II nu domnise decat o luna. Era fiul lui Vittorio Emmanuelle III, care statuse pe tron 46 de ani, plecat la randu-i in exil, in Egipt, unde avea sa si moara in 1947. Umberto II a parasit asadar tara, la bordul unui avion, impreuna cu Regina Maria Jose si cu fiul, Vittorio Emmanuelle, in varsta, pe atunci, de patru ani. Descendentele pe linie femeiasca ale Regelui Umberto II nu faceau obiectul interdictiei pomenite.
Umberto II s-a stabilit in Portugalia, la Cascais, unde moare in anul 1983. Din Portugalia fiul sau, Vittorio Emmanuelle, s-a mutat in Elvetia, unde la inceputul anilor '70 s-a casatorit cu o marchiza, Marina, cu care are un fiu, Emmanuelle Filiberto, nascut in 1973, casatorit si el in urma cu trei ani. Pana in anul 2002, cei doi Savoia nu au putut veni in Italia. In 2002, accesul le-a fost autorizat printr-o lege votata de Parlament si promulgata de presedintele de atunci al Italiei, Ciampi. Numai ca una din dispozitiile tranzitorii ale legii din 1946 a ramas in vigoare; principele Vittorio Emmanuelle de Savoia nu poate cumpara si detine in prezent in Italia nici macar o motoreta, necum un apartament. Cat despre bunurile care i-au apartinut, nu incape inca nici o discutie.
Ramasitele pamantesti ale Regelui Vittorio Emmanuelle III, respectiv ale Regelui Umberto II, ca si ramasitele pamantesti ale celor doua regine (Elena si Maria Jose), nu pot fi inca aduse din Italia si reinhumate.
Sa reamintim cum s-au desfasurat lucrurile la noi. Daca in 1947 s-ar fi desfasurat un referendum netrucat, poporul roman ar fi optat in proportie de 90 la suta pentru monarhie. Asa incat era firesc ca aceasta forma de consultare democratica sa fie evitata. Abdicarea Majestatii Sale Regelui Mihai I a fost, asa cum se stie, una silita. La inceputul lunii ianuarie 1948 acesta, impreuna cu Regina-mama Elena si cu ceilalti membri ai Casei regale romane, paraseau tara, constransi sa se stabileasca in strainatate.
Nimeni nu se astepta ca un regim comunist sa permita revenirea in tara, fie si numai in vizita, a Regelui Mihai I sau a celorlalti membri ai Casei Regale. Dupa prabusirea dictaturii comuniste, asa cum stim, Regele Mihai I a incercat sa revina in Romania, in vizita, in decembrie 1990, si a fost intors din drum de pe soseaua Bucuresti - Pitesti (se ducea la Curtea de Arges sa se reculeaga la mormintele inaintasilor sai). Totusi, in 1992, de Pasti, Regele Mihai I si Regina Ana au putut petrece trei zile in Romania, invitati de Arhiepiscopul Pimen al Sucevei si Radautilor. Cea dintai revenire in tara a regelui s-a produs datorita Bisericii, fiind asteptat cu Crucea si Evanghelia pe aeroportul Salcia de langa Suceava, intocmai ca un uns al lui Dumnezeu.
Odata cu instalarea la Cotroceni a presedintelui Constantinescu, vizitele in Romania ale Regelui Mihai I si ale membrilor Casei Regale au devenit un fapt curent. Regele a primit inapoi, ulterior, palatele Elisabeta (din Bucuresti) si pe cel de la Savarsin. In anul 2003 au fost readuse in tara si reinhumate la Curtea de Arges ramasitele pamantesti ale lui Carol al II-lea. Asa incat o tara ca Romania, abia iesita dintr-un regim totalitar de stanga, a reusit sa isi asume propriul trecut mai repede si mai simplu decat o cunoscuta democratie occidentala (Italia), care anul acesta a aniversat 60 de ani de regim parlamentar neintrerupt.
 Afisari: 122  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Catre paros, comunismul nu e nici italian nici spaniol   de PANTAGRUEL
Daca...   de mirapo
Acelasi   de plongeur.alpin
Nea Ceachir.. iar ai uitatara ca Italia si Roma au amintiri de democratie de peste 2000 de ani...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Si asta pentruca noi nu mancam asa demulte macaroane ca italienii !   de ionion
Asa DA asa NU!   de bibicul
TOTI DE MAI SUS AU DREPTATE. AMERICANII RECUNOSC   de Gheorghe Brasoveanu
"O comparatie flatanta pentru noi" ?! Ba eu zis ca-i taman pe dos !   de Raquel
UN ARTICOL DE INALT BUN SIMT,   de Gheorghe Brasoveanu
Pai,autorul nu stie ce vrea....   de pt
Yalta !!!   de mds
Democratia de suprafatza a italienilor   de motanul incaltat
A r h i v a
  Batalia pentru sinistrati    1 comentariu
  The Black Sea    2 comentarii
  Guvern pe butuci    2 comentarii
  Rusia si intoarcerea in Europa    2 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Despre lege si tocmeala    2006-06-21
  Talcuirea liturghiei    2006-06-14
  Singurul nostru urias    2006-06-07
  O calatorie nesfarsita    2006-05-31
  Dumnezeu l-a pus pe dracu' la treaba    2006-05-24
 Top afisari / comentarii 
 Explozie pe piata farmaceutica romaneasca (804 afisari)
 Ana Pauker pe peretele lui Ungureanu (762 afisari)
 Dispozitie de restituire de imobil "semnata ca primarul" (662 afisari)
 Reteaua George Soros in Romania (605 afisari)
 Consilierii PNL au trantit proiectele lui Videanu (482 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.22836 sec.