Ziua Logo
  Nr. 3661 de miercuri, 28 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Tripla maramureseana
Maramures, plai cu flori..., fratii Petreus, cetera, zongora, lemn, mult lemn, horinca, biodiversitate, www.sapanta.ro, colinde, Stefan Hrusca, pensiuni, Iza, agroturism, ecoturism... Despre Maramures toti stim cate ceva. De la departare, din carti, din poze, de la televizor, din pliante, de la savanti, de la bunici, de pe Internet. Stim multe din auzite/povestite. Stim cate ceva si din citite. Din cele recent vazute si simtite, va pot povesti patru MTR-isti care s-au dus in Maramures. Au colindat, au cercetat, au inregistrat si au fotografiat. La fata locului. Acum vin si povestesc. Fiecare cu Maramuresul lui.
"... Un om din sat ne zice ca nu le fura nimeni pe femeile ramase singure. Gazda noastra ne da insa asigurari ca se fura totusi, chiar si aici, in cinstitul Maramures: se fura la tuica, unde licoarea proasta este colorata cu zahar si chimicale <<sa dea bine la turisti>>, care o cumpara la pret dublu. Sau se fura la slana, colorata si ea chimic, in acelasi scop. Sau se fura la kitsch-uri cu Dracula sau cu delfini argintii si inimioare, vandute la Sapanta la pret de cateva ori mai mare decat in magazinele ordinare din Sighet", povesteste Simona Hobincu, una dintre expozantele de la Muzeul Taranului Roman (MTR).
Adunarea pentru triplul vernisaj dedicat Maramuresului a avut loc pe 16 iunie, in curtea interioara a MTR. Expozitiile sunt raspandite astfel: "Maramuresul in oglinda timpului" (MTR, sala Foaier), "Maramures - tinutul biodiversitatii" (Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa"), "Flori de mina" (Muzeul National de Geologie). Cu un bilet cumparat de la oricare muzeu gazda, se pot vedea cele trei expuneri.
"Cand am mers cu scoala, am vazut oameni mari si tapeni, cai mari, culori tari. Cand am mers cu ai mei, in liceu, am vazut biserici vechi si sarbatori enorme. Cand am fost cu MTR, am vazut o parte din lucrurile pe care le stiam si in plus case noi, culori pe care nu le stiam, sarbatori mici, oameni in varsta si coconi frumosi. Cand o sa mearga Catinca, o sa va spuna, cu siguranta, ce a vazut ea". (Adi Petrachescu, un al doilea expozant)
Expozitiile sunt deschise in perioada 16 iunie-31 iulie. (L.I.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
...maramureseana   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Protest pentru Muzeul Enescu    1 comentariu
  Sfantul Sinod pentru Gojdu si Senat    2 comentarii
  Muzica si poezie la Muzeul Literaturii    
  I. Schechter    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Explozie pe piata farmaceutica romaneasca (804 afisari)
 Ana Pauker pe peretele lui Ungureanu (762 afisari)
 Dispozitie de restituire de imobil "semnata ca primarul" (662 afisari)
 Reteaua George Soros in Romania (605 afisari)
 Consilierii PNL au trantit proiectele lui Videanu (482 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00799 sec.