Ziua Logo
  Nr. 3660 de marti, 27 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Alex Radulescu n-a fost in legitima aparare
-- Procurorul care se ocupa de caz exclude exonerarea de raspundere penala a presedintelui AFAN * Constantin Radulescu, cel impuscat in cap prin geamul masinii pentru ca facea baie, va fi supus unei noi operatii
Un om a fost impuscat in cap, de la mica distanta, de Alex Radulescu, presedintele Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Neamatori (AFAN) cu o arma de vanatoare. Agresorul este cercetat in stare de libertate. Procurorul care se ocupa de caz si-a motivat decizia prin faptul ca deocamdata declaratiile martorilor sunt contradictorii si nu se stie inca daca arma s-a descarcat accidental sau s-a tras cu intentie. Victima presedintelui AFAN se zbate intre viata si moarte, iar parintii acestuia cer sa se faca dreptate. De duminica seara se afla la spitalul Floreasca din Capitala, acolo unde fiul lor a fost internat. Se roaga ca acesta sa aiba zile. Si acuza faptul ca Alex Radulescu este cercetat in stare de libertate. Desi s-au facut afirmatii potrivit carora acest caz ar fi similar cu cel al lui Adrian Iovan, cele doua sunt total diferite. In cazul Iovan hotul a intrat noaptea, prin efractie, in locuinta sotilor Iovan. In cel petrecut duminica nu se poate vorbi de legitima aparare. O recunoaste si procurorul care instrumenteaza cazul. Lacul unde se afla victima nu era ingradit, iar tanarul care era la scaldat impreuna cu sotia sa si alti prieteni a fost impuscat in cap in timp ce se afla in masina si se pregatea sa paraseasca zona. Mai mult, reprezentantii Apelor Romane spun ca agresiunea s-a petrecut pe domeniul public, aflat in proprietatea statului si ca nu poate fi vorba nici de incalcarea proprietatii private. Acestia spun ca Alexandru Radulescu avea numai drept de exploatare asupra lacului, nu si drept de proprietate. Potrivit Rompres Alex Radulescu nu avea vizat permisul de port-arma din 2003.
In fapt, sotia lui Alexandru Radulescu este titularul unui contract de cesiune a dreptului de exploatare a pestelui din lacul Bunget 2, terenul pe care masina victimei era parcata apartinand domeniului public si fiind administrat de Apele Romane. Presedintele Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), Corneliu Popescu, a spus ca "toate instalatiile din jurul lacului tin de <<Apele Romane>>". Potrivit unor surse din conducerea Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), terenul pe care masina victimei se afla parcata la momentul la care Radulescu, inarmat, a intervenit in conflict este domeniu public gestionat de institutie. "Beneficiarul unui contract de concesiune a folosintei piscicole nu poate fi proprietarul terenului din cuveta lacului. Lacul, cu terenul din cuveta sa, se afla in domeniul public al statului, bunul respectiv fiind inalienabil, imprescriptibil si insesizabil, in aceste conditii fiind dat in administrarea ANAR. Mai mult, malurile acestui lac se afla si ele in administrarea noastra, prin Directia de Ape Arges-Vedea".
Impuscat in cap
Procurorii au dispus, duminica seara, dupa mai multe ore de audieri, ca Alexandru Radulescu va fi cercetat in stare de libertate pentru tentativa de omor. Victima, Constantin Radulescu, in varsta de 29 de ani, care a fost impuscata duminica dupa-amiaza, se afla in stare critica, medicii fiind rezervati in privinta acestuia. Acesta se afla impreuna cu sotia sa si cu mai multi prieteni la scaldat la lacul 2 din localitatea damboviteana Vacaresti - Bungetu, luciu de apa ce a fost concesionat societatii patronate de presedintele AFAN. La un moment dat, potrivit martorilor incidentului, la fata locului si-a facut aparitia fiul lui Alexandru Radulescu, care i-a cerut lui Constantin Radulescu sa iasa din apa. Cei doi au inceput sa se certe, fiul presedintelui AFAN plecand dupa cateva minute. Peste putin timp insa acesta s-a intors impreuna cu tatal sau. Alexandru Radulescu, care era inarmat cu o pusca de vanatoare marca Magnum Express 870 Remington, de calibru 12 mm, s-a prezentat ca fiind proprietarul lacului si i-a cerut lui Constantin Radulescu sa iasa din apa si sa paraseasca zona. In replica, victima i-a spus sefului AFAN ca vine acolo inca din copilarie si ca nu stie ca zona sa fie proprietate privata, astfel ca i-a cerut un act prin care sa demonstreze ca este intr-adevar proprietarul lacului. Mai mult, lacul unde a avut loc incidentul nu era imprejmuit si nici nu exista indicator de avertizare "scaldatul interzis". In acel moment, Alexandru Radulescu a inceput sa il injure pe Constantin si sa il ameninte ca il va impusca daca nu va parasi zona, tragand chiar si doua focuri de arma in aer. Potrivit martorilor, Alexandru Radulescu i-a dat 60 de secunde, celui care se scalda, sa iasa din apa. "Daca nu pleci in 60 de secunde te impusc", au declarat martorii incidentului, fapt confirmat procurorilor si de cel care a tras cu pusca de vanatoare. In acea clipa, Constantin Radulescu impreuna cu sotia sa, Alexandra, in varsta de 23 de ani si cu cei trei prieteni cu care se afla, s-a urcat in masina cu care venisera pentru a pleca. Trebuie specificat ca, de teama, Constantin Radulescu s-a urcat in masina, pe partea dreapta, opusa soferului si locului in care se afla agresorul. Apoi, potrivit politistilor, Alexandru Radulescu a tras un foc de arma prin geamul lateral stanga al masinii in care se aflau cei cinci, impuscandu-l in cap pe Constantin, dupa care s-a urcat in masina cu care venise si a plecat de la locul incidentului. Tanarul a fost dus cu o masina la Spitalul Judetean din Targoviste, de aici fiind transportat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.
Varianta agresorului
Intre timp, Alexandru Radulescu a fost dus la Politie unde a dat primele declaratii, el ajungand apoi la Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita. In timpul audierilor, Alexandru Radulescu a sustinut ca nu a avut intentia de a trage si ca arma i s-a descarcat accidental. Seful AFAN a povestit ca a fost anuntat de paznici ca pe lacul 2 din Vacaresti, pe care il are in concesiune, este o persoana care refuza sa iasa din apa. Acesta a recunoscut ca l-a somat pe Constantin sa iasa din apa pentru ca altfel il omoara, dar a precizat ca nu dorea decat sa il sperie. Radulescu a mai declarat ca a tras doua focuri de arma in aer, dupa care s-a indreptat spre masina in care se aflau cei cinci si care se pregateau sa plece si a vrut, pentru a-i intimida, sa sparga un geam lateral al autoturismului. Potrivit acestuia, in momentul in care a lovit geamul cu teava pustii, arma s-a descarcat accidental, Constantin fiind impuscat in cap.
Procurorul: "Nu se poate vorbi de legitima aparare"
Dupa sase ore de audieri, 11 persoane dand declaratie despre cum s-au petrecut faptele, procurorul criminalist Nicolae Badescu, cel care instrumenteaza acest caz, a decis ca Alexandru Radulescu poate fi cercetat in stare de libertate si ca nu se impune emiterea unei ordonante de retinere si apoi prezentarea sa in fata instantei pentru emiterea unui mandat de arestare preventiva. Procurorul Badescu si-a explicat decizia luata, precizand ca a hotarat cercetarea sefului AFAN in stare de libertate, intrucat acesta a sustinut ca arma i s-a descarcat accidental, iar declaratiile martorilor sunt contradictorii. De asemenea, Nicolae Badescu a precizat ca va fi facuta o experiza pentru a se constata daca arma s-a descarcat sau nu accidental. "Eu sunt obligat sa dispun efectuarea unei expertize pentru a se stabili cu certitudine daca, avand in vedere caracteristicile, gradul de uzura al armei, celelalte elemente ale armei, aceasta se putea descarca accidental in conditiile prezentate de invinuit. In functie de rezultatul expertizei voi hotari. Pana atunci ar fi fost incorect din partea mea sa iau o masura privativa de libertate", a subliniat Nicolae Badescu. Acesta a luat insa decizia ca presedintele AFAN sa nu poata parasi timp de 30 de zile municipiul Bucuresti, aici avandu-si domiciliul.
Tentativa de omor pare evidenta
Reporterii ZIUA s-au deplasat la Targoviste pentru a discuta cu procurorul Badescu, care instrumenteaza cazul. Acesta a precizat ca Alexandru Radulescu se afla, in momentul in care l-a impuscat pe Constantin, sub influenta bauturilor alcoolice. "Se afla sub influenta bauturilor alcoolice. Deci avea 0,28 la mie dupa cateva ore. Fapta s-a intamplat pe la 14.30, iar testele au fost facute la 19.34", ne-a declarat Nicolae Badescu, care a adaugat ca a cerut serviciului arme si munitii din cadrul IGP mai multe date. "Am cerut mai multe date. Vreau sa vad daca avea permis, daca a folosit-o legal... mai multe lucruri". Acesta a tinut apoi sa precizeze ca doua persoane confirma varianta lui Alexandru Radulescu, conform careia arma s-a descarcat accidental, iar alte trei, prietenii victimei, spun ca seful AFAN l-a impuscat intentionat pe Constantin. "Am dat astazi (n.r. ieri) ordonanta catre Institutul Criminalistic din Bucuresti, unde a si plecat arma insotita de politisti, pentru a avea verdictul specialistilor. Adica daca aceasta se poate descarca singura. Am dispus si ca un medic legist sa se deplaseze la Spitalul de Urgenta Floresca, pentru a prezenta concluziile medico-legale privind partea vatamata. Mai mult, pana pe data de 10 iunie, urmeaza sa primim raportul expertizei balistice", a adaugat Nicolae Badescu. In final, procurorul a afirmat ca in momentul de fata nu se poate vorbi de legitima aparare. De aceeasi parere a fost si prim-procurorul Parchetului Dambovita, Mihai Adrian care a conchis ca "tentativa de omor este evidenta din probele pe care le detinem pana acum".
Opiniile avocatilor
Marin Antonescu, avocatul angajat de rudele tanarului impuscat, a declarat ca va face tot ce ii va sta in putinta pentru a-l vedea inchis pe Alexandru Radulescu. Aparatorul a adaugat ca a facut cerere de recuzare a procurorului criminalist Nicolae Badescu si a facut plangere impotriva ordonantei emise de procuror prin care lui Alexandru Radulescu i-a fost interzisa parasirea localitatii de domiciliu timp de 30 de zile. La randul sau, Catalin Dancu, avocatul lui Alexandru Radulescu a afirmat ca in acest caz este vorba de doua momente distincte. "Primul moment, atunci cand s-a somat si s-au tras doua focuri de arma in aer si ce de-al doilea, atunci cand s-a tras in victima dupa circa trei minute. Arma a fost folosita ca un ciomag cu care a lovit de trei ori masina, dupa care a lovit geamul si s-a descarcat arma", a concluzionat Dancu.
Temut in sat
Declaratiile lui Alex Radulescu sunt contrazise de cei care se aflau la lacul 2 in momentul in care a avut loc incidentul. Acestia sustin ca presedintele AFAN se afla sub influenta bauturilor alcoolice si ca l-a impuscat intentionat pe Constantin Radulescu. Astfel, potrivit unor martori, initial victima a avut o discutie in contradictoriu cu fiul sefului AFAN care i-a cerut sa iasa din apa si sa paraseasca zona. Fiind refuzat, acesta a plecat dupa care, peste putin timp, s-a intors impreuna cu tatal sau. Conform acelorasi martori, Alexandru Radulescu a inceput sa il injure pe Constantin dupa care a tras doua focuri de arma in aer. In momentul in care a incercat sa plece, victima a fost impuscata prin geamul lateral de catre seful AFAN. Oamenii din sat spun insa ca nu este prima data cand au loc incidente in care sunt implicati Alexandru Radulescu sau fiul sau Caba Bogdan. Localnicii sustin ca au fost in dese randuri amenintati de cei doi, ca s-a tras cu arma dupa ei sau ca li s-a interzis sa mai treaca prin zona lacului 2 Vacaresti-Bungetu. "De cand a venit Radulescu, nu mai avem voie sa trecem pe aici. Noi avem culturi pe aici. Vor sa puna bariere", spune Ion Banica. Un alt localnic sustine ca fiul lui Alexandru Radulescu a tras cu arma dupa el si ca a amenintat ca ii omoara taurul. "Bogdan Caba a tras cu arma dupa mine. Pasteam un taur si m-a chemat si mi-a zis: stii, bre, ce iti fac la taur? Eu am zis nu. Mi-a zis: il impusc", a precizat la randul sau Costel Ilie.
Victima are alice care nu pot fi scoase
Parintii si sotia lui Constantin Radulescu se afla de duminica seara la Spitalul de Urgenta Floreasca, sperand intr-o minune care sa le salveze fiul. Duminica noaptea, spitalul a "fost invadat" de prietenii victimei, acestia rugandu-se ca tanarul Constantin Radulescu sa scape cu viata. Ieri, starea de sanatate a victimei suferise o mica imbunatatire, insa cu toate acestea medicii erau rezervati in privinta sanselor tanarului. Potrivit medicilor, Constantin Radulescu va mai fi supus unei noi operatii, dupa cea suferita duminica, pentru ca au mai ramas alice in cap care nu au putut fi scoase.
Ieri la pranz, in momentul in care reporterii ZIUA au ajuns la spital, parintii victimei, alaturi de sotia acestuia, se aflau pe holul unitatii sanitare. Toti trei aveau lacrimi in ochi si cu greu au reusit sa vorbeasca despre tragicul incident. Constantin Radulescu terminase Facultatea de Teologie si o specializare in domeniul asistentei sociale. Este inspector al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Dambovita. "Este un copil foarte bun. De mic a avut harul preotiei. La 14 ani un preot mi-a spus ca are inclinatie spre preotie si ar fi pacat sa nu urmeze aceasta cale. Asa a ajuns sa urmeze Teologia. Cu Alexandra, sotia lui era impreuna de patru ani, insa se casatorisera acum opt luni. Urma sa se hirotoniseasca, sa ia o parohie. Acum numai Dumnezeu ne mai poate ajuta", a mai spus tatal victimei. In momentul in care unul dintre doctori a dat o declaratie presei, in care spunea ca sunt rezervati in privinta sanselor de supravietuire si ca urmeaza sa fie supus unei noi operatii, sotia lui Constantin Radulescu a izbucnit in plans. "Criminalul, sa vina sa aici sa vada ce a facut. Unde e? De ce este in libertate?". Socrul ei a incercat sa o linisteasca, spunandu-i ca medicii fac totul pentru a-i salva viata. Constantin Radulescu este de patru ani vicepresedinte al Organizatiei de Tineret a Partidului Democrat Dambovita, fiind inscris de aproape sase ani in aceasta formatiune. Presedintele PD Dambovita, Jean Popescu, l-a descris pe Constantin Radulescu, citat de Mediafax, ca fiind un om foarte serios, linistit si disciplinat. Popescu spune ca reactia presedintelui AFAN este de neinteles.
Florin Prunea: "A mai avut probleme cu acea balta"
"Nu stiu ce a fost acolo. Am vorbit astazi cu dansul si dumnealui sustine ca a fost un accident. Dar nu pot sa ma pronunt. Stiu doar ca el a mai avut probleme cu acea balta cu braconierii. Stiu ca i-au batut paznicii".
Ionut Lupescu: "Am ramas stupefiat"
"Eu am ramas stupefiat. Il cunosc foarte bine si mi-e greu sa cred ca putea sa omoare pe cineva. Eu nu stiu exact ce s-a intamplat, dar cred ca a fost un accident. Ma gandesc acum la saracul tanar care a fost impuscat".
Legitima aparare este strict reglementata prin lege
Cazul tanarului impuscat duminica, de presedintele Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Nonamatori (AFAN) din Romania, Alexandru Radulescu, readuce in discutie o problema extrem de spinoasa. Conditiile in care poate fi folosita o arma, sub pretextul legitimei aparari legate de o presupusa aparare a proprietatii. Dincolo de aceste elemente strict procedurale, ancheta va trebui sa stabileasca imprejurarile in care s-a desfasurat incidentul si justificarea folosirii armei de catre Alexandru Radulescu, in conditiile in care evenimentul a avut loc in timpul zilei, intr-un loc populat.
Radulescu - baut fiind la momentul scandalului - a sustinut in fata procurorilor ca a luat arma pentru a-i intimida pe tineri.
Succesiunea faptelor pare sa fi dovedit ca si-a dus la indeplinire cu suces planul, dar a mai mers mai departe, apasand pe tragaci. Momentan, Parchetul pare a-i da crezare agresorului, care a spus ca a fost vorba de un accident, acesta fiind si unul din motivele pentru care procurorii l-au lasat in libertate pe Alex Radulescu. Anchetatorii vor trebui sa stabileasca daca natura violentelor dintre cei cinci tineri si proprietarul lacului l-au pus pe acesta din urma in pericol de natura sa justifice legitima aparare sau daca acesta a actionat ca urmare a incalcarii proprietatii. Totusi, dreptul de a pescui dintr-un lac nu implica proprietatea asupra luciului de apa. Potrivit articolului 44, alineatul 1 din Codul penal, "este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obstesc". Ultimul alineat al articolului 44 prevede ca "este, de asemenea, in legitima aparare si acela care din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul". Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judetean de Politie Dambovita, presedintele AFAN i-ar fi somat pe tineri sa plece si, in urma unui conflict verbal cu unul dintre acestia - Constantin Radulescu, a tras doua focuri de avertisment. Desi tinerii si-au declarat intentia de a pleca, presedintele AFAN a continuat sa traga.
Pagina realizata de Bogdan GALCA, George TARATA, Mihnea TALAU 
 Comentarii: 24 Afiseaza toate comentariile  
Legea de protectie armata a proprietatii nu a intrat in vigoare!!!   de basarab
Toata lumea stie ca nu a fost legitima aparare da ce nu-l baga la inchisoare, are pile la procuratura?   de Giculica zbanghiul-turbat
Astazi la Palermo a avut o   de ionion
UNDE A FOST POLITI ,JANDARMII   de lahovari
Romania , absurdistanul Europei   de +
Raquel,   de alwis46
Proprietatea e sfanta , dar viata nu e sfanta ?   de toni
Proprietari= criminali   de basarab
Sa te fereasca Dumnezeu cind comunistii trec la capitalism -   de Katty
Se-mpusca si-n alte parti!   de Hantzy
Capitalism si democratie romanesti   de DianaI
Cum ramane cu propietatea privata, capitalistilor ?!   de Raquel
Alex Radulescu sa stiti ca a fost   de ionion
Verdict: Crima!   de Claymbush
Ciocoii asasini   de Gargantua
Prunea si Lupescu - doi papagali ...   de Thaedeusz
Sa mai impuste vreo 10 oameni si dupa aia il arestam bre,   de Mahacicala
Cum isi permit sa-l cerceteze?   de Vasco da Gama
Nu-i adevarat ! Radulescu a fost in legitima aparare   de ionion
In Romania   de Impartial
eu da   de CHIRPIC17
Cica n-a fost legitima aparare.   de california
Pt Sobru   de lil
=)) - Nu se stie daca arma s-ar fi descarcat accidental   de morkov
A r h i v a
  Cuza-voda prin spitale    25 comentarii
  Avocate saltate de politisti de la usa instantei    4 comentarii
  Teroristul butelie    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Avocate saltate de politisti de la usa instantei (208 afisari)
 Ontanu cu imagine (179 afisari)
 Primarul care minte (154 afisari)
 Stiri pe scurt (108 afisari)
 Nichita n-a miscat un deget la Iasi (90 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02136 sec.