Ziua Logo
  Nr. 3660 de marti, 27 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Gorbaciov, aparatorul lui Putin
Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov sare in apararea actualului presedinte rus Vladimir Putin, atentionand Occidentul sa nu se mai amestece in afacerile interne ale Rusiei. Intr-un interviu acordat ziarului Times, Gorbaciov sustine ca ar fi contraproductiv pentru liderii occidentali ca, luna viitoare, la summitul G8, sa faca presiuni asupra presedintelui rus pe tema respectarii drepturior omului. "Rusia nu este domeniul cuiva. Rusia isi va rezolva singura toate problemele", a avertizat parintele "perestroikai" (restructurare) si al "glasnostului" (transparenta). "Chiar eu insumi am spus ca Putin a facut unele erori, dar principiile democratiei sunt aplicate in context specific si trebuie privit totul in spiritul situatiei sociale, istorice si economice din Rusia", si-a continuat Gorbaciov pledoaria. Fostul lider sovietic a invocat si "implicarea intensiva" a ambasadei SUA in Revolutia Portocalie din Ucraina, ironizand "experienta bogata a Statelor Unite in materie de interferenta in problemele interne ale altor tari". (D.E.)
Neglijenta la Scotland Yard
Un politist britanic si-a uitat in strada rucsacul in care se aflau dosare secrete ale Sectiei antiteroriste a Scotland Yard si care contineau detalii asupra proiectelor de atentate cu bomba si nume ale persoanelor ce urmau sa fie puse sub supraveghere, a informat ziarul The Guardian, citat de Rompres. Potrivit cotidianului, rucsacul fusese pierdut recent in sud-estul Londrei, iar politistii il cautau cu disperare pentru ca dosarele sa nu cada in mainile celor care ar fi putut profita de pe urma lor. Scotland Yard a confirmat ca a deschis o ancheta interna pentru a afla circumstantele in care au fost pierdute dosarele. De asemenea, au fost efectuate mai multe schimbari pentru a reduce cat mai mult riscul producerii unor asemenea incidente in viitor. (D.E.)
Scrisoare din Basarabia
Intr-o scrisoare primita la redactie si semnata de Andrei Vartic, Parlamentului Romaniei i se sugereaza "sa realizeze redobandirea cetateniei romane de catre toti cei care au pierdut-o in urma actului criminal de la 28 iunie 1940, cat si de catre urmasii lor, printr-o decizie cuprinzand un singur articol. Acesta ar trebui sa prevada ca "toti cetatenii romani ai Basarabiei si Bucovinei, cat si urmasii lor legali, privati de acest drept in urma acordului ilegal germano-sovietic din 23 august 1939 si a actiunilor militare ale URSS din 26-28 iunie 1940, raman in continuare cetateni ai Romaniei in baza actelor care au proclamat unificarea Basarabiei si Bucovinei cu Romania in hotarele Tratatului de la Paris din 20 octombrie 1920. Obtinerea pasaportului de cetatean roman se face prin procedura simpla a <<pasaportizarii>> cetatenilor Romaniei. "Redobandirea neconditionata a cetateniei romane de catre cei care au avut-o la acea data, dar si de catre urmasii lor, ar rasplati sacrificiului Basarabiei si Bucovinei, ar crea premisele unei condamnari drepte a comunismului si ar spala umilitoarea si foarte corupta procedura de redobandire a cetateniei romane, activa in ultimii 15 ani", considera semnatarul scrisorii. (D.E.)
Demisii in Vietnam
Vietnamul a anuntat, ieri, oficial, retragerea din functie a presedintelui Tran Duc Luong, a premierului Phan Van Khai si a presedintelui Adunarii Nationale, Nguyen Van An, succesorii acestora urmand sa fie desemnati saptamana aceasta, transmite Rompres. Demisiile celor trei au fost aprobate, sambata, de Legislativul de la Hanoi, in contextul in care retragerea lor era asteptata inca de la Congresul Partidului Comunist Vietnamez (PCV) din aprilie, cand au renuntat la functiile detinute in cadrul partidului. Potrivit analistilor, noul premier ar putea fi Nguyen Tan Dung, vicepremier permanent din 1991, presedintele Tran Duc Luong urmand a fi inlocuit, probabil, de Nguyen Minh Triet. (D.E.)
Belarusul raspunde SUA
La doar cateva zile dupa ce SUA au decis inghetarea conturilor presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko si a altor oficiali de la Minsk, autoritatile belaruse au anuntat, la finalul saptamanii trecute, ca vor impune masuri similare, liderul de la Casa Alba, George W. Bush, si secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, figurand pe lista persoanelor vizate de regimul belarus. "Vom introduce masuri adecvate, simetrice, cu privire la George W. Bush si Condoleezza Rice. Vom ingheta conturile si le vom aresta actiunile", a declarat, duminica, secretarul Consiliului Securitatii din Belarus, Viktor Seiman, citat de Rompres. "Este clar pentru toata lumea ca nici Lukasenko si nici eu nu avem si nu putem avea conturi in SUA", a spus el, denuntand politica "incapatanata si nefireasca" a Washingtonului, aparent motivata de intentia Belarusului de a realiza un stat unional cu Rusia. (D.E.)
Italia respinge federalismul
Urnele s-au inchis, ieri, in Italia pentru referendumul pe seama legii care modifica partea a doua a Constitutiei. Schimbarea, propusa de Guvernul Berlusconi presupune, in esenta, introducerea sistemului federalist si sporirea competentelor primului ministru in detrimentul prerogativelor sefului statului. Conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne, 52% din italieni s-au pronuntat impotriva modificarii Constitutiei, aceasta fiind considerata drept oportuna de doar 48% din locuitorii Peninsulei. Ministrul Afacerilor Externe italian, Massimo D'Alema, si-a exprimat, ieri, convingerea ca refuzul alegatorilor de modificare a Constitutiei va constitui premisa crearii unui spatiu de dialog intre guvernare si Opozitie. "Avand in vedere faptul ca Legea fundamentala este casa tuturor, va trebui sa cooperam in vederea restructurarii acesteia", a declarat D'Alema. Parerea sa nu a fost impartasita, in schimb, de presedintele Ligii Nordului, Umberto Bossi, acesta apreciind ca, in cazul unui vot negativ, "ne vom stabili in Elvetia". (Claudia STANILA, Roma)
A r h i v a
  Razboi in Gaza    31 comentarii
  Firme din SUA si UE, prinse cu contrabanda in Transnistria    5 comentarii
  Dezinformare de la Tiraspol    
  Basescu si Basarabia    
  Rusia nu crede in moartea diplomatilor    
  ZIUA si replica    4 comentarii
  Danemarca asteapta raportul    
 Top afisari / comentarii 
 Avocate saltate de politisti de la usa instantei (208 afisari)
 Ontanu cu imagine (179 afisari)
 Primarul care minte (154 afisari)
 Stiri pe scurt (108 afisari)
 Nichita n-a miscat un deget la Iasi (90 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02959 sec.