Ziua Logo
  Nr. 3660 de marti, 27 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editie Speciala
Negoita, primul primar
Liviu Negoita, primarul PD al Sectorului 3, se apropie cel mai mult, prin activitatea sa, de promisiunile electorale, chiar daca este mai putin preocupat de imaginea sa de primar. Ambitia sa declarata este sa devina cel mai bun primar din tara, iar aceasta performanta stie ca nu o poate atinge prin vorbe. Aspectul Sectorului 3 s-a schimbat radical, dupa doi ani de mandat, iar Negoita a reusit acest lucru apeland la o metoda cat se poate de comunista, in sensul ca a aplicat ce s-a facut cu succes inainte de '89: a impartit sectorul in 21 de zone, pe care le-a dat in grija directorilor din primarie. Indiferent de domeniul de activitate, cei 21 de sefi trebuie sa stie, la orice ora din zi si din noapte, tot ce misca in teritoriul pe care il supravegheaza, de la salubrizare, spatii verzi, parcari, asfaltari, oameni saraci, elevi, infractori etc.
Parcari si asfaltari intre blocuri
Cele mai spectaculose schimbari se vad intre blocuri, unde Negoita a demolat "bateriile" de garaje betonate, apoi a asfaltat aleile si a trasat locuri de parcare - 15.000 numai in acest an. Raman inca la stadiul de proiect parcajele supraterane - desi terenurile i-au fost repartizate de municipalitate - si construirea de locuinte, prin parteneriat public privat.
La capitolul asfaltari, Negoita se remarca prin cele aproape 200 de strazi si alei reparate anul trecut, multe dintre ele avand gropi de 16 ani. Pentru ca nu a avut bani suficienti in buget, primarul a gasit o solutie imediata: un imprumut de la BCR, in valoare de 500 de miliarde de lei, pe care i-a folosit exclusiv in refacerea sistemului rutier si cel de canalizare. Anul acesta sunt deja in lucru 100 de artere de circulatie.
Spatiile verzi sunt, la mijlocul mandatului, "acoperite" de primarul Sectorului 3, in sensul ca le-a refacut in totalitate pe cele existente pana la venirea sa in primarie, si le-a scos la lumina pe cele abandonate - acestea din urma in suprafata de 200 de hectare. Secretul succesului: a scos la licitatie serviciul de amenajare a spatiilor verzi, incluzand montarea locurilor de joaca, a unor fantani arteziene si a terenurilor de sport, acolo unde era posibil acest lucru. Au castigat trei societati, sectorul a fost impartit in trei zone, pe una a ramas ADP-ul, iar Rosal Ecologic si Rosal Grup pe celelalte. Arhitectul-sef al primariei s-a ingrijit de personalizarea marilor intersectii si a zonelor stiute de cetateni ca puncte de reper in sector. Astfel, a aparut un parculet cu o fantana arteziana in zona Bd. Corneliu Coposu, "km 0" este un alt loc de referinta, ca si spatiul din jurul si Bisericii Sf. Gheorghe Nou, refacut cu o investitie de 14 miliarde de lei. De asemenea, zona St. O. Iosif - Panait Cerna, care arata ca un maidan, astazi a devenit un loc de recreere.
Cat despre salubrizarea sectorului, se stie ca strazile sunt maturate mecanic si stropite zilnic, iar Rosal Grup ridica in mod gratuit de la cetateni obiectele si bunurile de uz casnic de dimensiuni mijlocii si mari, precum si molozul rezultat din diverse amenajari interioare ale locuintelor.
Bila neagra - centrul istoric
Liviu Negoita spune ca unii se asteapta la lucruri spectaculoase, senzationale, dar el crede ca realizarile tin de viata de zi cu zi a oamenilor. Refacerea centrului istoric al orasului este un pariu pe care Negoita nu crede ca l-a pierdut, chiar daca municipalitatea nu a inceput inca lucrarile. Masura de limitare a traficului in zona este argumentata de Negoita ca fiind salvarea celor 97 de monumente istorice existente in interiorul acestui autentic muzeu national in aer liber.
Negoita a alocat fonduri substantiale din buget pentru modernizarea unitatilor de invatamant. Practic, in acest moment, toate scolile si liceele sunt pazite de o firma specializata, in multe scoli s-au amenajat miniterenuri de fotbal, iar gradinitele, aflate in numar insuficient, sunt in marea lor majoritate in lucrari de extindere. De asemenea, primarul are in derulare proiectul "Centre de zi pentru copii" pentru prevenirea institutionalizarii si abandonului scolar, sau recuperarea copiilor cu risc de repetentie. Practic, aceste centre functioneaza in scoli, ca un fel de after school, unde in prezent sunt cuprinsi 110 de elevi cu varste intre 7-16 ani.
Liviu Negoita a "prins" in aceasta primavara o finantare nerambursabila pentru imbunatatirea conditiilor in care traiesc persoanele adulte cu dizabilitati, indiferent ca traiesc in centre specializate sau in propriile familii. Suma este de 586.000 de euro, acordata in cadrul unui proiect PHARE, la care se adauga o contributie a Consiliului local, de 157.000 de euro. Edilul va construi, din acesti bani, mai multe centre de ingrijire si asistenta: unul pentru cei care au nevoie de gazduire permanenta, doua locuinte protejate - pentru gazduire de tip familial in sistem protejat, cu asistenta si suport pentru asigurarea unei vieti autonome si active -, si un centru de zi, care ofera servicii in intervalul orar 09.00-17.00. Noutatea proiectului consta in faptul ca aici vor putea sa-si petreaca timpul, zilnic, si persoanele cu deficiente auditive, vizuale, locomotorii etc. care locuiesc impreuna cu familia, adica "in comunitate". Administratia locala le va asigura transportul dus-intors, iar la centre si in doua locuinte protejate vor fi asigurate servicii de supraveghere si ingrijire pe perioada zilei, asistenta primara medicala, terapie ocupationala si kinetoterapie, servirea unei mese calde la pranz, precum si consiliere si terapie psihologica.
Victimele furtunii
Negoita s-a confruntat in acest an cu cea mai nefericita situatie care i se putea intampla unui primar: un adolescent a murit, iar alte cinci persoane au fost ranite in timpul unei furtuni, cand mai multi copaci s-au prabusit. Negoita a fost in permanenta la spital, unde elevul, adus in coma, a murit la putin timp. Si, ca si cand acest lucru nu ar fi fost de ajuns, in timpul unei alte furtuni, un alt copil a fost ranit intr-un mod asemanator. Negoita a luat decizia sa se taie toti plopii din sector, iar in locul lor se planteaza alti copaci.
Pagina realizata de Magda Severin 
A r h i v a
  Primarul care minte    8 comentarii
  Chiliman inexistent    1 comentariu
  Ontanu cu imagine    2 comentarii
  Poteras, birou unic    
  Vanghelie nu face curatenie    1 comentariu
  Inimaroiu pe faras    
  Ciuhandu, campion la implinirea promisiunilor    1 comentariu
  Boc, un primar al intereselor Aliantei    
  Primarul Mazare s-a impartit intre Brazilia si DNA    
  Nichita n-a miscat un deget la Iasi    
 Top afisari / comentarii 
 Avocate saltate de politisti de la usa instantei (208 afisari)
 Ontanu cu imagine (179 afisari)
 Primarul care minte (154 afisari)
 Stiri pe scurt (108 afisari)
 Nichita n-a miscat un deget la Iasi (90 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07175 sec.