Ziua Logo
  Nr. 3660 de marti, 27 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editie Speciala
Chiliman inexistent
Andrei Ioan Chiliman, primarul Sectorului 1, nu a reusit sa se detaseze de discursul sau politic in relatia cu cetatenii, activitatea sa politica de peste 15 ani punandu-si amprenta pe intreaga activitate de la primarie. El este si singurul edil de sector liberal care a intrat in dispute - cel putin la nivel declarativ - cu primarul general Adriean Videanu, cerand o dezbatere publica pe tema exproprierii parcurilor Floreasca, Herastrau si Bordei, toate aflate in sectorul pe care il conduce. Intr-o conferinta de presa, Andrei Chiliman a lansat o "provocare" colegilor din Alianta aflati in CGMB sau la conducerea municipalitatii Bucurestilor, menita sa "salveze de la distrugere" mai multe parcuri retrocedate sau intrate in proprietatea unor societati comerciale. Edilul a declarat ca vrea, nici mai mult nici mai putin, ca proprietarii repusi in posesia terenurilor din parcuri, in baza Legii nr. 10/2001, sa fie expropriati "cu dreapta despagubire". Edilul Sectorului 1 reclama ca nu a primit nici un raspuns la scrisoarea deschisa pe care o adresase conducerii municipalitatii, de mai bine de doua luni.
Primarul ocupat cu dezvaluirile
Primarul Sectorului 1 a dezvaluit cine este actualul proprietar al patinoarului Floreasca: nimeni altul decat Omar Hyssam. "Parcul Floreasca, pe care se afla Patinoarul Floreasca si instalatiile anexe, au devenit proprietatea privata a unor societati comerciale. Patinoarul a fost construit si amenajat pentru bucuresteni in anul 1960, iar astazi firma IAPIT Divertis SA, actualul proprietar, doreste sa construiasca aici un hotel de peste 70 metri inaltime. "IAPIT, chiar daca a fost creata, in cadrul Ministerului Turismului, pe timpul lui Ceausescu, apartine acum - intamplator sau nu - lui Omar Hyssam. Am primit o cerere la primarie sa eliberam certificatul de urbanism pentru construirea unui hotel cu 18 etaje", reclama public Chiliman.
Scandalul "Catredala Sf. Iosif"
Revenind la parcul Bordei, primarul Sectorului 1 a atras atentia ca proprietarul vrea sa construiasca un complex rezidential si cladiri de birouri, iar in parcul Herastrau, firma BTT SA a fost improprietarita "in mod abuziv" cu aproximativ 70.000 de metri patrati, suprafata pe care, de asemenea, se intentioneaza construirea unui complex rezidential si sedii de birouri. Insumate, suprafatele verzi pe care se intentioneaza construirea unor cladiri depasesc 12 hectare. "Cazul Bordei, de exemplu, este unul flagrant. Acel cetatean care a fost improprietarit cu 3,3 hectare de teren a acceptat terenul cu reglementarea urbanistica de la acea vreme. Adica zona verde. Cu alte cuvinte s-a considerat indestulat. Lucrul cel mai grav in cazul Bordei nu este dorinta acestui cetatean de a construi, ci faptul ca instantele au ajuns sa se substituie autoritatii locale, dandu-i dreptul acestui individ de a construi", a explicat Chiliman.
Primarul Sectorului 1 a declarat ca isi exprima regretul fata de inceperea lucrarilor de langa Catedrala Sfantul Iosif, afirmand ca a fost obligat sa semneze autorizatia de construire, argumentand ca existau toate aprobarile venite de la Primaria Capitalei. Dezbaterea publica pe tema parcurilor bucurestene nu a avut loc.
Locuinte pentru evacuati, la anul
Din punctual de vedere al activitatii administrative, Chiliman nu s-a remarcat in mod deosebit prin schimbarea la fata a sectorului, strazile fiind reparate in acelasi ritm preluat de la predecesorul sau, spatiile verzi - la fel. La capitolul locuinte, primarul Sectorului 1 a anuntat, de curand, ca va construi 600 de apartamente pentru persoanele evacuate din casele nationalizate, pe un teren din soseaua Odai, situat intr-o fosta unitate militara. Edilul sustine ca 150 de case vor putea fi gata anul viitor, in prezent lucrandu-se la avizarea planului urbanistic zonal. Proiectarea va mai dura trei luni, si din iarna ar putea incepe lucrarile. De asemenea, primaria a obtinut in cartierul Pajura un bloc de garsoniere, unde intentioneaza sa amenajeze apartamente de cate doua camere pentru tineri. Administratia locala are de repartizat, in baza cererilor depuse, 56 de garsoniere pentru tineri fara copii, in doua blocuri de patru etaje construite in spatiul delimitat de strazile Buzesti si Dr. Felix.
Situatii de criza
Inundatiile din toamna anului trecut i-au dat ceva batai de cap primarului Chiliman, ca si suspiciunea de gripa aviara, din aceasta luna, dar edilul le-a depasit. Mai grava a fost intoxicarea cu monoxid de carbon a sapte persoane - cinci copii, o educatoare si o alta femeie - produsa in primavara la Gradinita nr. 6 din cartierul Pipera. Verificarile edilului au scos la iveala o situatie incredibila: centrala termica din aceasta gradinita nu avea autorizatie. Chiliman a inlocuit centrala cu una noua, dar in urma verificarilor dispuse de primar la toate unitatile de invatamant din Sectorul 1 s-a constatat ca in alte 15 scoli functioneaza centrale fara avizul ISCIR.
Pagina realizata de Magda Severin 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Chiliman...   de doctorul
A r h i v a
  Primarul care minte    8 comentarii
  Ontanu cu imagine    2 comentarii
  Negoita, primul primar    
  Poteras, birou unic    
  Vanghelie nu face curatenie    1 comentariu
  Inimaroiu pe faras    
  Ciuhandu, campion la implinirea promisiunilor    1 comentariu
  Boc, un primar al intereselor Aliantei    
  Primarul Mazare s-a impartit intre Brazilia si DNA    
  Nichita n-a miscat un deget la Iasi    
 Top afisari / comentarii 
 Avocate saltate de politisti de la usa instantei (208 afisari)
 Ontanu cu imagine (179 afisari)
 Primarul care minte (154 afisari)
 Stiri pe scurt (108 afisari)
 Nichita n-a miscat un deget la Iasi (90 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08404 sec.