Ziua Logo
  Nr. 3660 de marti, 27 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cuza-voda prin spitale
-- Presedintele Basescu s-a suit in masina proprie si a facut o vizita intempestiva la Spitalul de pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti * El a fost rau impresionat de "mizeria" din curtea Spitalului, dar mai ales de situatia bolnavilor * Seful statului a anuntat ca va aparea pe nepregatite in scoli si spitale
Presedintele Basescu a facut ieri o vizita neanuntata, ce a durat doua ore, la Spitalul de pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti. Seful statului a lasat sa se inteleaga ca isi va face un obicei din a merge neanuntat in scoli si spitale, institutii ce fac parte din domeniile care i-au trezit interesul si, mai ales nemultumirea. In primul sau discurs in fata Parlamentului, saptamana trecuta, presedintele a acordat o atentie speciala celor doua domenii: educatia si sanatatea, amplu criticate. In ceea ce priveste sanatatea, Basescu a estimat ca banii sunt prost gestionati, in conditiile in care nivelul fondurilor alocate a crescut de patru ori in ultimii opt ani. "Este un sistem care nu are respect pentru bani si, implicit, nu are respect pentru pacient. Sistemul medical romanesc pare a fi un sistem cu dispret pentru bani", a concluzionat ieri seful statului. El s-a deplasat la "Marius Nasta" la volanul masinii sale.
"Lumea trebuie sa stie in ce hal a ajuns" sanatatea
Traian Basescu s-a aratat dezamagit si nemultumit de ceea ce a vazut la Spitalul de pneumologie "Marius Nasta", atat in saloane, cat si in curtea institutiei. Presedintele a fost rau impresionat de "mizeria" din curtea spitalului, dar mai ales de situatia bolnavilor care trebuie sa astepte timp de o saptamana, internati, pentru a le veni randul la analize. Traian Basescu a declarat ca a discutat cu noul manager al Spitalului si ca a facut o vizita prin saloane, unde a intalnit bolnavi internati care asteapta sa le vina randul la tomograf si cu care a stat de vorba. "Asta este dramatic, ca trebuie sa stai in spital 4-5 zile, o saptamana, pentru ca sa-ti vina randul la analize, cand costul cel mai ridicat este cel cu cazarea in spital", a spus Basescu. El a amintit ca, in perioada in care a fost internat la Viena pentru operatia de hernie de disc, costurile cele mai ridicate nu erau cele strict medicale, ci cele legate de cazare si medicatie. El considera ca activitatile de efectuare de analize trebuie externalizate. Basescu a remarcat si "mormanele de moloz si de mizerie, de reziduuri" din curtea Spitalului. Seful statului i-a invitat pe ziaristii aflati la iesirea din spital sa viziteze curtea spitalului pentru a constata situatia. "Lumea trebuie sa stie in ce hal a ajuns sistemul medical, in special spitalizarea", a spus Basescu, citat de Mediafax. El a apreciat ca, in acest Spital, se face "o risipa de bani" existand o sectie noua, folosita in proportie de 20%, "pentru ca nu este dotata". Presedintele a reluat ideea ca cea mai importanta lege din pachetul sustinut de Guvern privind reforma in sanatate este cea care vizeaza reforma spitalelor. El l-a sfatuit pe ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu "sa nu faca pasul inapoi in ceea ce priveste sustinerea reformelor in spitale", chiar daca este hulit.
Echipa de control de la Minister
Seful statului a declarat ca il va ruga pe Nicolaescu sa trimita la Spitalul "Marius Nasta" o echipa care sa inspecteze conditiile in care sunt internati bolnavii si situatia dotarilor. Presedintele a apreciat ca nu este normal sa existe o risipa de bani in spitalele din Romania in conditiile in care din 1998 pana in prezent nivelul fondurilor alocate sanatatii a crescut de patru ori. El a precizat ca a venit la Spitalul "Marius Nasta", pentru ca a avut la inceputul mandatului sau de primar al Capitalei o bronsita puternica si a fost tratat la acest spital si a promis, pe atunci, ca va veni sa vada care sunt conditiile in care sunt tratati bolnavii. Basescu a spus ca va mai vizita spitale si ca are de gand sa vada si care este situatia in scoli. El s-a deplasat la Spitalul "Marius Nasta" la volanul masinii sale. Intrebat cum isi conduce masina in aceasta perioada de dupa operatie, Basescu a spus: "pe distante foarte scurte e voie". Seful statului a spus, razand, ca personalul din spital l-a primit cu pupaturi. "Mai am si acum pe obraji urmele de la pupaturi", a spus Basescu.
Nicolaescu promite spitale ca la Viena
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, este hotarat sa continue reforma inceputa indiferent de nemultumirile multor angajati din sistem si spune ca mizeria din anumite unitati sanitare a fost semnalata de el in repetate randuri. "Ceea ce a semnalat presedintele Traian Basescu cu ocazia vizitei la Spitalul <<Marius Nasta>>, este de fapt ceea ce eu spun de luni de zile. De aceea am inceput reforma, deranjand multe interese. Facem evaluarea spitalelor. Urmeaza procesul de restructuare si reorganizare. Acestea sunt masuri urgente pentru oprirea risipei de bani din spitale", a declarat ieri pentru Mediafax ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu. Potrivit acestuia, nu pot fi facute schimbari peste noapte, apreciind ca in doi-trei ani spitalele din Romania vor ajunge la nivelul celor din Viena. "Legea va fi aplicata, iar reforma va continua. Cred ca presedintele asteapta ca multe spitale din Romania sa arate precum cele de la Viena, iar sistemul sa functioneze la fel de bine. Si eu vreau acest lucru si cred ca toti romanii gandesc la fel. Sigur, avand deja legile reformei, cu dotarile pe care le vom avea dupa informatizarea unitatilor sanitare, dupa ce vom termina reorganizarea si restructurarea spitalelor, vom ajunge si noi la nivelul unitatilor sanitare din Austria. Cred ca peste doi-trei ani vom avea spitale in Romania comparabile cu cele de la Viena", a conchis Nicolaescu.
Criticile prezidentiale
Presedintele Romaniei Traian Basescu a declarat saptamana trecuta, in fata membrilor Parlamentului, ca 80% din prevederile pachetului de reforma din Sanatate este un balast legislativ care necesita elaborarea altor 80 de acte legislative pentru a nu bloca sistemul. Singurul act legislativ real, in opinia presedintelui, este cel referitor la legea spitalelor, restul actelor ating doar tangential problemele din sanatate. Basescu a spus ca nu exista in reforma din sanatate prevederi privind medicina preventiva si ingrijirile la domiciliu. "Medicina preventiva este dezordonata, medicina de familie este subfinantata, sistemul ambulator este subfinantat si ineficient, sistemul de ingrijire la domiciliu este inexistent", a declarat seful statului. El a adaugat ca spitalele sunt singurele suprafinantate in raport cu celelalte componente, dar sunt lipsite de un management calitativ. In domeniul spitalelor sunt cheltuite peste 70% din resurse. In acest context, in cadrul reformei trebuie avuta in vedere ameliorarea managementului spitalelor, a spus Basescu. Managementul spitalelor, contractul de management, reglementarea conflictelor de interese sunt elemente de reforma de natura sa diminueze fraudele, a precizat Basescu. El a sustinut ca de ani de zile, sanatatea este intr-o criza.
Concluzia trasa de presedinte a fost ca schimbarile in sistemul sanitar au debutat sub auspicii promitatoare, dar au fost sufocate de reglementari putin importante pentru reforma.
S-a modificat, dar nu s-a schimbat
Ministrul Sanatatii a promis ca majoritatea directorilor de spitale care si-au dovedit ineficienta vor fi schimbati prin aplicarea prevederilor din pachetul legislativ privind reforma sanatatii. Cert este faptul ca, prin intrarea in vigoare a incompatibilitatilor ce ii privesc pe directorii de spitale, in Bucuresti, din 41 de directori de institute si spitale au fost schimbate conducerile a doar 15 astfel de unitati. In 16 spitale si institute, directorul a devenit manager, iar in restul de 10 directorul general a devenit director general adjunct medical, uneori fara a-si schimba macar biroul. Datele se regasesc pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Anca HRIBAN 
 Comentarii: 25 Afiseaza toate comentariile  
Stiti ce este interzis in Nigeria ?   de ionion
Oare...   de folclorist
Acum toate spitalele romanesti vor   de ionion
Practica veche..   de Virgil Ciuca
Bravo, Traiane!   de Gargantua
Felicitari Domnului BASESCU   de constantin vladescu
Sa invete lumea sa se asigure pentru sanatate   de PANTAGRUEL
Republica semiprezidentiala = semibunastare!   de DanBruma
ura si prostie   de lucid
Spitale de doua feluri   de Inima-Rea
SA SE CONSTITUIASCA PRIMESC , DAR .....   de BODEA ALEXANDRU
Si sa stiti ca daca s-ar constitui in fiecare spital   de ionion
Pai pe tov. ec. Nicolaescu nu-l doare gura sa promita...   de G.B.
Realitatea si dorinta   de Adrian v.D.
voda   de avmr
E shmecher populist sefu' vrea sa-si mareasca la in ifinit popolaritaea la ai multi da prosti! Pa! ma duc pa racoare la   de Giculica zbanghiul-turbat
Cine scapa cu viata dintr-un spital romanesc pot spune : IATA UN EROU !   de ionion
Cuza Voda de data asta,NECENZURAT !   de doctorul
si la ce foloseste?   de geek-a-contra
Basescu   de cosor ion
Lumea stie cum arata spitalele,   de anonymous
Ce s-a intamplat cu CUZA ?   de Aladin
Teleleu Pandele, doctor de masele.   de Paul din Ohio
Doar o ntrebare? (sau mai multe, poate la unele, se va i rspunde)   de S.Stefan
Tzepes Voda trebuie ...   de Dan Bostan
A r h i v a
  Avocate saltate de politisti de la usa instantei    4 comentarii
  Teroristul butelie    3 comentarii
  Alex Radulescu n-a fost in legitima aparare    24 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Avocate saltate de politisti de la usa instantei (208 afisari)
 Ontanu cu imagine (179 afisari)
 Primarul care minte (154 afisari)
 Stiri pe scurt (108 afisari)
 Nichita n-a miscat un deget la Iasi (90 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02760 sec.