Ziua Logo
  Nr. 3660 de marti, 27 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Megafuziune Arcelor - Mittal pe piata otelului
Grupul siderurgic european Arcelor a acceptat, duminica, oferta imbunatatita de preluare lansata de Mittal Steel, de 25,6 miliarde de euro in actiuni si numerar (32,2 miliarde de dolari), propunerea anterioara fiind de 23 miliarde de euro, transmite Reuters. Presedintele Arcelor, Joseph Kinsch, a anuntat ca membrii consiliului de conducere al companiei au votat, in unanimitate, in favoarea ofertei Mittal. Grupul rezultat in urma tranzactiei se va numi Arcelor-Mittal, va avea sediul in Luxemburg si va realiza circa 10% din productia mondiala de otel, compania fiind de trei ori mai mare decat cel mai mare rival. Cifra de afaceri totala este estimata, pe baza datelor din anul 2005, la 55 miliarde de euro, iar numarul de angajati la 334.000 de persoane.
Suma de 25,6 miliarde de euro va fi achitata in proportie de 31% in numerar, respectiv 69% in actiuni Mittal, au anuntat cele doua companii.
Grupul indian a propus pretul 40,4 euro in numerar, pentru fiecare titlu al companiei europene, dar valoarea medie a ofertei finale evalueaza Arcelor la 39,98 euro pe actiune, cu 45% peste propunerea initiala, lansata de Mittal in luna ianuarie, potrivit unor calcule ale Reuters. Valoarea totala a ofertei este de 27,4 miliarde de euro, incluzand o propunere lansata, in paralel, pentru obligatiuni convertibile.
Grupul indian a facut concesii in privinta structurii si a guvernantei corporatiste, oferind, de asemenea, asigurari ca nu vor exista disponibilizari ale angajatilor Arcelor in Europa. Fondatorul Mittal, al treilea cel mai bogat om din lume, Lakshmi Mittal, va detine functia de presedinte, dar nu va avea atributii executive, iar presedintele Consiliului de Conducere al Arcelor, Joseph Kinsch, va ramane in functie pana anul viitor. Familia Mittal va controla 43,4% din titlurile companiei rezultate si va detine trei locuri in consiliul de conducere, iar actionarii Arcelor vor avea 50,5% din actiunile grupului, patru reprezentanti in consiliul de conducere, inclusiv directorul general. Arcelor va plati, catre compania rusa Severstal, controlata de magnatul rus Alexei Mordasov, o penalizare de 130 milioane de euro, pentru intreruperea negocierilor privind fuziunea cu acest grup. Severstal, care a imbunatatit oferta de fuziune saptamana trecuta, ia in calcul initierea unei actiuni in Justitie impotriva grupului european, se arata intr-un comunicat al companiei ruse. Arcelor a anuntat, in luna mai, ca va fuziona cu Severstal, actiunea avand drept obiectiv protejarea fata de oferta ostila lansata de catre Mittal, dar nemultumirea actionarilor grupului european fata de termenii tranzactiei a determinat initierea discutiilor cu compania indiana.
Andreea MARINESCU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Vom fabrica otel   de ionion
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Avocate saltate de politisti de la usa instantei (208 afisari)
 Ontanu cu imagine (179 afisari)
 Primarul care minte (154 afisari)
 Stiri pe scurt (108 afisari)
 Nichita n-a miscat un deget la Iasi (90 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01526 sec.