Ziua Logo
  Nr. 3657 de vineri, 23 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
In exclusivitate pentru ZIUA, Maarten Engwirgada, membru al Curtii Europene de Audit
Proiectele PHARE si problemele Romaniei
Cum puteti caracteriza realitatea gasita in teren, caci raportul elaborat de dvs. face o distinctie clara intre scopul proiectelor PHARE, pe care-l declarati a fi coerent cu intentiile europene si realizarea lor practica?
Va rog sa intelegeti ca nu pot prezenta o analiza completa asupra situatiei din Romania deoarece auditorii nostri, care s-au aflat in Romania la inceputul anului trecut, au luat in considerare doar anumite proiecte de investitii. Concluziile lor au fost pozitive in sensul ca obiectivele programelor UE erau aplicate, deci era vorba despre proiecte corecte. S-a mai constatat si ca proiectele erau implementate si, in acest sens, erau reale. Punctul negativ a fost ca in cazul a peste jumatate din proiecte, obiectivele propuse nu erau realizate. In parte, datorita faptului ca a fost nevoie de mult mai mult timp decat fusese prevazut, aceasta insemnand intarzieri de pana la doi ani de zile si, pe de alta parte, iar aceasta este raspunderea autoritatilor romane, datorita lipsei cofinantarii proiectelor. Dupa cum se stie, intentia initiala a fost ca, atunci cand se demareaza un proiect, el sa fie partial cofinantat de autoritatile nationale. A treia problema este ca, in Romania, capacitatea administratiei, a ministerelor sau a altor autoritati publice, era inca foarte slaba.
Acest ultim punct a fost mentionat dealtfel, de foarte multe ori, in rapoartele succesive facute de Comisia Europeana. Si, totusi, dupa atatea promisiuni facute de autoritatile din Romania, credeti ca asta reprezinta in continuare o problema foarte serioasa, mai ales ca este vorba despre unul dintre criteriile esentiale de aderare?
"Nu pot garanta imbunatatirea situatiei"
In raspunsul pe care Comisia Europeana l-a dat, asa cum este uzanta, la Raportul nostru, au spus - si nu am nici un motiv sa nu cred acest lucru - ca din momentul vizitei noastre in Romania, acum un an, lucrurile s-au imbunatatit. Desigur, nu pot garanta ca acest lucru este si adevarat deoarece nu au facut un audit pe raspunsul Comisiei Europene cum ca lucrurile s-ar fi imbunatatit, dar stiti ca in Raportul de tara prezentat in luna mai, exista mentionate multe domenii in care este inca nevoie de imbunatatiri.
Va dati seama ca, dupa un asemenea raport al Curtii de Conturi, in Parlamentul European, dar si la Comisia Europeana, se vor ridica foarte multe intrebari privind capacitatea Romaniei de a gestiona corect fondurile europene?
Imi imaginez acest lucru si mai stiu si ca momentul in care dam publicitatii acest raport este destul de delicat si sensibil. Dar Curtea a realizat acest audit nu pentru a raspunde la intrebarea daca Romania este gata sau nu sa adere la UE din punct de vedere politic, ci pentru a afla daca banii europeni sunt cheltuiti asa cum se cuvine.
"O problema serioasa"
O fraza din raportul dvs. mi se pare deosebit de preocupanta, si anume ca, in cazul proiecteleor auditate, in peste jumatate de cazuri bunurile nu au fost afectate folosintei careia ii erau destinate...
Asa este, este o problema serioasa. Dar trebuie sa intelegeti ca, poate in cativa ani, cateva dintre proiectele care nu erau terminate vor fi duse totusi la bun sfarsit. Noi am analizat proiectele la momentul la care se declarase ca ele trebuiau terminate si care era situatia reala in momentul auditului. Unele proiecte nu au fost terminate fiindca au fost anulate, dar altele vor fi totusi incheiate, dar mai tarziu decat era prevazut. Suntem multumiti de faptul ca, in raspunsul care ni s-a transmis de catre Comisia Europeana, ni se da dreptate si se anunta ca situatia din teren a cunoscut imbunatatiri.
Credeti ca Parlamentul European ar putea solicita o noua misiune de audit inaintea raportului ce va fi prezentat in toamna?
Nu stiu ce sa va spun, trebuie sa asteptam momentul in care raportul nostru va fi discutat de Parlamentul European. Dar cred ca, avand in vedere timpul necesar pentru realizarea unui astfel de audit, este practic imposibil sa putem produce un nou raport pana la inceputul lunii octombrie, atunci cand Comisia va prezenta raportul sau despre Romania.
Cristian UNTEANU, Bruxelles 
A r h i v a
  Bush se jura ca SUA nu ameninta lumea    45 comentarii
  Olmert lui Abbas: fara Hamas    9 comentarii
  Franco-tensiune pe ruta Paris-Beirut-Bucuresti    4 comentarii
  Stiri pe scurt    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro (431 afisari)
 Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti (291 afisari)
 Laura Bush si-a prins sotul ca bea (212 afisari)
 Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor (109 afisari)
 Divina "ignoranta" a emigrantului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01694 sec.