Ziua Logo
  Nr. 3657 de vineri, 23 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Sa musti mana care te-a hranit
Tom GALLAGHER 
Poate ca directorul acestui ziar va realiza, in timp, calculele eronate care l-au facut sa afirme ca Fundatia Pentru o Societate Deschisa a lui George Soros este plina de colaboratori ai fostei Securitati. La inceputul anilor '90, o abordare preferata de tactica lui Corneliu Vadim Tudor si de presa pro-FSN era sa pretinda ca acei membri ai societatii civile care li se opuneau erau "falsi disidenti" cu un trecut compromitator. Dominatia teoriilor conspiratiei le-a adus un anume fatalism multor romani, motiv din care au devenit mai usor manipulabili, dar si mai hotarati sa creada ca tara trebuie sa se ghideze dupa valorile de dinainte de 1989. Una dintre realizarile certe ale ultimilor 15 ani consta in faptul ca cei mai multi cetateni sunt capabili sa gandeasca singuri. Anumite titluri din presa au jucat un rol important in aceasta desprindere. ZIUA a avut si ea rolul ei. Jurnalistii de investigatii ai acestui ziar expuneau faptele dubioase ale celor de la putere, adesea in cazuri in care pedepsele pentru un asemenea curaj puteau fi severe.
Ironia face ca acest climat de pluralism media nu s-ar fi putut configura asa de usor fara George Soros. In vreme ce mari state si UE exprimau o atitudine fatalista cu privire la perspectiva Romaniei de a deveni o democratie solida si apoi au luat distanta dupa mineriada din 1990, Soros a ales sa se implice exact in acel moment. Voia sa construiasca un spatiu civic puternic, care sa functioneze ca bariera impotriva ambitiilor monopoliste ale FSN-ului. Nu prea exista indoieli despre oportunistii si chiar oamenii cu un trecut legat de fosta Securitate care au profitat de acest context. Numai ca el le-a permis si multor oameni energici, cu idei si ambitii nu doar pentru ei insisi, sa se implice intr-un exercitiu filantropic, menit sa impinga tara intr-o directie mult mai buna. Nepotismul nu era nici el absent. Dar cunosc si un cuplu, Elek Szokoly si Smaranda Enache, ambii detinatori de putere in FSD, dar la momente diferite, care au muncit enorm pentru ca valori precum toleranta reciproca si cooperarea transetnica sa devina realitate in orasul lor, Targu-Mures, si apoi sa se propage mai departe.
Cred ca Vadim se va enerva pe Sorin Rosca Stanescu pentru ca a inventat un scandal de acest tip, pe care i-a placut intotdeauna sa-l promoveze. Daca CNSAS-ul s-ar apuca sa investigheze trecutul acelor romani care au reusit sa obtina burse Soros sau alte facilitati, ar fi ocupat pentru multa vreme si ar obtine, probabil, rezultate foarte insignifiante.
O putere importanta pe care a avut-o FSD-ul a fost aceea de a sprijini o multime de proiecte mici, prin intermediul unui sistem deschis si descentralizat de acordare si monitorizare a burselor. Stilul diferea de metodele celorlalti donatori, inclusiv al UE, care preferau sa sprijine proiecte mari, adesea apartinand unor persoane cu care erau familiari si ale caror beneficii pentru tara nu au fost intotdeauna numai aparente. Daca directorul ZIUA sugereaza ca Romania a devenit un pion in mainile figurii imprevizibile care planuieste complicate jocuri de putere, atunci se alatura unui lung sir de figuri, de la Vaclav Klaus din Cehia, la Mahathir al Malayeziei. Acestia se indoiesc de motivatiile lui Soros si nu agreeaza inplicarea lui in tarile lor. George Soros a facut greseli. Dar a fost mai dispus sa le recunoasca decat au fost cele mai multe figuri care s-au ridicat in politica si media. Ar trebui sa fie mandru de mostenirea pe care o lasa: grabirea sfarsitului represiunii sovietice in Europa de Est, puterea oferita grupurilor civice care au impiedicat ascensiunea unui nou autoritarism, critica adusa unui lider mediocru al Americii pentru gravele greseli de strategie, care ameninta sa ofere initiativa globala unei noi generatii de dictatori.
Soros a contribuit mult la schimbarea Romaniei, care ar fi putut foarte usor sa ia calea Serbiei lui Milosevici sau a Belarusului lui Lukasenko. Gheorghe Dumitrascu, deputat FSN/PDSR inainte de 2000, a blestemat prostia partidului sau, aceea de a permite existenta unei mass-media libere, pe care o credea pierduta in alegerile din 1996. Astazi, valorile soviniste pe care acest politician le-a aparat sunt ridicate in slavi in diverse ramuri ale media, de care ZIUA obisnuia sa se separe ferm. OTV, Vadim si Adrian Paunescu vor aprecia orice efort de discreditare a activitatii Fundatiei Soros in Romania.
Daca ZIUA nu se hotaraste sa devina un ziar similar cu o publicatie care promoveaza capitalismul responsabil si institutiile democratice puternice, precum si societatea civila, atunci va recunoaste ca acestea sunt de asemenea valorile care stau la baza activitatii FSD-ului in Romania. ZIUA merita sa fie remarcata in aceasta poveste, dar pozitia ei cu privire la rolul onoarei poate fi amenintata de alunecarea spre tarmurile mai largi ale nationalismului, intr-un moment de neglijenta sau chiar mai rau.
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Greu de inteles?!   de DanBruma
Ptiu drace!   de alco
interesanta atitudine   de Dan Iasi
Tovarase secretar cu propaganda   de belean
Tomitza go home!!!   de Ghita Bizonu'
tomita si metaforele   de simiondan
Nici Soros, nici "Ziua" ! (pentru Luke ca si pentru orice alt cautator sincer ai adevarului)   de Iero
Sa musti mana care te-a hranit....   de doctorul
Stupefiant   de Dan Bostan
Non sequitur!   de LukeS
A r h i v a
  Jos cortina!    7 comentarii
  S-a deschis sezonul de vanatoare. In mlastina.    4 comentarii
  Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti    3 comentarii
  Din nou despre educatie    15 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Romania: Un model economic pentru Republica Moldova?    2006-06-16
  Jonathan Scheele il reabiliteaza pe Ceausescu    2006-06-09
  Uniunea Europeana s-a ars in Muntenegru    2006-06-02
  Cele sapte ore ale Domnului Europa la Bucuresti    2006-05-26
  Cand presedintele se insanatoseste    2006-05-19
 Top afisari / comentarii 
 Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro (431 afisari)
 Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti (291 afisari)
 Laura Bush si-a prins sotul ca bea (212 afisari)
 Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor (109 afisari)
 Divina "ignoranta" a emigrantului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.22445 sec.