Ziua Logo
  Nr. 3657 de vineri, 23 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
S-a deschis sezonul de vanatoare. In mlastina.
Cristian UNTEANU 
"Striga <<so pe ei!>> si da drumul cainilor razboiului!"
William Shakespeare,
"Iulius Cesar" (act III, scena I)
Exista riscul ca marele eveniment pe care ar fi trebuit sa-l reprezinte lustratia sa alunece rapid de la stadiul de grava dezbatere nationala la cel de farsa de tip commedia dell'arte. O farsa tragica, cu episoade ridicole, chiar comice, dar trista si relevanta pentru ceea ce Dambovita politica reuseste sa faca din orice.
Iar consecintele pot sa fie mult mai grave decat ne-am putea inchipui. Vedem cum, de la o zi la alta, sunt puse sub semnul intrebarii, apoi al deriziunii, persoane si institutii esentiale ale statului. Fireste, daca au gresit, daca faptele lor trecute sau prezente se afla in contradictie cu legalitatea, fie ea juridica sau morala, trebuie trase consecintele de rigoare. Pana la capat, fara ezitare. Aceasta ar fi trebuit sa fie logica profunda a lustratiei ca fenomen de sanatate publica, asumat ca atare de intreaga societate. Ma rog, asa ar fi trebuit sa fie daca ar fi fost sa credem macar o clipa in dezbaterile ardente si morale care au umplut presa noastra acum catva timp. Numai ca, asa cum se petrece indeobste la noi, realitatea a batut orice fictiune teoretica. Si ce este dat sa vedem? Cazuri ciudate in care nimic nu pare sa fie adevarat, nimic nu pare sa fie asa cum este povestit, nimic in care sa poti crede pana la capat. De ce? Pentru ca a inceput noul program: intrarea in derizoriu.
Iata, spre exemplu, cazul Dan Voiculescu. Declarat ca ar fi facut politie politica, raspunde prin incercarea de trimitere in derizoriu a institutiei pe care puterea politica din care face (inca?) parte a validat-o in Parlament pentru a incepe tocmai procesul lustratiei. Iar trimiterea in derizoriu se face pe un unic principiu si doua registre separate. Principiul este stravechi si bine cunoscut de serviciile secrete, in cadrul operatiunilor de dezinformare: contra-atacul in caz de criza se face prin folosirea exact acelorasi argumente, prin negativare. Zici de mine, zic de tine.
Zis si facut, prin anuntul ca este posibil ca CNSAS-ul sa fi actionat la comanda politica si ca va fi dat in judecata, inclusiv pentru subtilizarea unor hartii din dosarul de informator. Nivelul unu de intrare in deriziune este cel operat de avocatul lui Dan Voiculescu. Nimeni altul decat presedintele in exercitiu al Comisiei juridice din Camera Deputatilor, forul de avizare legislativ legal al CNSAS. Logic, daca un asemenea om spune ca s-au subtilizat acte, atunci cum sa nu-l crezi, mai ales ca vine si anunta ca, de fapt, adevaratul securist nu e preopinentul Dan Voiculescu, ci chiar un membru CNSAS. Elementul de dubiu a fost aruncat, asa ca cei de la CNSAS incep sa se caute intre ei, cu exceptia celui dezvinovatit din oficiu de Sergiu Andon, adica dl. Ticu Dumitrescu.
Al doilea nivel de intrare in derizoriu este modul in care Coalitia la guvernare ramane paralizata intr-o tacere absoluta. Lipsa de reactie fusese motivata de Taricenu prin nevoia de a vedea cu ochii domniei-sale verdictul CNSAS. L-a vazut. Ei si? A spus ceva? S-a indignat cumva, a vorbit despre viitorul Guvernului si solutionarea unei situatii ridicole si confuze? Nu, poate fiindca nu-i permite programul incarcat de lucru...
Centrul de greutate al istoriei s-a deplasat rapid, dupa ce Voiculescu a rostit propozitia-cheie: daca eu sunt vinovat, apoi atunci la fel de vinovat este si Traian Basescu. Ce parea atunci o simpla vorba la nervi, s-a transformat acum intr-o situatie de gravitate maxima, dupa ce in joc a intrat, intr-un timing perfect, fostul presedinte al Romaniei, domnul Emil Constantinescu. Care spune ca are dovezi clare, documente care probeaza angajamentul lui Traian Basescu in slujba contra-informatiilor militare. Adaugand si ca SRI ar putea raspunde in Justitie pentru tainuirea sau distrugerea unor documente oficiale referitoare la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea.
Asta este Romania care vrea sa intre in UE si tara membra NATO? Seful unui partid aflat la guvernare in Romania anului 2006 acuza ca milioane de romani au colaborat cu Securitatea? Un fost presedinte al tarii il acuza pe succesorul lui in functia de comandant suprem al fortelor armate si presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a tarii ca a fost recrutat de serviciile de contra-spionaj? Dupa cum se vede, toata lumea anunta ca are dosare si contra-dosare. Si pe toti ii doare fix undeva ca tarasc tara intr-o mocirla cu adancimi si capcane greu de banuit. Lupta pentru principii este inlocuita, pe fata, de reglarea de conturi. Fara nici un fel de menajamente.
In loc de lustratie, acum se dau drumul cainilor razboiului. Iar semnalele care au ajuns pana la Bruxelles spun ca intregi alte haite, bine antrenate, asteapta dupa colt. Institutiile statului sunt puse sub semnul intrebarii fie si numai pentru ca se dovedeste ca informatiile confidentiale sunt acum, in egala masura, arme de atac sau santaj in replica. Voioasa si guraliva noastra societate civila priveste in alta parte. Politicienii tac malc. Noi punem intrebari. Poate dumneavoastra sa raspundeti ca, in rest, parca nu mai e nici o nadejde.
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Nu e chiar asa!   de DanBruma
De acord!   de Inima-Rea
Stati linistit, dle Unteanu, cainii astia ai razboiului sunt doar niste potai inofensive,   de Raquel
Si daca o fi totusi ceva adevarat aici?   de Nocturnus
A r h i v a
  Jos cortina!    7 comentarii
  Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti    3 comentarii
  Sa musti mana care te-a hranit    10 comentarii
  Din nou despre educatie    15 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  N-ai carte, ai parte!    2006-06-20
  Teoria multiplelor conspiratii    2006-06-16
  O problema pentru viitorul imediat    2006-06-13
  Poza de familie    2006-06-09
  Mesajele de la Marea Neagra    2006-06-06
 Top afisari / comentarii 
 Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro (431 afisari)
 Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti (291 afisari)
 Laura Bush si-a prins sotul ca bea (212 afisari)
 Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor (109 afisari)
 Divina "ignoranta" a emigrantului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.21905 sec.