Ziua Logo
  Nr. 3657 de vineri, 23 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Jos cortina!
Ovidiu BANCHES 
A facut Dan Voiculescu politie politica sau nu a facut? Are dreptate CNSAS sau bate campii? Nu cumva liderul conservatorilor este victima unei politii politice pe stil nou, care scoate la lumina numai evidentele care ii convin? Sunt intrebari care domina acum spatiul public, dincolo de inundatii, integrare, restructurare, modernizare, motiune de cenzura si scumpiri. Voiculescu in sus, Voiculescu in jos. Saptamana asta, Voiculescu a fost, in Romania, buricu' pamantului. De ce?
Unii vor spune ca explozia mediatica a acestui caz iscat in jurul colaborarii presedintelui PC cu Securitatea se explica prin faptul ca institutia abilitata sa deconspire trecutul intunecat (CNSAS) a inceput sa functioneze cu adevarat. Altii vor merge pe teoria conspiratiei, jurand ca lui Dan Voiculescu ii sapa acum groapa dusmani mai mult sau mai putin cunoscuti, detinatori de secrete menite sa-l faca incompatibil cu guvernarea. In noianul de supozitii si incertitudini se impletesc pareri pro si contra. Unde-i adevarul?
Timp de 16 ani, societatea romaneasca s-a uitat la "Punctul 8" de la Timisoara, la initiativele deconspirarii politiei politice si lustratiei promovate de Constantin Ticu Dumitrescu si regretatul George Serban ca la OZN-uri. Adica a privit, a admirat, dar nu a intervenit. Asa a fost posibil ca, dupa un prelung travaliu, Parlamentul sa aprobe abia in 1999 o lege a accesului la dosarele trecutului, dar si aceea schioapa si stramba. In anii care au urmat, CNSAS - institutia a carei menire era cercetarea dosarelor - a ingropat, prin neputinta si lipsa de reactie, ideea de purificare morala. Am asistat la eliberarea unor certificate-de-buna-purtare pentru personaje mai mult decat dubioase. Am aflat de la vechiul CNSAS ca oameni precum Ion Iliescu, Vadim Tudor, Octav Cozmanca au un C.V. perfect compatibil cu democratia. Acum, aceeasi institutie incepe sa ne rastoarne "sistemul de valori" pe baza unor noi file pe care SRI, sau alte "unitati detinatoare", le-a pus la dispozitie. De data asta a picat Voiculescu. Dar cine poate baga mana-n foc ca actualul lider al PC a facut politiei politica? Pana in momentul in care Justitia da verdictul - cateva luni, adica - mai discutam...
Poate ca si lui Voiculescu ii convine momentul. Inainte de "intamplarea CNSAS", seful conservatorilor se afla, din punct de vedere al notorietatii, in coada clasamentului liderilor partidelor politice parlamentare. Acum toata lumea stie de existenta lui si de problemele pe care le intampina. Unii poate chiar il compatimesc. Cine stie? Iata-ne, asadar, pe punctul de a intra in Uniunea Europeana cu o biografie incerta. Cu deconspirarea politiei politice si purificarea de trecutul totalitar invaluite in ceata.
Pentru ca mult-asteptatul proces de curatire morala a natiei sa nu se compromita definitiv, ZIUA propune o solutie: publicarea pe internet a dosarelor demnitarilor. A tuturor celor care detin functii de decizie, dar si a celor care candideaza pentru acestea. Oamenii vor putea sa vada, astfel, cine sunt acei decidenti care au avut legaturi cu Securitatea si cat de intime au fost aceste contacte. Cine a calcat stramb si cine nu. Iar votul si sustinerea le vor acorda in consecinta. Nimeni nu va arunca batul. Cel mult va pune stampila pe alt buletin de vot.
Demersul lansat de ziarul nostru astazi se adreseaza in primul rand politicienilor care si-au facut din lustratie si reforma morala un stindard. Daca doresc, intr-adevar, luminarea trecutului intunecat, fara nici o umbra, nu au decat sa sustina modificarea legii accesului la dosare in sensul publicarii filelor pe internet. Daca se eschiveaza sub umbrela motivatiilor deja cunoscute, vom auzi, in continuare, ca "procesul lustratiei este foarte greu de realizat", sau "deconspirarea este dificila si intampina foarte multe obstacole", ori "nu putem sa corectam toate slabiciunile trecutului".
Incheind tot cu "simbolul" Dan Voiculescu, amintim ca istoricul Marius Oprea, "vanatorul de securisti", consilier personal al primului ministru Tariceanu, a promis ca va parasi anturajul guvernamental in cazul in care liderul conservatorilor va fi confirmat ca vice-premier. Si adaugam ca "reforma morala" este, poate, principalul vector de forta al liberalilor. Nu stim ce va urma...
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
   de S.Stefan
CNSAS Intre Voiculescu si Tismaneanu   de annia
Tap ispasitor la deruta, sa distram poporul.   de voyager
Greu de presupus...   de alco
Ce va urma ?! Toata lumea pupat piata independentei si "Spor la furat !" in continuare !   de Raquel
o ideie   de cosor ion
Corect! Dar   de pahontu tiberiu
A r h i v a
  S-a deschis sezonul de vanatoare. In mlastina.    4 comentarii
  Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti    3 comentarii
  Sa musti mana care te-a hranit    10 comentarii
  Din nou despre educatie    15 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Investire cu dar    2006-06-02
  Secretomania domina Romania    2006-05-24
  Stegulet negru pentru Justitie    2006-05-19
  Un an de Geoana    2006-05-06
  Cu gandul la alegeri    2006-04-21
 Top afisari / comentarii 
 Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro (431 afisari)
 Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti (291 afisari)
 Laura Bush si-a prins sotul ca bea (212 afisari)
 Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor (109 afisari)
 Divina "ignoranta" a emigrantului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.22897 sec.