Ziua Logo
  Nr. 3657 de vineri, 23 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor
-- Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a amendat cu o suta de milioane de lei vechi sucursala ieseana a bancii Alpha Bank Romania SA pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 656/2002 * Reprezentantii sucursalei iesene a Alpha Bank Romania SA au dat in judecata ONPCSB pentru anularea procesului verbal prin care a fost sanctionata
Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a amendat cu suma de 100 de milioane de lei vechi (10.000 RON) sucursala ieseana a bancii Alpha Bank Romania SA pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 656/2002, care previne si sanctioneaza spalarea banilor si care instituie masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism. Din informatiile detinute pana in prezent, este unul dintre putinele astfel de cazuri, in care o sucursala ieseana a unei banci comerciale este amendata de catre Oficiul amintit pentru incalcarea legii prin care se incearca prevenirea finantarii gruparilor teroriste prin intermediul unitatilor bancare. Aceste date vin sa confirme unele informatii anterioare, similare, care anuntau ca prin Alpha Bank se desfasoara asemenea tranzactii.
In momentul de fata, pe rolul Tribunalului Iasi se afla un dosar civil in care reprezentantii sucursalei iesene a Alfla Bank Romania SA au dat in judecata ONPCSB Bucuresti pentru anularea procesului verbal prin care a fost amendata pentru incalcarea legii mentionate.
In astfel de situatii, Oficiul, in cazul in care sesizeaza ca prin nerespectarea regimului impus de lege de catre banca au putut fi trimise sume importante de bani pentru finantarea unor grupari teroriste din strainatate, se adreseaza procurorilor printr-o sesizare a faptelor descoperite. In cazul de fata, daca ONPCSB ar fi instiintat procurorii despre o eventuala infractiune grava comisa, care s-ar fi putut folosi de complicitatea angajatilor bancii, un posibil dosar inca nu a fost inregistrat la Iasi. "De obicei, Oficiul National pentru Spalarea Banilor colaboreaza cu scructura centrala a DIICOT (n.r. - Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism) si astfel de dosare nu prea ajung la noi. In cazul de fata nu stiu nimic despre un eventual dosar, mai ales in contextul in care sesizarile acestui organism de combatere a spalarii banilor ajung direct la Bucuresti", a declarat cu doua zile in urma procurorul Iulia Diaconu, seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Iasi (DIICOT).
Control efectuat de analisti financiari
Tot acest conflict dintre sucursala ieseana a Alpha Bank si ONPCSB a inceput in momentul in care pe data de 21 septembrie 2005, doi analisti financiari s-au prezentat la sucursala ieseana pentru efectuarea unui control. Cu ocazia verificarilor facute, cei doi agenti constatatori au descoperit ca prin intermediul acestei sucursale au fost trimise in strainatate sume de bani mai mari de 10.000 de euro, fara ca acestea sa fie anuntate catre ONPCSB, asa cum prevad legile aflate in vigoare. Trebuie mentionat ca au fost descoperite doua astfel de transferuri bancare in strainatate nelegale, efectuate pe data de 6 aprilie 2004 si 8 august 2005. In legatura cu aceste tranzactii, conducerea Alpha Bank Romania SA nu a negat ilegalitatea lor, ci a precizat ca una dintre aceste fapte a fost prescrisa, iar alta nu intra in prevederile legii. "Referitor la operatiunea cu sume in numerar efectuata la data de 06.04.2004, este evident ca termenul legal de sanctionare a operatiunii s-a prescris la data de 05.10.2004 pentru ca aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de sase luni de la data savarsirii faptei", precizeaza Oana Irina Petcovici, in actele depuse la dosar. Cel care a trimis suma de bani pe data mentionata mai sus se numeste Sandi Tichilus, si a tranzactionat aproximativ 14.000 euro. (L.I.)
 Afisari: 109  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Cozma a sarit la gatul lui Voican    1 comentariu
  Pavalache pus in libertate    1 comentariu
  Criminal eliberat din cauza unei citatii    1 comentariu
  Ajutoare sociale pentru proprietari de vile si masini    
  Onoruri militare pentru romanul mort in Afganistan    
  Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro    
  Renasterea Imperiului Raului    17 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro (431 afisari)
 Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti (291 afisari)
 Laura Bush si-a prins sotul ca bea (212 afisari)
 Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor (109 afisari)
 Divina "ignoranta" a emigrantului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02005 sec.