Ziua Logo
  Nr. 3651 de vineri, 16 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Procurorii favorizeaza infractorii la Parchetul Pucioasa
-- Inspectia Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Parchetul Inaltei Curti pentru cercetarea prim-procurorului Gheorghe Casandrescu pentru favorizarea infractorului * Un sofer cu trei dosare penale - var cu procurorul Zegheru - care a ucis un biciclist, fiind beat la volan, si care a bagat in spital doua minore, a fost ajutat sa scape de arest chiar de catre de cei platiti sa apere legea
Prim-procurorul de la Dambovita, Adrian Mihai nu e in stare sa-si tina sub control subordonatii
Procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Pucioasa au intrat in vizorul Inspectiei Consiliului Superior al Magistraturii pentru modul in care au solutionat unele dosare penale. Inspectorii CSM au gasit la Pucioasa un adevarat "focar de infectie" profesionala, procurorii verificati fiind depistati cu fapte de natura sa zdruncine serios increderea cetatenilor in Magistratura.
In dosarul nr. 1023/P/2005 privind pe inculpatului Dragos Popa - arestat dupa ce in 25 decembrie 2005 a condus beat un autoturism si a omorat un biciclist pe raza orasului Pucioasa - s-a descoperit ca in timpul procesului care a urmat, din completul de judecata a facut parte si procurorul Gheorghe Zegheru, care este var de gradul II cu inculpatul. Initial, procurorul Zegheru s-a abtinut, dar nu in scris, ci verbal, pentru ca la urmatoarele termene din 15 februarie 2006, 15 marie 2006 si 5 aprilie 2006 sa participe in continuare ca procuror de sedinta, "uitand" de abtinerea anterioara. Prins cu ocaua mica, procurorul Zegheru si-a cerut scuze in fata inspectorilor CSM in speranta ca poate va fi iertat. S-a constatat ca soferul ucigas a fost pus in libertate la 31 ianuarie 2006 dupa ce prim-procurorul Parchetului Judecatoriei Pucioasa, Gheorghe Casandrescu, a solicitat revocarea masurii arestarii preventive, fara ca temeiurile care au generat masura arestarii sa se fi schimbat. In legatura cu prestatia lui Casandrescu, s-a apreciat de catre Inspectia CSM: "Conduita profesionala a primului-procuror in raport de dosarul privind pe inculpatul Popa Dragos poate constitui fie o grava neglijenta, prin necunoasterea evidenta a institutiior de drept penal si procesual penal datorita unei slabe pregatiri profesionale, fie aspecte de favorizarea infractorului, daca in mod constient a actionat in scopul punerii in libertate a inculpatului". Deloc intamplator, dupa eliberarea soferului asasin, Parchetul a omis sa faca recurs.
Protejatul procurorilor era un pericol public pe sosele
In dosarul nr. 558/P/2003, procurorul Valentin Marin a dispus trimiterea in judecata a aceluiasi inculpat Dragos Popa (protagonist a mai multor dosare penale) pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa, in baza art. 184, alin. 2 - 4 Cod penal. La 6 mai 2003, soferul Dragos Popa mai lovise doua fete de 15 ani pe o trecere de pietoni din Pucioasa, accident in urma caruia Ana Maria Gheorghe a suferit rani grave care au necesitat 75 de zile ingrijiri medicale. Inspectia CSM a descoperit ca acest dosar a fost inmormantat in urmatoarea maniera. La termenul din 22 iulie 2004, instanta compusa din judecatoarea Roxana Comsa (atentie - procuror de sedinta a fost Gheorghe Zegheru - varul inculpatului) a schimbat incadrarea juridica a faptei din art. 184 alin. 2 si 4 Cod penal, in infractiunea prevazuta de art. 184, alin 1 si 3 cod penal, astfel incat sa se dea posibilitatea impacarii partilor. Prin sentinta data in aceeasi zi, s-a incetat procesul penal pornit la plangerea tinerei Ana Maria Gheorghe. Sentinta a ramas definitiva, nefiind atacata cu apel de procurori, pe motiv ca "partile s-au impacat". Numai ca, potrivit legii, in cazul infractiunilor care au produs vatamari cu peste 60 de zile ingrijiri medicale impacarea partilor nu este posibila. De altfel procesul a fost urmarea emiterii unui rechizitoriu, si nu a unei plangeri prealabile formulata de persoana vatamata, pentru ca aceasta din urma sa aiba posibilitatea sa si-o retraga. Inspectorii CSM au retinut ca schimbarea incadrarii juridice s-a facut "fara a exista probe certe din care sa rezulte necesitatea luarii acestei masuri". Apare evident ca Dragos Popa - un adevarat pericol public - a fost ajutat de magistrati sa scape de o previzibila condamnare, dupa ce in prealabil s-a reusit o impacare cu victima accidentului prin metode numai de inculpat stiute. S-a retinut de altfel ca procurorul Gheorghe Zegheru a actionat in scopul favorizarii inculpatului cu care era ruda, "uitand" sa declare apel.
Alta betie, alt accident
In dosarul nr. 992/P/2004, privind pe acelasi Dragos Popa, acompaniat de data aceasta de invinuitul Ionel Ionita, dosar instrumentat de procurorul Gheorghe Casandrescu, a fost trimis in judecata Ionel Ionita pentru conducere fara permis, iar pentru Dragos Popa s-a dat scoatere de sub urmarirea penala pentru infractiunea de incredintare a unui autoturism unei persoane fara permis de conducere, aplicandu-i-se celui din urma o simbolica amenda administrativa. Faptele au fost comise dupa ce cei doi inculpati bausera zdravan in data de 18 octombrie 2004 si s-au soldat cu un accident rutier fara victime. Lui Dragos Popa nu i s-au recoltat probe biologice, motiv pentru care Inspectia CSM a pus sub semnul indoielii scoaterea de sub urmarire data de prim-procurorul Casandrescu.
Om de casa cu trecere la magistrati
Alti procurori audiati (Gheorghe Neacsu) au confirmat inspectorilor CSM ca inculpatul Dragos Popa era un obisnuit al Parchetului, care avea acces liber si nelimitat in sediul institutiei. La aceasta situatie s-ar fi ajuns si datorita "relatiei de amicitie de notorietate dintre acesta si grefiera sefa Maria Minulescu". Audiata, grefiera sefa a admis ca de patru ani Popa o aduce cu masina la serviciu tocmai din Targoviste unde locuieste. Martorii au mai relatat ca in solutionarea dosarului 558/P/2003 ar fi intervenit si prim-procurorul Adrian Mihai de la Parchetul Tribunalului Dambovita, dar si Mircea Stanese, comandantul Politiei Pucioasa.
Inspectia CSM a mai constatat si alte incalcari ale legilor comise de procurori mai sus mentionati si in alte dosare penale. S-a retinut si atmosfera tensionata, de dusmanie existenta in colectivul Parchetului Pucioasa (fiecare se reclama unul pe altul pentru aranjamentele din dosare), precum si faptul ca pe numele procurorului Gheorghe Neascu - despre care ZIUA a publicat recent aspecte negative - s-au inregistrat mai multe plangeri penale. Conducerea Parchetului Dambovita a relatat la randul ei existenta unor informatii potrivit carora prim-procurorul Gheorghe Casandrescu, de la Parchetul Pucioasa, ar avea relatii stranse cu senatorul de Prahova Antonie Iorgovan si fostul procuror general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, Alexandru Codescu.
Inspectia CSM a decis extinderea verificarilor la Parchetul Pucioasa si trimiterea la Parchetul Inaltei Curti a constatarilor privind pe prim-procurorul Casandrescu, pentru a fi cercetat sub aspectul infractiunii de favorizare a infractorului. Precizam ca nu s-a luat inca nici o masura disciplinara in acest caz de catre CSM.
Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 550  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
procurrori or procuristi?   de fericire
A r h i v a
  ZIUA cere CNSAS sa verifice Lista lui Soros    9 comentarii
  Macovei cere restructurarea Ministerului Public    3 comentarii
  Romanca plecata la munca, moarta in Spania    1 comentariu
  Constantinescu audiat in dosarul mineriadei    3 comentarii
  Dragomir ii raspunde lui Iacov    
  Romania la CEDO in 9000 de cazuri    6 comentarii
  Val de procurori respinsi de CSM    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Procurorii favorizeaza infractorii la Parchetul Pucioasa (550 afisari)
 Faraonul Videanu inrobeste Bucurestii (259 afisari)
 Lista fariseilor din Senat (212 afisari)
 Stiri pe scurt (111 afisari)
 Mi-ar placea sa expun cu Marlene Dumas (102 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02137 sec.