Ziua Logo
  Nr. 3650 de joi, 15 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
PD, un partid cu stil ("nabadaios")
Ion Bogdan LEFTER 
E in stilul politic al Partidului Democrat sa faca mutari-surpriza. Retragerea inopinata din Guvern a vicepremierului Gheorghe Pogea si desemnarea lui Radu Berceanu ca ministru al Transporturilor, in locul lui Gheorghe Dobre, inainte ca discutiile asupra unei posibile remanieri si a necesarei restructurari a Executivului sa fi ajuns la concluzii consensuale in coalitie, n-au facut decat sa reaminteasca si sa confirme vocatia "nonconformista" a democratilor. Un partid care nu ezita sa ia decizii neasteptate, cu toate riscurile - fiindca rezultatele pot fi fericite, pozitive, utile ori... mai putin. Asa patesc - bunaoara - junii "nabadaiosi": se cam reped, cu superbia varstei, nu se gandesc de doua ori inainte sa taie, si de multe ori le iese, instinctul ii duce in directia buna, dar... uneori mai si gresesc, ba chiar se intampla s-o mai dea si in bara (ca sa folosim limbajul corespunzator!).
Nemultumiti ca nu-si pot impune ideile, democratii au recurs din nou - asadar - la tactica initiativelor rapide, prin care sa-si puna partenerii politici in fata faptului implinit. Scop atins: pe scena nostra publica s-a inregistrat un mic soc. Spectaculoase, deciziile cu pricina au creat probleme si discutii nesfarsite, cu numeroase reactii, declaratii, supozitii, speculatii, previziuni. Poate ca se va dovedi o miscare "nabadaioasa" din categoria celor castigatoare. Sau poate din cealalta?...
In orice caz, minirestructurarea si miniremanierea realizate pe cont propriu de catre PD schimba multe date in configuratia complicata a actualei puteri, fara ca, deocamdata cel putin, sa produca vreo modificare majora pe scena noastra publica. Din acest punct de vedere, putem spune ca situatia e paradoxala - si de aici ar putea decurge consecintele mai putin favorabile pentru PD. Pentru moment, e foarte posibil ca renuntarea la un post de vicepremier, cu motivatia dorintei de a face economii bugetare, sa sune placut in urechile electoratului, intotdeauna inclinat sa considere, pretutindeni in lume, ca birocratia de stat e prea "umflata" si consuma prea mult. Insa modul in care au reactionat partenerii de coalitie, care s-au straduit sa "minimizeze" efectele si n-au cedat la presiunea astfel exercitata de PD, prefigureaza un status quo in lunile de vara, pana la finele lunii septembrie, cand Comisia Europeana va da publicitatii urmatorul raport de evaluare a Romaniei si Bulgariei, cu posibilul anunt al primirii in Uniune la termen, la 1 ianuarie 2007, sau chiar pana dupa aderarea efectiva. Toata lumea e de acord ca atunci, in interiorul Federatiei Continentale, vom avea nevoie de o restructurare serioasa a Cabinetului, care sa fie si el "compatibilizat" ca structura cu echipele executive din celelalte state membre. Cum va mai privi peste cateva luni electoratul romanesc "manevrele" democratilor, daca intre timp eficienta actualului Guvern va fi dovedita de finalizarea proiectului integrarii europene. Vor mai parea plauzibile acuzatiile de - dimpotriva - ineficienta si solicitarile de reorganizare urgentisima a cabinetului, din moment ce evaluarea externa - deci independenta - va oferi un certificat contrariu, de buna purtare, de progres rapid, de indeplinire a standardelor negociate cu Bruxelles-ul?
Vom trai si vom vedea. Pe moment - spuneam - deciziile democratilor au fost spectaculoase si de efect. "Nabadaioase", dar - e de presupus - seducatoare pentru alegatori. In plus, intre cele doua mutari simultane exista o diferenta care ar putea ascunde o strategie dubla. Pe de o parte, retragerea vicepremierului Pogea este - da! - o miscare agresiva, prin care se exercita o presiune extrem de inamicala asupra partenerilor de coalitie, "somati" sa procedeze la fel, consimtind la pretentia democratilor de restructurare grabita a cabinetului (ceea ce - am vazut - nici liberalii, nici maghiarii din UDMR, nici conservatorii n-au acceptat, lasand PD-ul "in offside": cu ministrul de stat retras, dar fara sa reuseasca fortarea restructurarii). Pe de alta parte, desemnarea noului ministru al Transporturilor, Constructiilor si Turismului indica - dimpotriva - intentia democratilor de a continua in actuala formula, caci Radu Berceanu nu e un politician "de sacrificiu", care sa faca figuratie. Intentia trebuie sa fi fost - mai degraba - de ameliorare a performantei PD in Guvern nu dupa, ci inainte de restructurare, de vreme ce mai multi reprezentanti democrati in Executiv au fost criticati destul de sever - pe drept sau pe nedrept, nu e cazul sa discutam acum - pentru prestatiile lor (cazurile Gheorghe Dobre, Mihail Hardau, Sulfina Barbu...). Berceanu e un politician versat, inteligent, cu un umor taios, sarcastic, cu abilitati de comunicare publica - si cu abilitati manageriale deja probate (nu doar la Industrii, la finele anilor '90: e si un om de afaceri de succes in Craiova sa de domiciliu). Transporturi, Constructiile, Turismul sunt domenii grele, dar, daca va reusi sa dea sentimentul de relansare energica, Berceanu va putea obtine in timp scurt un castig de imagine notabil.
Stilul "nabadaios" - iata! - se confirma; consecintele le vom constata un pic mai tarziu...
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Este stilul lui Basescu, cel care a daramat guvernul CDR,   de Raquel
stil nabadaios = > totul sau nimic   de CristianIon2005
stilul cel mai prolific   de gergiana
stil nabadaios   de cosor ion
A r h i v a
  O sentinta din care lipsesc Iliescu si Magureanu ar fi un simulacru    21 comentarii
  Codul fiscal in dezbaterea parlamentara    3 comentarii
  Este timpul sa vorbim despre migratie    6 comentarii
  Teroarea discreta practicata de Fidel Castro    21 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Doua probleme liberale: Agricultura si Sanatatea    2006-06-08
  Radiografie liberala    2006-06-01
  Scenarii post-aderare    2006-05-25
  Cu doi olandezi, inaintea integrarii    2006-05-18
  Politica si pamflete de weekend    2006-05-11
 Top afisari / comentarii 
 Lista lui Soros (2048 afisari)
 Jaf din banii persoanelor cu handicap (1465 afisari)
 Stiri pe scurt (740 afisari)
 Angajamentul turnatorului din Comertul Exterior (495 afisari)
 Este timpul sa vorbim despre migratie (446 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.32222 sec.