Ziua Logo
  Nr. 3643 de miercuri, 7 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
"Romania nu va vrea"
Iulia POPOVICI 
Dansatorul Trixi Checais s-a intors neom dupa ani buni petrecuti la Canal si nu si-a mai revenit niciodata. Rafinatul intelectual Mihai Radulescu a murit in conditii neelucidate (sinucidere sau asasinat sub tortura?), in inchisoare, condamnat intr-un proces de moravuri. Criticul literar Ion Negoitescu a fost si el inchis si apoi urmarit si amenintat toata viata de politia politica. Pe acesti oameni "Romania (comunista) nu i-a vrut" pentru ca erau homosexuali.
Probabil ca despre ei nici macar n-au auzit cei care s-au pus sa arunce cu oua si icoane in participantii la "Gay Parade", urland de pe margine "Romania nu va vrea!".
S-a spus ca incaierarea de zilele trecute s-a produs "spontan". Curat spontaneitate, intr-o tara care nici sa faca o revolutie n-a iesit din proprie initiativa: daca Ceausescu n-ar fi avut proasta inspiratie sa convoace o adunare, natia ar fi stat in continuare sa asculte la Europa Libera cum le sunt compatriotii impuscati la Timisoara. Numai victoriile la fotbal, "ajutoarele" date moca si bataile de strada nasc adunari spontane - pentru unii, o buna ocazie de ciordit si vandalizat. Sa fim seriosi, Romania nu e Franta, cu "penche"-urile ei protestatare, cetatenii nu-si manifesta opinia civica decat daca situatia a fost amorsata si bine "fezandata" dinainte.
Nimic nu e spontan intr-o tara in care televiziunile ni-l arata pe Gigi Becali numarand matanii la un amarat de meci de campionat local, dupa ce inainte il vazuseram cu totii injurandu-i pe poponarii care distrug sfanta familie romaneasca (in care, altfel, bataia e rupta din rai). O tara in care preotii nu propovaduiesc heterosexualitatea in biserica, ci la televizor, la radio si in ziare, in care icoanele sunt scoase din lacasurile de cult ca sa serveasca drept ghioace (iar noi vedem iarasi, in reluare de anul trecut, cum preavoslavnicii crestini isi ameninta semenii cu omorul). O tara in care nu a existat pana acum nici o discutie serioasa, nici o dezbatere publica despre ce inseamna homosexualitate, bisexualitate, transsexualitate sau hermafroditism si in care nici o persoana publica nu si-a asumat cu glas tare orientarea homosexuala, iar de-o saptamana incoace ni se sugereaza ca singurii non-heterosexuali de aici sunt membrii Asociatiei Accept. Si in care niste foarte profesionisti ziaristi de televiziune se prapadesc de ras in direct vazand imaginile cu travestitii care mergeau cu RATB-ul "spre Europa".
Nu ca de partea cealalta lucrurile ar sta tocmai cum trebuie. Cum sa te miri ca cetatenii onorabili reactioneaza ca la circ cand cea mai vizibila parte a comunitatii "gay" se comporta de parca ar fi la circ, cu travestiti pavoazati ca fufele de doi bani de la sosea, spunandu-si unul altuia "fata" (cu versiunea de alint "fa") si cantand ca betivii pe scara tramvaiului 21? Cum sa te ia altii in serios cand tu insuti nu te iei? Cum sa creada in diversitatea orientarilor sexuale niste oameni traiti toata viata in uniformizarea comunista (in care handicapati nu existau, barbatii se insurau cu femei, faceau copii, se duceau cu totii la serviciu, primeau un apartament, ieseau la pensie, isi plimbau nepotii in parc si se-ngropau obligatoriu cu slujba ortodoxa), cand - gratie televiziunilor - pentru ei homosexualitatea se confunda cu ciudati in haine tipatoare vorbind subtire, care-si spun "Matusa Tamara" sau Catanga?
In plus, dintr-un prea mare avant de euro-integrare, Asociatia Accept, luptatoare pentru drepturile minoritatilor sexuale, a sarit, de asta data, mult prea multe etape. Chestiunea casatoriei intre persoane de acelasi sex poate fi un subiect in tari occidentale unde homosexualitatea e o realitate acceptata de mult timp (si acolo mariajul fiind, deocamdata, o idee disputata), nu in Romania; imaginarul romanilor nu e populat inca de sexualitati alternative (la fel cum, in materie de nationalitati alternative, evreii sunt, in general, cei care au adus comunismul, iar ungurii vor sa ne ia Ardealul).
Suntem in etapa in care trebuie sa regandim structura comunitatii noastre de cetateni, in care invatam sa acceptam diferenta, invatam ca suntem (si, de fapt, am fost) egali doar in fata legii. Trebuie sa invatam ca Romania ii vrea pe toti cetatenii ei. Sa treci cu vederea aceasta realitate e doar ambitia unei sfidari altoite pe crunta ignoranta, la radacina careia inca nu s-a pus nimeni sa lucreze.
 Comentarii: 37 Afiseaza toate comentariile  
Seherezada...   de Pacuraras
Bravo!   de Sun_Tzu
Pt. prietenii nostrii evrei..   de neamtu tiganu
Un articol foarte interesant care se identifica si cu situatia in Romania   de Daniel Smith
Daca voi nu ma vreti eu va vreau...Recidivez...   de adryan
Eu am sa va rog toti satanistii sa iesiti aici pe scena istoriei si sa spuneti drept care e situatia cu Dumnezeu   de Ciufulici
Linistiti-va!!!!!!Exista Pacuraras   de Mariana Z.
AU APARUT NUME NOI PE FORUM DECAND CU SUBIECTUL ASTA FIERBINTE   de sophie
Din nou.   de G.Enescu
Nefasta si homo   de neamtu tiganu
Structura societatii noastre de cetateni   de Ghita Bizonu'
Am priceput!   de Ghita Bizonu'
Prezumtii...de logica   de Pacuraras
Eu v-am spus c'o luati pe coaja   de Giuseppe Cocos
Republica Populara ChineZ(IUA) ?   de Sorin
Smekerezada   de Katty
ROMANIA   de simiondan
Pentru Catalin   de Mariana Z.
Romania nu stie ce vrea   de Gargantua
Este incredibil !!!   de DanBruma
Teoria cuvintului   de trinity
Doamna Popovici ,   de ionion
RE. PENTRU FLOREEN   de Mariana Z.
Oriana, ...   de Seherezada
Hello!   de DanBruma
Reply-Romania nu va vrea   de Mariana Z.
Autoarea articolului se preface ca nu intelege   de toni
Caligula si Nero trebuie reconsiderati !   de gogumagogul
actiunea si reactiune   de catalin_mattei
Pentru Daniel Smith si alti .....   de Blondul
... "Romania nu va vrea " ...fara perdea ...!!!!!!!!   de jan dinu
Hmm. Unde-i Romania mioritica.. unde ciobanii erau barbati.. si mioarele nervoase..Oricum, in buna traditie de a avea 10   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Sa avem si noi falitii nostri!   de FB
Re: Nu din cauza homosexualilor imbatraneste societatea occidentala   de iskra
libertate?   de sty
O Problema Dezvelita   de Eramescu
Adevarata problema   de Dan Bostan
A r h i v a
  Se spulbera mitul incompatibilitatii dintre politica si afaceri    7 comentarii
  Violenta si antisemitism    22 comentarii
  Singurul nostru urias    3 comentarii
  Lasa-l fara scaun!    4 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Un oras de chiriasi    2006-05-29
  Cum se da USR peste cap    2006-05-22
  Tara lui "nici nu facem, nici nu vorbim"    2006-05-12
  Cum ajungi "colaborator"    2006-05-05
  Cand Estul cultural intalneste Vestul institutional    2006-04-29
 Top afisari / comentarii 
 Calomnia si insulta eliminate (363 afisari)
 S-a furat muzeul dacilor (239 afisari)
 Romania, sursa si trambulina pentru traficul de carne vie (167 afisari)
 ZIUA si replica (86 afisari)
 "Romania nu va vrea" (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.23662 sec.