Ziua Logo
  Nr. 3640 de sambata, 3 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Razboi energetic intre PC si PD
-- Radu Berceanu afirma ca grupul detinut de liderul conservator Dan Voiculescu a incheiat contracte de achizitie a energiei de la complexele Turceni si Rovinari, imediat dupa alegeri, in decembrie 2004 * Senatorul democrat a exemplificat: Grivco ia din 2004 energie electrica de la stat si vinde la Metrorex, care este de stat * "La Grivco este imposibil sa se cumpere de la statul roman si sa se vanda statului roman. Daca se intampla asta, va garantez ca presedintele director general va fi imediat destituit", sustine Dan Voiculescu
Radu Berceanu
Senatorul PD Radu Berceanu, fost ministru al Industriilor, a negat orice implicare a democratilor in afacerile cu energie electrica. Mai mult, el a reamintit ca grupul Grivco, detinut de presedintele Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, a incheiat contracte de achizitie a energiei de la complexele energetice, Turceni si Rovinari, in decembrie 2004, imediat dupa alegerile generale. De mentionat, actualul ministru al Economiei este un alt membru PC, Codrut Seres. Berceanu s-a aratat uimit de declaratiile ministrului Seres privind existenta unor firme "capusa" care ar cumpara energie electrica de la stat pentru a o revinde statului la preturi mai mari. El a afirmat ca aceste tranzactii nu sunt ilegale, ci imorale. "Mi se pare curios ca Dan Voiculescu sa faca afirmatii ca Grivco nu ia de la stat si nu vinde la stat, cand sunt documente cat se poate de limpezi ca Grivco ia din 2004 energie electrica de la stat, de la Turceni, de la Rovinari, dar nu numai de aici, si vinde la Metrorex, care este de stat, si la alte entitati de stat", a sustinut reprezentantul PD. El a mai remarcat ca este "cel putin curios" si faptul ca ministrul Seres, care a fost director in Grivco si care "s-a ocupat de aceste lucruri inainte de a fi numit ministru", "descopera ca exista niste contracte si ca sunt societati care iau energie dintr-o parte si o vand in alta". "Am constatat ca ministrul Seres a facut niste descoperiri epocale dupa un an si jumatate de cand a preluat mandatul. In al doilea rand, am constatat ca atentia sa a fost focalizata pe complexele energetice, locuri unde este energie mai scumpa. Nu stiu de ce nu se intereseaza de Hidroelectrica putin", a sugerat senatorul democrat.
"Cred ca ar fi trebuit facute controale si tinute lucrurile sub observatie in toate zonele si cred ca Dan Voiculeascu ar fi facut mai bine sa nu faca declaratiile, cel putin acestea referitoare la energie, pentru ca sunt complet neadevarate", a declarat Radu Berceanu.
Contractul Grivco - Rovinari
Fostul ministru a exemplificat cu un contract incheiat de Grivco cu Complexul Energetic (CE) Rovinari in 22 decembrie 2004, valabil pana la 31 decembrie 2006. Prin acest contract, Grivco cumpara 50 MW, intre ora 8:00-23:00, de luni pana vineri, adica "in intervalul cel mai bun, cand se consuma energie" conform lui Berceanu, la pretul de 119,31 lei/MW. Comparativ, el a dat exemplul societatii Gevco, care a incheiat contract tot pe 22 decembrie 2004 pentru 50 MW in banda, "adica luati sambata, duminica, ziua, noaptea, cand nu se consuma energie la fel ca ziua, in timpul saptamanii, ceea ce reprezinta o diferenta enorma", cu 123,55 lei/Mw, "deci mai scumpa, desi acest tip de energie este mai ieftin", a mai aratat liderul democrat.
"Este destul de limpede ca, printre altii, si Grivco este o societate care cumpara de la stat si vinde la stat", a afirmat Berceanu. Liderul PD nu a exclus posibilitatea ca firma condusa de Dan Voiculescu sa si importe energie si sa realizeze un "cos" de preturi cu energia cumparata din productia interna, "dar e ca in bancul acela cu salam de pui si cal, in parti egale: un pui, un cal. Adica foarte putina energie importata, majoritara fiind cea interna si apoi vanduta si catre companii unde statul este actionar majoritar". Pe de alta parte, Berceanu acuza si societatea de distributie si furnizare a energiei, Electrica, detinuta 100% de statul roman. "Si Electrica este tot in subordinea ministrului Seres si el putea sa observe de la cine cumpara aceasta energie si pot sa va spun ca energia este cumparata de la tot felul de firme de genul acesta", a sustinut Berceanu.
Potrivit aprecierilor sale, Seres era "singurul care putea sa dea ordin ca societatea Electrica sa nu mai cumpere energie prin intermediari", nu primul-ministru, asa cum a i-a cerut liderul partidului din care provine.
"Tinta" este secretarul de stat PD, Ionel Mantog
Radu Berceanu a negat orice implicare a democratilor in afaceri cu energie si a sustinut ca "nimeni de la PD nu a facut nici un fel de presiuni" pentru oprirea comertului de acest tip. Ba, mai mult, Radu Berceanu este convins ca anchetele recente declansate de ministrul Seres il au ca "tinta" pe secretarul de stat PD Ionel Mantog, care, pe langa minerit, ar trebui sa se ocupe si de complexele energetice. "Majoritatea contractelor sunt pe cale sa expire si ar trebui incheiate altele noi, pentru ca energia electrica are o particularitate: nu se poate stoca. Si atunci producatorii trebuie sa incheie contracte din timp pentru a-si vinde curentul electric. In opinia mea, ministrul Seres ar fi vrut sa-l indeparteze pe Ionel Mantog pana se incheiau noile contracte cu "baieti din popor" agreati de ministru, iar apoi sa-l aduca inapoi pe Mantog", a mai spus Berceanu.
El a mai precizat ca declaratia sa nu a fost determinata decat de "iesirile din ultima vreme" ale liderului PC, Dan Voiculescu, si ale deputatului PSD Victor Ponta, si nu de dorinta de a revendica, in eventualitatea unei restructurari, portofoliul Economiei.
Reamintim, deputatul PSD Victor Ponta a declarat, miercuri, ca printre firmele care cumpara energie electrica la preturi preferentiale de la termocentralele din Gorj se numara Grivco SA, SC Energy Holding SRL, SC Romelectro SA. El a facut publica o lista a firmelor care cumpara energie electrica de la complexurile Rovinari si Turceni la preturi preferentiale, acuzandu-le ca inregistreaza profituri uriase din revanzarea energiei, la un pret uneori de patru ori mai mare. Presedintele PC, Dan Voiculescu, a respins acuzatiile lui Ponta. "La Grivco este imposibil sa se cumpere de la statul roman si sa se vanda statului roman. Daca se intampla asta, va garantez ca presedintele director general va fi imediat destituit", a spus Dan Voiculescu. "Din cate stiu eu, sunt presiuni politice foarte mari asupra ministrului Seres, in mod deosebit din partea PNL si PD, pentru ca oprirea acestui comert pe care eu il consider imoral si aproape ilegal, le afecteaza interesele", a sustinut Dan Voiculescu.
Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cine-i cel mai tare,cred ca stii,cred ca tu,noi,noi avem banii!   de Bogdan_G
daca ati sti...   de (I)rationalul
A r h i v a
  Militianul de la SIF    19 comentarii
  Un sfert de milion de romani amenintati cu inchisoarea    11 comentarii
  Jefuitorii de vacante    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Un sfert de milion de romani amenintati cu inchisoarea (1727 afisari)
 Lawrence al Arabiei (689 afisari)
 Basarabia ramane la periferia Uniunii Europene (597 afisari)
 Transilvania, Trianonul si antisemitii (572 afisari)
 Militianul de la SIF (442 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01953 sec.