Ziua Logo
  Nr. 3640 de sambata, 3 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Jefuitorii de vacante
Daciana Sarbu a jefuit patrimoniul Agentiei Nationale de Tineret in beneficiul unor firme private. Mega-escrocheria a fost comisa pe ultima suta de metri a domniei PSD, iar Compartimentul de Audit Public Intern al Cancelariei primului-ministru a identificat 22 de locatii atribuite ilegal de catre Daciana Sarbu, fara licitatie, cu incalcarea oricaror norme de parteneriat public privat, dar cu beneficii enorme pentru firmele private care le-au obtinut. Unul dintre beneficiarii afacerii este Tineretul Social Democrat.
Tactica Dacianei
Agentia Nationala pentru Tineret a fost infiintata pe vremea PSD-ului cu scopul de a administra mai eficient locatiile in care urmau sa se desfasoare taberele de copii. In acest sens, toate imobilele in care copiii Romaniei isi petreceau vacantele au fost transferate agentiei nou infiintate din patrimoniul MEC. Scopul, nobil la inceput, a fost deturnat de catre Daciana Sarbu, cea care a condus pana nu demult aceasta agentie.
Modul prin care o mana de oameni aserviti intereselor PSD a reusit sa jefuiasca un patrimoniu de mii de miliarde este fabulos. Tactica aplicata a fost precisa si necesita in prezent ani de zile pentru remediere si miliarde de lei investite in procese civile.
Raport de inculpare
In urma controlului efectuat de Compartimentul de Audit Public Intern al Cancelariei Primului Ministru la ANT in legatura cu parteneriatele de afaceri incheiate cu Agentiile Teritoriale ale Taberelor si Turismului Scolar din judetele Prahova, Valcea, Sibiu, Brasov, Constanta, Caras Severin aflate in subordinea ANT s-au constatat urmatoarele: "Au fost incheiate contracte de colaborare cu societati comerciale pentru exploatarea unor active aflate in proprietatea publica a statului; potrivit Legii 213/1998 art.11, alin 1, lit. a privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, bunurile din domeniul public nu pot fi instrainate, ele pot fi date numai in administrare, concesionate sau inchiriate. Contractele incalca prevederile legale mai sus mentionate, deoarece acestea au ca obiect colaborarea in vederea extinderii, intretinerii si utilizarii bazei materiale si nu administrarea, concesiunea sau inchirierea acesteia; actele juridice incheiate cu incalcarea prevederilor alin.1 sunt lovite de nulitate absoluta; nu exista acte care sa dovedeasca faptul ca atribuirea contractelor mai sus mentionate a fost facuta ca urmare a organizarii unei licitatii publice; nu exista procese verbale de negociere din care sa reiasa modalitatea de stabilire a repartizarii veniturilor realizate din exploatarea bazei materiale respective".
Dupa cum se poate vedea, taberele de copii din judetele mai sus mentionate au fost date pur si simplu pe ochi frumosi, fara nici o conditie, catre anumite firme private.
Concluziile trase de expertii Cancelariei Primului Ministru condusi de Aleonor Francu au fost clare: "incheierea contractelor de colaborare a fost facuta fara a se tine cont de principiile de libera concurenta, transparenta, tratamentul egal si nediscriminatoriu al agentilor economici. Contractele sunt lovite de nulitate absoluta".
O minte diabolica
Nu se stie deocamdata cui a dat teapa Daciana Sarbu: copiilor din Romania sau firmelor private care au pus mana temporar pe cele mai bune locatii ale ANT. Cert este ca in momentul cand fata fostului ministru al Agriculturii a pus la cale planul de devalizare a ANT a avut in vedere anumite prevederi care sa dea peste cap orice intelegere ulterioara intre parti. Iata cum a gandit aceasta afacere Daciana Sarbu din functia de subsecretar de stat al ANT.
Chiar de la inceputul descrierii modului de afacere, Daciana Sarbu achieseaza la ideea unei colaborari intre stat si anumite firme private, lucru ilegal. Despre baza materiala aflata in patrimoniul statului subsecretarul Daciana ordona: "imobilul din tabara respectiva va fi folosit, fara a i se schimba destinatia, atat de catre investitor cat si de Agentie, de comun acord, cu mentiunea ca pe perioada vacantelor scolare se foloseste in exclusivitate de catre agentie".
In acest moment, Daciana Sarbu si-a aratat maiestria in a "negocia" un parteneriat avantajos pentru firmele private. Iata gaselnita: "Exceptie fac situatiile in care pentru aceste perioade nu exista cereri din partea prescolarilor, scolarilor sau studentilor sau daca imobilul este nefunctional". Acest termen de "nefunctional"a oferit posibilitatea castigurilor de miliarde pentru firmele private pentru ca este foarte simplu sa te prefaci ca nu iti merge un grup sanitar si sa nu primesti avizele necesare de functionare, ANT sa nu se poata plange, dar tu pe cealalta parte sa oferi celor cu bani un sejur in locatiile formidabile ale ANT.
Toate contractele de acest gen au o perioada de colaborare de pana la 30 de ani, iar Daciana Sarbu a mai adaugat o mica "chichita" in Nota de Fundamentare: "astfel incat investitorul (n.red. adica firma privata) sa-si poata amortiza investitiile". Este limpede acum ca principalul actor era firma privata care avea si "cheile" contractelor, justetea invocarii unor considerente economice pe baza notei de fundamentare gandita de Sarbu si acoperirea legala a contractului.
Referitor la licitatiile publice, Daciana nici macar nu s-a gandit la asa ceva, aproband printr-o simpla semnatura "incheierea in mod direct a unor contracte de colaborare cu potentiali parteneri interesati sa investeasca".
Un exemplu de incompetenta penala
Planul Dacianei Sarbu a fost pus in aplicare la finalul anului 2004, dupa ce rezultatele alegerilor erau stiute. Modul in care au fost negociate aceste contracte de colaborare este strigator la cer. Iata un exemplu al unui asemenea contract incheiat intre ANT si SC ASCM SA din Ploiesti pe o perioada de 30 de ani.
Pentru derularea acestui contract ANT, prin Agentia Teritoriala a Taberelor si Turismului Scolar Prahova a predat societatii ASCM urmatorul patrimoniu: 31 de cabane, terenuri de tenis si fotbal, mobilier si practic tot ce este necesar pentru functionarea cabanelor. Firma privata urma sa puna un gard, sa refaca alimentarea cu apa sa bage gaze, sa refaca terenurile de fotbal, tenis si baschet la "standarde europene" si sa construiasca un motel cu 40 de camere.
Deci statul a pus la dizpozitia unui investitor privat 31 de cabane si facilitati de recreere in valoare de 1.886.300.745 RON, alte bunuri conexe in valoare de 70.524.517 RON, pe o perioada de 30 de ani, cu scopul de a moderniza acea tabara la standarde "europene".
Un asemenea contract ofera posibilitatea ca timp de 30 de ani investitorul sa faca ce vrea acolo. Aceasta afirmatie este sustinuta de modul in care investitorul privat care a pus mana pe tabara de vacanta a ANT din Eforie Nord isi achita "birul" catre ANT. Conform datelor ANT, agentia primeste pe fiecare luna de sezon doar 500 de euro. In total adica 1.500 de euro pe an de pe una dintre cele mai profitabile tabere de tineret.
Dar de nunta
Daciana Sarbu s-a gandit sa-si faca si un dar de nunta. Nu direct, ci prin Tineretul Social Democrat. Acolo unde era si Ponta. Victor Ponta. Locatia: Tabara de Tineret "Dumbrava" din Cobia, judetul Dambovita. Zeci de vile au fost puse la dispozitia membrilor TSD care au uitat, dupa pierderea alegerilor, sa mai investeasca vreun ban acolo. Situatia de acolo se regaseste in multe locatii ale ANT. Actionati in instanta, investitorii inventeaza fel de fel de pretexte, aduc in favoarea lor contractele cadru gandite de Daciana Sarbu care le sunt favorabile si asfel trag de timp si castiga bani in timp ce scolarii si studentii platesc bani grei pentru petrecerea vacantelor.
Directorul general al ANT, Aurelian Chiriac, a declarat reporterilor ZIUA referitor la aceasta situatie: "Toata lumea ne critica pe noi ca nu mai oferim vacante copiilor. Adevarul este ca nu avem unde. Foarte multe locatii ne-au fost instrainate, nu putem dispune de ele asa cum dorim, iar redobandirea lor este o chestiune de timp si de bani".
Petre NITEANU 
 Afisari: 254  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
specimene   de niculina
A r h i v a
  Militianul de la SIF    19 comentarii
  Un sfert de milion de romani amenintati cu inchisoarea    11 comentarii
  Razboi energetic intre PC si PD    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Un sfert de milion de romani amenintati cu inchisoarea (1727 afisari)
 Lawrence al Arabiei (689 afisari)
 Basarabia ramane la periferia Uniunii Europene (597 afisari)
 Transilvania, Trianonul si antisemitii (572 afisari)
 Militianul de la SIF (442 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07374 sec.