Ziua Logo
  Nr. 3640 de sambata, 3 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Sfarsit de saptamana, sfarsit de festival
Imagine din spectacolul lui Tompa Gabor "Rinocerii", montat la Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu
Sambata si duminica, astazi si maine, sunt ultimele zile ale acestei editii, cu numar fast-nefast (13), a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS). Cea de-a doua parte a manifestarii, ale carei dimensiuni depasesc orice se poate imagina in Romania in materie de artele spectacolului, s-a dovedit a avea o componenta autohtona mult mai marcanta (lasand la o parte exotica trecere a lui Andriy Zholdak, care a sustinut zilele trecute o conferinta urmata de proiectii cu "Romeo si Julieta", spectacolul sau interzis la Harkov, motiv pentru care regizorul si-a dat demisia de la teatrul ucrainean).
Dupa reprezentatia cu "Plastilina" de Vasili Sigarev, montat la teatrul sibian de Vlad Massaci (un spectacol mult diferit de cel, pe acelasi text, al lui Radu Afrim, avand o fantastica scenografie neo-realista "made in" Andu Dumitrescu, dar si dezavantajul unor prestatii actoricesti cel putin mediocre), s-a jucat in cadrul FITS "Vitamine" de Vera Ion (regia Ana Margineanu), de la Teatrul Foarte Mic, cea mai experimental-revolutionara dintre productiile romanesti invitate in "sectiunea oficiala" a festivalului (si singura pe un text romanesc contemporan).
O alta propunere indrazneata a fost colajul de texte de zece minute din Tanga Project, o colaborare a studentilor la regie de la UNATC cu patru colegi ai lor de la alte sectii ale universitatii, la debut dramaturgic (spectacolul e "compus" din piesele "Farmexperta", "Coborati?", "Cele mai bune sfaturi", "Si Oscarul merge la..."); Teatrul ACT a venit la Sibiu cu "Orasul" de Evgheni Griskovet, regia Cristi Juncu (o poveste despre criza varstei de 30 de ani "a la russe", iar de la Odeon a fost prezentat spectacolul lui Radu Afrim "Joi. megaJoy", de Katalin Thuroczy.
Dar cele mai multe dintre montarile considerate "mari spectacole" au provenit de la teatrul gazda: "Rinocerii" lui Tompa Gabor, "Vremea dragostei, vremea mortii" si "Noaptea araba" in regia tanarului plin de promisiuni Radu Nica, si "Asteptandu-l pe Godot", un ironic-jucaus experiment apartinandu-i lui Silviu Purcarete.
Dupa seria de texte rusesti, a fost randul, in spectacolele-lectura, pieselor lui Daniel Banulescu, "Cine a castigat razboiul mondial al religiilor?", si al Savianei Stanescu, "Pantoful lui Lenin" (in traducere din engleza). Joi s-a deschis oficial a noua editie a Bursei de spectacole (la Galeriile de arta contemporana de la Muzeul Brukenthal), la concurenta, pe piata artelor spectacolului, cu prima editie a unei burse internationale grecesti deschise la Salonic.
Ieri, criticul George Banu (caruia i se confera acum si titlul de doctor honoris causa al UNATC Bucuresti, unde a fost profesor inainte de plecarea in Franta) a sustinut conferinta "Iubiri exemplare: regizorul si actorul unic", iar grupul maramuresean Iza a concertat, la pranz, la Cetatea Cristian.
Anul acesta, cea de-a XIII-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu aduce cu ea o premiera absoluta: la invitatia companiei Murfatlar Romania, Maia Morgenstern va participa in festival cu un spectacol de poezie, semnat de ea insasi ca regizor. Este vorba despre "Rubayatele" dupa Omar Khayyam, pe muzica Dorinei Crisan Rusu, in care Maia Morgenstern ii va da replica tanarului actor Vlad Ivanov (dupa ce, in versiunea initiala, jucata sub semnul Festivalului de Teatru Francofon de anul trecut, partenerul Maiei Morgenstern era fiul ei, Tudor Aaron Istodor). Piesa se va juca la Sala Thalia din Sibiu, astazi, la ora 19.00.
Festivalul International de Teatru de la Sibiu se va inchide oficial duminica 4 iunie, cu traditionalul deja foc de artificii.
Sambata 3 iunie: * Conferinta pe tema Beckett moderata de Marina Constantinescu; invitati: David Esrig, Tompa Gabor, Alexandru Dabija - Sala Thalia, orele 12.00; * "A Portrait of A Writer (Who Wrote Nothing)", The Theatre Laboratory Mizda Heritage Society (Libia) - Teatrul Gong, orele 17.00; * "Banchetul sau Calea catre Momfa", Teatrul National Cluj/ Teatrul National "Radu Stanca" (Romania) - Teatrul National "Radu Stanca", orele 18.00.
Duminica 4 iunie:
l "Rinocerii", Teatrul National "Radu Stanca" (Romania) - Teatrul National "Radu Stanca", orele 19.00;
l "Speech Acts", Fast and Dirty Theatre Company (UK) - Cetatea Cisnadioara, orele 22.00; * "Visa Game", DCM Foundation (Romania) - Sala de Sport (Piata Teatrului), orele 22.30.
Iulia POPOVICI 
A r h i v a
  Cartarescu si maneaua    1 comentariu
  Retrospectiva inocentei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Un sfert de milion de romani amenintati cu inchisoarea (1727 afisari)
 Lawrence al Arabiei (689 afisari)
 Basarabia ramane la periferia Uniunii Europene (597 afisari)
 Transilvania, Trianonul si antisemitii (572 afisari)
 Militianul de la SIF (442 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15338 sec.