Ziua Logo
  Nr. 3640 de sambata, 3 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Romani blocati de doua saptamani in nordul Irakului
-- Opt persoane se afla de doua saptamani in Irak, in apropiere de granita cu Turcia, neputandu-se intoarce in tara * In noaptea de joi spre vineri acestia au fost jefuiti, furandu-li-se haine si doua tone de combustibil * Ei acuza autoritatile ca nu fac nimic pentru a-i ajuta, iar MAE arata ca reprezentantii ambasadei romane in Irak nu au posibilitatea de a iesi din Bagdad
Soferii romani blocati de doua saptamani in nordul Irakului au fost jefuiti din nou, in noaptea de joi spre vineri, furandu-li-se haine si doua tone de combustibil dupa ce alimentasera masinile cu motorina. David Rizea, unul din cei opt romani aflati in apropiere de granita cu Turcia, in Kurdistanul irakian, a afirmat ca el si colegii sai cumparasera combustibil pentru ca autoritatile romane i-au anuntat ca vor trimite un reprezentant care sa-i ajute sa paraseasca Irakul. "Am fost indusi in eroare cu totii, domnul Harseu (n.r. - consilierul politic al Ambasadei romane) ne-a spus ca in aceasta noapte vom avea paza asigurata, dar nu a facut nimic pentru noi. Apa nu avem la 56 de grade Celsius, suntem disperati!", a declarat David Rizea, citat de Mediafax.
Pozitia MAE
Reprezentantii ambasadei romane in Irak nu au posibilitatea de a iesi din Bagdad si nu au promis celor opt soferi romani aflati la granita irakiana ca vor ajunge la ei si ii vor ajuta sa treaca frontiera, se arata intr-un comunicat al MAE. "Reprezentantii Ambasadei Romaniei din Bagdad nu au posibilitatea de a se deplasa in afara capitalei Irakului si nu s-a facut nici o promisiune in acest sens cetatenilor romani", precizeaza ministerul. "Din cauza starii de securitate din Irak, formalitatile vamale se desfasoara intr-un ritm lent, fiind necesare verificari riguroase ale mijloacelor de transport si ale transportatorilor. In prezent, in punctul de frontiera Zakho se afla peste 700 de transportatori care asteapta procesarea formalitatilor vamale in vederea iesirii din Irak, intre acestia aflandu-se si cei opt cetateni romani", subliniaza ministerul.
Pasapoarte confiscate
In urma cu doua saptamani, autoritatile irakiene le-au confiscat pasapoartele celor opt soferi care au mers in Irak cu un transport de frigidere. Soferii au fost retinuti in zona libera din nordul tarii pe motiv ca nu ar fi anuntat autoritatile, conform procedurii legale. De atunci, ei nu au mancarea si apa asigurate, fiind nevoiti sa se descurce cum pot, iar in unele nopti sunt jefuiti de localnici. Conform unui comunicat al MAE, autoritatile romane au fost informate in noaptea de 31 mai cu privire la situatia celor opt cetateni romani carora nu li se pemite iesirea din Irak. "Imediat dupa sesizarea acestei situatii, Ambasada Romaniei din Bagdad a stabilit legatura telefonica directa cu cetatenii romani si a efectuat demersuri oficiale pe langa autoritatile irakiene pentru clarificarea situatiei celor opt persoane si pentru facilitarea plecarii lor din Irak in cel mai scurt timp posibil", informeaza MAE, precizand ca interventiile au fost adresate conducerilor Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului de Interne si cabinetului primului-ministru din Irak. Totodata, MAE isi exprima regretul pentru aceasta situatie si pentru intarzierea cu care autoritatile romane au fost informate despre existenta ei.
Posibilitati limitate
Ministerul de Externe reaminteste tuturor cetatenilor romani ca situatia de securitate din Irak este precara, iar posibilitatile de interventie si de protectie din partea autoritatilor locale sunt foarte reduse. De asemenea, posibilitatile de interventie directa a Ambasadei Romaniei in zonele din afara capitalei Bagdad sunt extrem de limitate din cauza riscurilor de securitate deosebit de mari. Ministerul recomanda cetatenilor romani care, din motive profesionale, sunt constransi sa se deplaseze in Irak, sa se informeze in prealabil asupra situatiei de securitate din zona, a regulilor aplicabile strainilor prezenti in Irak si sa manifeste atentie si prudenta sporite pe toata durata prezentei lor in aceasta tara. "Prezenta si deplasarile in Irak, daca nu pot fi evitate, trebuie pregatite si organizate cu foarte mare atentie. Este absolut necesara utilizarea unor aranjamente de securitate personala, inclusiv protectie armata, indiferent de scopul si durata calatoriei", precizeaza MAE. (B.C.G.)
A r h i v a
  Cozma, inca un an la inchisoare    4 comentarii
  Decizia in cazul Iancu va fi data astazi    
  Armata va declasifica dosarele predate CNSAS    1 comentariu
  Rica Raducanu implicat intr-un accident    3 comentarii
  Parada gay a primit unda verde    11 comentarii
  Trei milioane de dolari scosi cu carduri falsificate    
  "Opriti picamarele asmutite asupra ZIUA!"    3 comentarii
  Vina "extremistilor": nu le-a placut nici limba lui Stalin, nici a lui Ungureanu    1 comentariu
  Acuza de "antisemitism", practica securistica anti-Gojdu    2 comentarii
  Restaurante si bodegi bucurestene in vremurile socialiste    6 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Un sfert de milion de romani amenintati cu inchisoarea (1727 afisari)
 Lawrence al Arabiei (689 afisari)
 Basarabia ramane la periferia Uniunii Europene (597 afisari)
 Transilvania, Trianonul si antisemitii (572 afisari)
 Militianul de la SIF (442 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01243 sec.