Ziua Logo
  Nr. 3640 de sambata, 3 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Armata va declasifica dosarele predate CNSAS
Dosarele apartinand fostei Securitati predate saptamana aceasta CNSAS de catre MApN vor fi declasificate. Hotararea a fost luata in urma intalnirii avute, ieri dimineata, la sediul MApN, de membrii CNSAS cu ministrul Apararii Nationale. "Saptamana viitoare va incepe procesul de declasificare", a anuntat Claudiu Secasiu, presedintele Colegiului CNSAS, dupa intalnirea de la sediul MApN. In cadrul intrevederii, la care au participat si responsabili din domeniul juridic si al arhivelor militare, au fost analizate modalitatile concrete prin care arhiva apartinand fostei Securitati, aflata in pastrarea MApN, poate fi declasificata in conditiile prevederilor legale. La randul sau, Teodor Atanansiu (foto), ministrul Apararii Nationale, a precizat ca "vom continua predarea documentelor apartinand fostei Securitati, care au fost arhivate la MApN, cat si a documentele pe care le-a intocmit Directia a IV-a, respectiv instantele militare".
SRI si Ministerul Public au predat dosare
Ministerul Public a finalizat inventarierea dosarelor preluate de la Serviciul Roman de Informatii si a informat CNSAS cu privire la identificarea a 12.222 de dosare, data si locul transferului acestora urmand sa fie stabilite ulterior. Inventarierea a fost finalizata de Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dosarele fiind preluate de la SRI in baza HG 1134/1990. Data si transferul dosarelor urmeaza sa fie comunicate ulterior, de CNSAS.
Si SRI a predat CNSAS, in cursul lunii mai, 180.000 de fise de cartoteca, 81.199 de dosare, baza de date automata care contine inregistrari despre cele 650.000 de persoane mentionate in dosarele transmise deja de CNSAS, precum si 90 de dosare de personal. Serviciul Roman de Informatii a precizat ca, in cursul lunii mai, "a inceput predarea intensiva a fiselor de evidenta care formeaza Cartoteca fostelor organe de securitate, fiind deja preluate de functionarii Consiliului peste 180.000 de fise". De asemenea, SRI arata ca a declasificat si a predat catre CNSAS 81.199 de dosare, care contin 105.100 de volume, reprezentand 700 de metri liniari de arhiva. SRI mai precizeaza printr-un comunicat ca a transmis CNSAS si baza de date automata a fostului Centru de Informatica si Documentare, care contine inregistrari referitoare la peste 650.000 de persoane, "mentionate in dosarele predate CNSAS". SRI a pus la dispozitia CNSAS un numar de 90 de dosare de personal, care se refera la foste cadre ale Securitatii pentru care s-a stabilit definitiv ca au facut politie politica. Serviciul mai spune ca a dat CNSAS baze de date automate, "constituite cu forte proprii", care contin informatii nu doar privind evidenta tuturor dosarelor predate CNSAS, ci si referitoare la evidenta dosarelor transmise organelor de Justitie. (D.D. & B.C.G.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Fara filtru aviar ?   de nellu
A r h i v a
  Cozma, inca un an la inchisoare    4 comentarii
  Decizia in cazul Iancu va fi data astazi    
  Romani blocati de doua saptamani in nordul Irakului    
  Rica Raducanu implicat intr-un accident    3 comentarii
  Parada gay a primit unda verde    11 comentarii
  Trei milioane de dolari scosi cu carduri falsificate    
  "Opriti picamarele asmutite asupra ZIUA!"    3 comentarii
  Vina "extremistilor": nu le-a placut nici limba lui Stalin, nici a lui Ungureanu    1 comentariu
  Acuza de "antisemitism", practica securistica anti-Gojdu    2 comentarii
  Restaurante si bodegi bucurestene in vremurile socialiste    6 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Un sfert de milion de romani amenintati cu inchisoarea (1727 afisari)
 Lawrence al Arabiei (689 afisari)
 Basarabia ramane la periferia Uniunii Europene (597 afisari)
 Transilvania, Trianonul si antisemitii (572 afisari)
 Militianul de la SIF (442 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00875 sec.