Ziua Logo
  Nr. 3637 de miercuri, 31 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mahalaua Justitiei
-- Un consilier juridic din Institutul National de Criminologie al MJ si mama acestuia, senator PD de Buzau, o acuza pe Monica Macovei de santaj * Miza presiunilor este o actiune in Justitie introdusa de consilierul Marius Daniel Serbanescu pentru anularea unui ordin dat de Macovei * Avizarea unei cereri de transfer inaintata de consilier la conducerea Ministerului Justitiei a fost conditionata de retragerea actiunii de la instanta, sustine senatorul PD Verginia Serbanescu * Ordinul lui Macovei, legat de examenele pentru magistratii stagiari asimilati, o vizeaza si pe Alina Barbulescu, fiica judecatoarei Lidia Barbulescu * Ministrul recunoaste ca a discutat cu senatoarea PD despre transfer, dar neaga categoric ca ar fi fost vorba despre un santaj
Marius Daniel Serbanescu, consilier juridic (magistrat asimilat stagiar) la Institutul National de Criminologie (INC) din cadrul Ministerului Justitiei (MJ) si mama sa, senatorul PD de Buzau, Verginia Serbanescu, o acuza pe ministrul Monica Macovei de presiuni ce pot fi lesne calificate drept santaj. Acuzatiile sunt legate de faptul ca ministrul ar fi conditionat avizarea favorabila a unei cereri de transfer formulate de consilierul Serbanescu, de retragerea actiunii din Justitie formulata de acesta pentru anularea Ordinului 410/C/25 ianuarie 2006. Ordinul lui Macovei viza aprobarea unui regulament de organizare si desfasurare a examenului de capacitate (definitivatul) pentru personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor din cadrul Ministerului Justitiei si Institutului National de Criminologie. Respectivul ordin a avut la baza un conflict mai vechi al ministrului Macovei cu judecatoarea Lidia Barbulescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii si vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a carei fiica este si ea consilier stagiar la INC din cadrul MJ. Practic, ordinul ministrului Justitiei a luat Consiliului Superior al Magistraturii atributiile de a organiza examenele de capacitate pentru stagiarii din cadrul MJ. Ordinul 410 vine in conflict cu articolele 26 si 87 din Legea 303/2004, privind statutul magistratilor, care prevad ca examenul de capacitate pentru personalul stagiar de specialitate juridica din MJ si INC se sustin anual de catre Consiliul Superior al Magistraturii.
Macovei a vrut capul lui Barbulescu
In pofida acestor prevederi legale, in urma unei cereri a lui Macovei formulate la finele lunii octombrie 2005, CSM a anulat, in mod inexplicabil, regulamentul propriu pentru examenul de capacitate, prin Hotararea nr. 550 din 23 noiembrie 2005, pentru ca la scurt timp dupa acest "derapaj" sa apara controversatul ordin ministerial. Lidia Barbulescu, membru in CSM, ne-a declarat ca scandalul facut de ministrul Macovei este cel care a generat acest comportament al CSM, care a renuntat prea lesne la un drept al sau, doar pentru a evita un scandal mediatic, intr-o maniera ce intra in conflict cu statutul magistratilor - CSM fiind in fapt singurul care decide cu privire la cariera procurorilor si judecatorilor, inclusiv a celor asimilati acestora. Lidia Barbulescu a opinat ca CSM "a dat o hotarare proasta", ca nici nu avea competenta sa-si anuleze o hotarare proprie anterioara si ca "numai de gura ei" (adica a ministrului) s-a revenit asupra hotararii. Amintim ca in 28 octombrie 2005, Monica Macovei a solicitat CSM ca Lidia Barbulescu sa fie cercetata disciplinar si sanctionata pentru "vina" de a fi sunat-o pe directorul INC, Dorinica Ioan, pentru intocmirea unui regulament de sustinere a examenului de capacitate pentru stagiarii din INC, prin care sa se scoata din materiile de examen dreptul civil si dreptul procesual civil si sa se mentina doar criminologia si dreptul penal. Pe de alta parte, in sedintele CSM nu putine au fost momentele in care ministrul Macovei s-a contrat cu Lidia Barbulescu, rivalitatea dintre cele doua fiind de notorietate.
Un termen judecatoresc peste data examenului
Deranjat de faptul ca nu va da examenul de capacitate sub organizarea CSM, consilierul Marius Daniel Serbanescu a cerut ministrului Macovei declansarea procedurii de anulare a Ordinului 410. Exista banuiala legitima ca unii dintre cei 25 de stagiari vizati de ordin sa fie picati la examen de comisia de examinare din MJ, mai cu seama Alina Barbulescu, despre care toata lumea stia ca Macovei se are la cutite cu mama sa. Nimeni nu a uitat cum fostii ministri ai Justitiei au facut ce au vrut atat in minister, cat si in Magistratura, gratie puterilor foarte mari asupra magistratilor. Trebuie spus ca picarea de doua ori a unui examen de capacitate duce automat la destituirea din functie. In plus, fata de prevederile Legii 303/2004, examinarea de catre minister si nu de catre CSM ridica problema legalitatii examenului de capacitate. Cum lui Serbanescu nu i s-a raspuns solicitarii in termenul de 30 de zile, acesta a introdus o cerere de chemare in judecata a Ministerului Justitiei, pe rolul Curtii de Apel Bucuresti - Sectia contencios-administrativ (dosar 3724/2/2006). Actiunea solicita anularea Ordinului 410/C/25 ianuarie 2006 si obligarea ministrului la plata sumei de 500.000 RON daune morale, pe motiv ca singura autoritate competenta sa organizeze examenul de capacitate este CSM si nimeni nu poate fi obligat sa participe la un examen care nu va avea efecte juridice.
Desi Serbanescu a cerut ca pana la solutionarea cererii de anulare a ordinului, sa se dispuna suspendarea acestuia, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea de suspendare si a fixat termenul de judecata pentru cererea de anulare taman pe 13 iunie 2006, desi stia ca in perioada 29 - 31 mai 2006 (adica in aceste zile) la minister de desfasoara examenele de capacitate. Precizam ca atat Serbanescu, cat si Alina Barbulescu (internata in spital unde a si fost operata) nu s-au prezentat la examenul de capacitate din aceste zile. Actiunea are mari sanse sa fie admisa de Curtea de Apel, iar aceasta probabilitate a generat, dupa cum se va vedea in continuare, o serie de situatii inedite. De asemenea, exista si posibilitatea ca CSM sa invalideze examenul - un alt motiv pentru care Serbanescu a ales sa nu se prezinte la examenul pe care il considera lovit de nulitate absoluta.
Consilierul Marius Daniel Serbanescu ne-a declarat ca ordinul lui Macovei a fost dat si ca urmare a faptului ca, initial, ministrul a avansat un proiect de lege de modificare a Legii 303/2004 astfel incat MJ sa fie cel abilitat sa organizeze examenele de capacitate pentru stagiari, insa proiectele lui Macovei au fost respinse de Parlament. Acest argument a fost de altfel invocat in fata judecatorilor si ca o recunoastere implicita a ilegalitatii ordinului.
Disputa cu secretarul de stat
Pe la mijlocul lunii aprilie, Serbanescu a avut o intrevedere cu secretarul de stat din MJ, Kibedi Katalin, la solicitarea acesteia, care i-a comunicat ca cererea sa de transfer se afla la ministru pentru avizare. Consilierul Serbanescu facuse de ceva timp o cerere de transfer de la INC, la Directia Cetatenie din minister, dar a fost amanat fara sa i se dea un raspuns. Serbanescu ne-a declarat ca secretarul de stat l-a admonestat ca e nedrept si nelegal procesul pe care l-a initiat la Curtea de Apel impotriva Ministerului. Tot el a adaugat ca, ulterior, Kibedi a avut o discutie telefonica cu mama sa senator - pe care secretarul de stat a avertizat-o ca daca fiul ei nu se va prezenta la examen i se va desface contractul de munca. Consilierul a recunoscut ca s-a obisnuit de mult timp cu presiuni asupra sa, pentru a fi fortat sa plece din minister, presiuni exercitate inclusiv asupra sefilor sai pentru a i se ingreuna situatia, dar ca nu va ceda si ca va merge pana la capat pentru a demonstra ilegalitatea ordinului.
Telefonul lui Macovei
Senatorul PD Verginia Serbanescu ne-a confirmat oficial ca ministrul Monica Macovei a avut discutii cu ea in legatura cu fiul ei: "Pe 4 mai eram in plenul Senatului, eram la serviciu. Am fost sunata pe telefonul unui coleg de-al meu, telefonul meu era inchis, si colegul mi-a dat telefonul - uite vorbeste cu doamna Macovei! Doamna ministru m-a intrebat daca il mai intereseaza pe fiul meu transferul la Departamentul Cetatenie. I-am spus sa discute cu el. Doamna ministru a insistat ca ii aproba transferul daca isi retrage actiunea din Justitie. Vorbiti cu el, doamna! i-am spus. Macovei mi-a repetat de mai multe ori ca <<daca isi retrage plangerea, ii dau transferul>>. - Doamna ministru asta e santaj! - Atunci o sa ies in presa sa spun ca nu vrea sa-nvete! mi-a zis. I-am raspuns ca ei, copiii, au invatat si in decembrie le-a luat dreptul sa dea examen pentru ca era favorizata fiica doamnei Barbulescu. Dansei ii era teama ca judecatorii nu sunt cu ea, nu stia daca va castiga in Justitie. Pe mine m-a socat gestul doamnei Macovei. Am fost multa vreme marcata. Nu m-am asteptat sa fiu asa calcata in picioare. Dar cu toate riscurile voi spune ce am de spus, pentru ca altfel nu mi-as ierta-o niciodata".
Ministrul neaga santajul
In legatura cu cele expuse mai sus, de la Departamentul de presa al Ministerului Justitiei ni s-a trimis o precizare in care ni se spune ca Ordinul 410/C/25.01.2006 a fost emis datorita faptului ca: "Hotararea CSM nr. 550/2005 a facut imposibila inscrierea la examen a consilierilor juridici stagiari din cadrul INC si MJ. Neorganizarea examenului de capacitate de catre MJ ar fi determinat privarea personalului de specialitate din cadrul acestui minister, precum si a celui din cadrul institutiilor subordonate de exercitarea dreptului de a se inscrie la un examen la care participarea este obligatorie, precum si de drepturile banesti recunoscute de lege si la care ar fi indreptatiti in urma promovarii acestui examen".
Referitor la acuzatiile aduse ministrului Macovei, legate de problema transferului si a retragerii actiunii, precizarea MJ adauga: "Dl Marius Daniel Serbanescu a inregistrat la MJ o cerere de a fi transferat de pe postul de consilier juridic asimilat magistratilor la INC, pe un post similar la Serviciul Cetatenie din cadrul MJ, la data de 7 aprilie 2006. Cererea d-lui Serbanescu se afla in lucru la Directia de Resurse Umane si Relatii cu CSM din cadrul MJ.
In legatura cu acuzatiile d-lui Marius Serbanescu ca ar fi fost santajat, precizam ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu a discutat niciodata cu dl Serbanescu. Ministrul Monica Macovei a avut o convorbire telefonica principiala cu mama d-lui Serbanescu, senator PD, care nu a continut nici un element de santaj. Dl Marius Serbanescu a fost primit la Ministerul Justitiei de doamna secretar de stat Katalin Kibedi in incercarea de a afla nemultumirile acestuia si de a gasi o modalitate de solutionare amiabila a acestora. Si dupa aceasta discutie, dl Serbanescu si-a mentinut actiunea in instanta. Ministerul Justitiei considera ca cele doua actiuni ale d-lui Serbanescu - plangerea in instanta si cererea de transfer la MJ - sunt chestiuni total independente, solutionarea primeia este de competenta exclusiva a instantei de judecata, iar celei de-a doua tine de competenta exclusiva a ministerului". (Razvan SAVALIUC)
Macovei, Botos si Popa au renuntat la indemnizatia de la CSM
Ministrul Justitiei a renuntat la indemnizatia de membru al CSM. Cei trei membri de drept ai CSM - ministrul Justitiei Monica Macovei, procurorul general Ilie Botos si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie Nicoale Popa- nu vor mai beneficia de indemnizatia pentru participarea la sedintele CSM. Valoarea acesteia ar fi fost egala cu 50% din indemnizatia bruta lunara a judecatorului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insumand aproape 24 de milioane de lei vechi. Decizia a fost luata de membrii Comisiilor Juridice si de Munca din Senat, care au dezbatut ieri proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta 27/2006, privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul Justitiei. Senatorii au aprobat de fapt eliminarea acestei prevederi din textul Ordonantei, dupa ce reprezentantii Ministerului Justitiei anuntasera ca, in calitate de initiatori, renunta la acest amendament. Comisiile Senatului au mai stabilit ca de indemnizatia de membru al CSM sa beneficieze doar reprezentantii societatii civile. Senatorii au mai hotarat si eliminarea paragrafului care le asigura magistratilor asistenta medicala gratuita, medicamente si proteze. Aceasta facilitate ar fi fost valabila si pentru sotul sau sotia si pentru copiii aflati in intretinerea magistratilor. "Cei mai bine platiti oameni din tara asta sa mai beneficieze si de gratuitati?", s-a intrebat, retoric, senatorul PRM Gheorghe Funar, cel care a propus eliminarea acestei prevederi. Initiativa lui Funar a fost sustinuta si de liberalul Paul Pacuraru, care a comentat ca aceste facilitati ar trebui sa fie valabile pentru toti cetatenii Romaniei, iar nu doar pentru magistrati, ca o categorie privilegiata. "Aceasta diferentiere nu reprezinta un lucru decent si moral fata de celelalte categorii, care traiesc prost. Platim toti asigurari de sanatate si trebuie sa beneficiem de aceleasi drepturi", s-a revoltat si conservatorul Radu Terinte. Senatorii au mai hotarat si ca, in cazul deplasarilor in strainatate, personalul asimilat magistratilor sa nu mai beneficieze de asigurarea cheltuielilor de deplasare, prevazute de legea pentru secretarii de stat. (Valentina DELEANU)
 Afisari: 596  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Atac la ZIUA    128 comentarii
  Esecurile rasunatoare ale diplomatiei lui Ungureanu    8 comentarii
  Cu sula in coasta lui Geoana    7 comentarii
  Ciolaniada    2 comentarii
  Privatizarea BCR in prelungiri    
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria "Dacia" (912 afisari)
 Ministrul Justitiei renunta la noul Cod Penal (848 afisari)
 Mahalaua Justitiei (596 afisari)
 Parisul isi reduce numarul antenelor GSM (491 afisari)
 Atac la ZIUA (471 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01880 sec.