Ziua Logo
  Nr. 3637 de miercuri, 31 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Atac la ZIUA
Hug�, Cornea, Oisteanu, Banyai, Ursprung, Volovici, Petreu, Gheorghiu, Moldovan
Un grup de 18 intelectuali, semnatari ai unui "Protest", acuza Ziarul ZIUA de anti-semitism in urma unui editorial in care ministrul de Externe este apostrofat pentru inventarea "limbii romane light"a basarabenilor. Cei 18 intocmesc chiar si o lista neagra a ziaristilor de la ZIUA acuzati de derapaje si propagarea unor mesaje "extremiste" si "legionaroide". Criticile aduse de ZIUA activitatii diplomatiei romane de sub conducerea ministrului Mihai Razvan Ungureanu se datoreaza insa insucceselor evidente. Diplomatii occidentali acreditati in Romania dau din cap cu dezamagirea cand aud numele ministrului de Externe: "I s-a urcat la cap si nu poate face fata provocarilor diplomatiei. E depasit de situatie", ne-a declarat un inalt diplomat al unui stat proeminent in NATO. "Pacat de Romania!", a rezumat acesta. Aceeasi este si atmosfera din interiorul MAE, multi diplomati profesionisti afirmand ca ministerul este condus periculos in stil "amatorist-paranoic". Practic, "razboiul rece" dintre MAE si ZIUA s-a declansat dupa ce ziaristii Departamentului de Politica Externa au refuzat sa publice textele de propaganda parvenite de la MAE (si care continua sa apara in alte ziare) preferand sa observe obiectiv derapajele diplomatiei romane. Dupa critica vizitei ministrului Ungureanu la Moscova, ziaristii ZIUA au fost eliminati treptat din delegatiile oficiale, desi acestea sunt asigurate prin contributiile cetatenilor Romaniei. Solicitarile de presa au fost blocate repetat, de asemenea, invocandu-se Legea 544 care permite autoritatilor sa raspunda cererilor presei in 10 pana la 30 de zile. Presiuni pentru obstructionarea ziaristilor ZIUA s-au realizat si prin alte mijloace, neortodoxe. Dezvaluirile din ZIUA, privind "Afacerea Gojdu", umilirea romanilor din jurul granitelor, abandonarea intereselor romanesti privind Basarabia, Bucovina, Insulei Serpilor, negestionarea corecta a conflictului Vatican-Romania privind Catedrala Sfantul Iosif etc, au scos din minti responsabilii diplomatiei defectuoase. In final, arma perfida la care au decis sa apeleze grupurile din jurul ministrului s-a dorit a fi fatala: stigmatul anti-semitismului. Insa modalitatea aleasa frizeaza ridicolul. Ungureanu nu este evreu: este chiar "fiu duhovnicesc" al Mitropolitului Moldovei Daniel. Comandantul invocat, cel care poate sa ordone anchetarea activitatii MAE, este fostul comandant de nava si comandant al fortelor armate, presedintele Traian Basescu. Care, credem noi, chiar trebuie sa intervina in virutea prerogativelor Constitutionale pe care le are. Pana atunci, ziaristii de pe "lista neagra" ii vor da in judecata pe semnatarii acuzelor nefondate, iresponsabile si de rea-credinta. (Victor RONCEA)
Extrase din "Limba lui Ungureanu"
(...) Prezent saptamana trecuta la un "breakfast" de lucru la Camera de Comert romano-britanica, Ungureanu a brevetat o noua limba pe planeta: "light Romanian". Ungureanu a incercat apoi sa se justifice cu mai multe cuvinte afirmand ca cetateni de peste Prut (romanii basarabeni, nota mea) vorbesc "o varianta a limbii romane", mai precis un fel de "light Romanian" ("romana usoara"). Eminescu, creatorul limbii romane moderne, cu toti fii moldoveni aflati de-a dreapta si de-a stanga Prutului, cazuti pentru neam, limba si tara, trebuie sa se fi rasucit adanc in mormant.
Afirmatia scapata de pe limba grea a Ungureanului a starnit mirarea diplomatilor britanici - si nu numai a lor -, emisari straini care nu sunt obisnuiti ca un demnitar sa-si insulte conationalii. Dar, dupa ce a bagat Romania direct intr-un land al Austriei, la ce ne-am mai putea astepta de la Austro-Ungureanu? La multe, foarte multe rele.
Dupa 18 luni de conducere haotica a diplomatiei romane, bilantul lui Ungureanu pe principalele coordonate ale noii politici externe a Romaniei imprimate de Traian Basescu - Marea Neagra si Estul - este un mare minus. (...)
Si pentru ca am pomenit numele Domnului, cine credeti ca se ocupa, tot prost, de dosarul atat de delicat al relatiilor periclitate dintre Vatican si Romania, ca urmare a scandaloasei afaceri de langa Catedralei Sfantul Iosif: aceleasi personaje necalificate care raspund de relatia inexistenta a romanilor cu tara-mama; aceleasi personaje care au sustinut si generat hotia nationala a Fundatiei Gojdu: Leusteneanul si guliile lui. Reteau este mica, asadar. Departamentul National Antitradare n-ar avea prea mult de lucru. Comandante, da ordinul!
Nota Explicativa: Traian Basescu, presedinte al Romaniei si al Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, comandant suprem al fortelor armate ale tarii, fost comandant de nava. (Victor RONCEA)
"PROTEST"-ul celor 18
Presa "libera si democrata" din Romania inregistreaza in ultimul timp derapaje ingrijoratoare. E greu de inteles si de acceptat modul in care unii jurnalisti romani ajuta, si nu de azi de ieri, la raspandirea ideilor xenofobe, sovine si antisemite, la propagarea unor mesaje extremiste si legionaroide. Sentimentul de "intoarcere in timp" in perioada de glorie a Garzii de Fier este din ce in ce mai pregnant si se accentueaza pe zi ce trece, fara ca nimeni sa reactioneze, ceea ce poate crea impresia unui acord mai mult sau mai putin tacit. Instigarea la ura si violenta este preluata de unii cititori care, la adapostul anonimatului, posteaza pe site-ul acestor ziare mesaje nocive, periculoase, care depasesc limita legii, ca sa nu mai vorbim de cea a bunului-simt.
Editorialul "Limba lui Ungureanu" semnat de Victor Roncea in ZIUA din 29 mai 2006 se inscrie prin ton si substanta in categoria mai sus mentionata. Ideile sale, de neacceptat intr-o presa civilizata, culmineaza apoteotic si in spirit pur gardist, cu o instigare la crima: "Comandante, da ordinul!." In editorialul din 13 februarie 2006, Roncea punea problema "disponibilizarii persoanelor cunoscute ca actionand impotriva Romaniei". Neintrebat la timp daca are deja pregatita lista cu disponibilizarea "tradatorilor", iata ca a devenit de-acum caduca. Dar lista poate servi, la rigoare, la aplicarea "ordinului Comandantului" pe care Roncea si ai sai il asteapta.
Ziarul ZIUA nu se afla in nici un caz la prima iesire de acest gen. Ziaristi precum Victor Roncea, Miruna Munteanu, Vladimir Alexe, Dan Chiachir, George Damian, s.a. au devenit varful de lance al atacurilor nationalist-securiste. Dupa promovarea incontinenta a lui Paul Goma, cu toate excesele lui, cu repetatul si obositorul sau negationism, ZIUA recidiveaza cu recentele atacuri la adresa lui Vladimir Tismaneanu, Smaranda Enache, Mihai Razvan Ungureanu, etc.
Iar sub pretextul libertatii de cuvant, iata ca in data de 29 mai 2006 acest cotidian a ajuns sa instige in mod deschis la crima. Finalul articolului "Limba lui Ungureanu" aminteste frapant de incitarile la asasinat politic ale Garzii de Fier, care a si pus in practica ceea ce a propovaduit.
Aplicarea legislatiei recent promulgate de presedintele Romaniei impotriva oricaror actiuni de tipul incitarii la crima dupa modelul Garzii de Fier, impune ca Procuratura sa se sesizeze si sa investigheze cine se ascunde in spatele "Departamentului National Antitradare" si al "Comandantului" invocat in maniera codrenisto-simista de Roncea.
Pe de alta parte, conducerea ziarului, dl Sorin Rosca Stanescu indeosebi, dar si acei colaboratori care asigura o anume credibilitate acestei publicatii, ar trebui sa constientizeze, macar cu intarziere, pericolul real reprezentat de acest gen de articole. Si eventual sa-si dea seama ca tocmai din cauza acestor articole ZIUA incepe sa semene, pe alocuri, cu publicatia organizatiei "Noua Dreapta".
Asteptam, in acest sens, o actiune concreta din partea domnului Sorin Rosca Stanescu.
�goston Hug�, publicist.
Prof. Liviu Antonesei, Universitatea Al.I. Cuza, Iasi
B�nyai P�ter, publicist, Cluj-Napoca.
Dr. Mihai Chioveanu, Universitatea Bucuresti
Adrian Cioflanca, istoric, Iasi.
Dr. Andrei Cornea, Universitatea Bucuresti
Victor Eskenasy, publicist, Praga
Prof. Mihai Dinu Gheorghiu, Universitatea Al.I. Cuza, Iasi
Marco Maximilian Katz, director, Centrul Pentru Monitorizarea Antisemitismului, Bucuresti
Dan Matei, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala
Raluca Moldovan, doctorand, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Andrei Oisteanu, Universitatea Bucuresti
Prof. Marta Petreu, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Prof. Liviu Rotman, SNSPA, Bucuresti.
Prof. Michael Shafir, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.
Tibori Szabo Zoltan, publicist, Cluj-Napoca
Daniel Ursprung, Universitatea din Z�rich
Dr. Leon Volovici, Universitatea Ebraica, Ierusalim
Semnatarii anti-ZIUA au beneficiat de sprijinul "antisemitilor"
Dintre semnatarii protestului care condamna ZIUA si redactorii sai pentru "anti-semitism" se remarca Andrei Oisteanu si Marco Maximilian Katz - care pana in de curand au avut o foarte buna colaborare cu ZIUA, fara sa remarce in acest ziar "derapaje antisemite si legionaroide". De exemplu, in luna ianuarie ZIUA a publicat un amplu interviu cu Andrei Oisteanu de o pagina. Marco Maximilian Katz si Centrul pentru Monitorizarea Antisemitismului pe care il conduce au beneficiat de largi spatii in ZIUA ori de cate ori a fost vorba de demascarea unor fenomene antisemite. Acestea au aparut in ziar inclusiv prin mijlocirea redactorilor incriminati. (D.E.)
Lista neagra
Victor Roncea
Miruna Munteanu
Vladimir Alexe
Dan Ciachir
George Damian
"Atacurile" la Tismaneanu si Smaranda Enache
ZIUA din 13 mai 2006: "Vladimir Tismaneanu este un personaj care ascunde, se pare, inca multe secrete. Desemnat recent sa conduca o comisie prezidentiala al carei scop - precizat inca de la infiintare - il constituie declararea sistemului comunist drept "criminal", fara sa se pronunte asupra vinovatilor, Vladimir Tismaneanu nu si-a precizat (inca) relatiile sale cu o serie de institutii ale statului roman si nici felul exact in care a ajuns din Venezuela in SUA. (...) Arhiva SRI, Fond "D", Dosar nr. 10.947, vol. 9, la pag. 369-370, prezinta un scurt "curriculum vitae" al lui Vladimir Tismaneanu. Ceea ce dezvaluie Fisa din 13 august 1987 este un fapt neasteptat: Vladimir Tismaneanu a plecat din Romania, in noiembrie 1981, cu ajutorul U.M. 0617, unitate a Securitatii! U.M. 0617 nu este insa alta decat codificarea "Directiei a II-a" a Securitatii, specializata in contra-informatii economice."
ZIUA din 24 martie 2006: Ziarul ZIUA a primit saptamana trecuta, cu promptitudine, o solicitare oficiala din partea CNSAS, in atentia redactorului nostru Victor Roncea, semnata de vicepresedintele CNSAS, Viorel Mircea Nicolescu: "Urmarea articolului dumneavoastra intitulat "Neobrazare maghiara, UDM(d)R si PC(d)R" publicat in ziarul Ziua din 13.03.2006, in care faceti afirmatia ca sunteti in posesia unor documente, cu privire la o "turnatoare a Securitatii", pe care sunteti dispus sa le puneti la dispozitia CNSAS, va informam ca, potrivit art. 20 alin. 1 si 3 din Legea 187/1999 cu modificarile si completarile ulterioare, aveti obligatia sa predati aceste materiale institutiei noastre". Ieri, delegatul ziarului ZIUA a predat reprezentantului CNSAS, spre studiul expertilor Consiliului, un dosar cu documente intrate in posesia unui revolutionar din Targu Mures, in decembrie 1989, si ajunse ulterior in posesia redactorului ZIUA. (D.E.)
 Afisari: 471  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 128 Afiseaza toate comentariile  
"Fapt fara precedent: un ziar este pus la zid"   de Arogantu'
Provocare clasica   de ciachir
pt golanul   de ionion
ei si ce , daca cei "18 intelectual" au dat ZIUa in.."judecata"!!!!!!!!!   de tete
Publicati-le numele celor 18 PAPAGALI, ca sa rada un popor intreg de ei.   de mikele durul
   de Vasile Calmatui
Aero flot UDMR-ist   de batonsky
Sa ne recastigam demnitatea   de valerian
Ce zice --Liviu Antonesei -- despre Romania ,unul din cei 18 ...?!   de jan dinu
Vladimir - ILici Tismaneanu nu te mai ascunde sub aripile celor 18 MAGInifici ...   de jan dinu
Isuse Hiristoase ma speriarati mai copchii!   de Giculica zbanghiul-turbat
De ieri.. (interesant) computerul preferat la care scriam - a cazut prada unui Troian... Noroc ca mai am 4-5 de rezerva   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Postura de victima,   de Radu Dragan
Oaaa, ....Oaaaa,.... ne-a tras de urechi Doamna !   de CONU
pedeapsa divina   de neimpresionatul
Domnule Ministru Ungureanu,   de ionion
Cineva imi dadea lectii de libertate cand aminteam de zorile Aurorei !   de ionion
E prea buna sa nu fie re-postata   de Giuseppe Cocos
libertate de expresie   de Giuseppe Cocos
Vorbiti timpenii ... da mi-as da viata pt. ca sa puteti vorbi..   de neamtu tiganu
recunosc ca sunt antisemit ... da numai pa jumatate   de neamtu tiganu
protestul in gashca....   de geek-a-contra
Atac la ZIUA mare!   de costy
Am mai gasit un dusman al poporului. Iata-l: odiosul Mircea Cartarescu...   de Aelectrostivuitoritei
Antisemitism   de RCT
Sopirlele s-au strecurat   de PANTAGRUEL
De ce "antisemitism"?   de griar
Sa fim seriosi!   de Nituc
Un "protest" cu ... cintec; si cu multe strigaturi !   de Arogantu'
Articole antisemite n-am sesizat la Ziua, insa cenzura pot spune ca e din plin.   de adryan
ZIUA a primit ce a meritat   de Gargantua
Se poate exemplifica de ce iese fum....   de Adrian v.D.
mindru evreu   de Katty
Pentru Miruna Munteanu   de cetateana de straja
Ce sa postezi nou dupa alte 204 postari?   de Ratacitul
Sa fim alaturi de ei   de Nitu Rodica
Pentru toti forumistii,   de Ratacitul
Ungureanu   de octaaa
Pt veres :   de octaaa
Inca o confirmare: M.R.U.- un A-Patrid, un activist National-Comunist al UTC-PCR   de Radu Ioan
Indignarea oamenilor muncii   de Gargantua
Arogantule pe unde te ascunzi draga ?   de Katty
Acuzatie publica prin e-mail   de Vasile Teodorovici
vine lupu'   de calator
Atac la ZIUA ?...NU!   de Pacuraras
Inca unul care tine cu M. R. U.!   de Aelectrostivuitoritei
Atentie! Inca un aparator al lui M. R. U! Dusmanos, nevoie mare!   de Aelectrostivuitoritei
E halucinant   de cetateana de straja
Atac la altii...   de Adrian v.D.
So pa ei!   de DianaI
Nasule, impreuna cu toata redactia, trebuie sa luati o pozitie ferma contra unor asemenea "soparle" cripto-securiste !   de March
Am si eu o intrebare   de Katty
Poate peste citiva ani vom fi colegi de celula, caci ce va veni ............................   de everest_555
Nerusinatii aia care-l "demasca cu manie proletara" pe Roncea, tac chitic ori de cate ori apar mizeriile alea in...   de March
Nedumerire   de tovmatei
BIG BROTHER... se uita atent... e cu ochii pe noi toti, si are si ochelari.. E doar inceputul.   de everest_555
Poate au facut tintit, sa vada opinia noastra si a oamenilor.   de everest_555
Se pregateste atacul Iranului, la toate nivelurile ... :-))   de Pinkie
scrisoare plina cu miciuni (18 oameni care fac jocu' puterii)   de Gigi Bu
hai sa facem si noi forumistii o scrisoare   de radion
Dan Ciachir antisemit ?   de Katty
Heavy romanian !!!   de DanBruma
Voi mai aveti curajul sa scrieti pe forum? Atacul este asupra noastra a tuturor.   de everest_555
sunt numai romani neaosi pe acolo   de radion
Mirunica, Victorash, Alexe, curaj, suntem cu voi !!!   de Pinkie
atac la ziua..   de bazileus
atacuri concertate   de lucid
Stimata redactie Ziua, apreciati gazetari, Zi Buna si Noroc!   de Cristiana
anti   de simiondan
Ziua, ziarul cu aspect de Janus   de Andrei Alex
Intrebare   de Tzepelica
care antisemitism?   de Costea Aura
Hopa, hopa, Penelopa! 18 telectuali ROMANI????????   de G.B.
De ce Ziua il ataca pe Ungureanu ?   de Gabriel Preda
Orice pasare pre limba ei piere...   de Gargantua
Bravo Ziua!   de bibicul
MINISTRUL DE EXTERNE ROMAN ,FIUL UNUI COMUNIST.   de ursu livia
Nepoteii nu sunt de acord   de Victor Iosif
nu pre austro-Ungureanu il apara ei   de Ghita Bizonu'
O noua...mineriada ?   de Tzepelica
Vreunul din cei 18   de Ghita Bizonu'
scrisoare   de sailor66
Prin astfel de "proteste ale intelectualilor" sunt denigrati intelectualii   de toni
In viata mea nu am auzit de o aberatie mai mare - "Ziua" antisemita ?! ABSURD !!   de Raquel
Buna ZIUA !   de gheorghe vlasceanu
Cum se face ca din cei 18 care-l apara pe Ungureanu doar jumatate sunt romani ?   de toni
Despre articole comandate   de Radu Dragan
Roncea si ai lui   de Catalin Bucuta
ATAC LA ZIUA   de doctorul
Antisemitism? Sursa MULTOR INTREBARI LEGITIME este CVul din pagina curenta a Guvernului si faptul ca studiile Academice   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Tare mi-e frica ca intervine Ungureanu si da cu ei de pamant, cu cei 19, de nu se vad!   de Ancutza Hazu
invatati invatati   de Doro
Atac la Ziua   de Viorica Ianc
De ce Ungureanu?   de Mark
Ce mai vor --- fascishti roshii --- ???   de jan dinu
Bine Inteles ca aia au DREPTATE!   de Mos Grigore
Sunt din nou cenzurat   de Culcer Dan
Lista neagra intr-o zi ne va cuprinde si pe noi forumistii, de fapt ne stiu pe toti.   de everest_555
Asta e chiar buna!!!!   de Dan Bostan
Explicatia pentru scrisoare e   de Dan Bostan
Clarificari urgente si necesare. Cazul Tismaneanu si CNSAS   de Culcer Dan
NU VA LASATI INTIMIDATI !   de gppress
Eu am inteles din articolul lui Roncea cine este "comandantul"   de Paul din Ohio
Sunt cu voi !!!   de daniel
Mare magarie din partea acestui Ungureanu!   de Turism-Cultural
Pretul....   de batonsky
domnilor,   de crux
masina de zgomote   de Sita Deasa
CNAS si activitatea analistilor politici : ETC., Vladmir Tismaneanu.   de Dan Culcer
ZIUA - ziar antisemit? Reporterii ziarului ZIUA - reporteri antisemiti?   de C.D.
Hmm, parca era mai animat forumul la ora asta :))   de Vasco da Gama
Diversiuni peste dievrsiuni :   de Pinkie
Acuzatia de antisemitism ......   de garboveanu
Autorii incriminati   de Paul din Ohio
cum poti deveni antisemit   de ques
Adevarul supara !!!   de B.Adam
Macar o parte din adevar   de jean dima
unde-i tismaneanu?   de niculina
Curat murdar!   de Magog
Orice critica e antisemitism   de Horia Cornescu
Bravo ZIUA ca iti aperi oamenii!   de Agentura
Unde sunt realizarile MAE?   de Vlad Antonescu
A revenit SRI la metodele securitatii ?   de GGane
ZIUA   de cosor ion
rusinos Domnilor INTELECTUALI   de Dr. Stoica
Pacat   de Logic
Metafizica moscovita   de sarkizian
NU   de octaaa
A r h i v a
  Esecurile rasunatoare ale diplomatiei lui Ungureanu    8 comentarii
  Cu sula in coasta lui Geoana    7 comentarii
  Ciolaniada    2 comentarii
  Mahalaua Justitiei    
  Privatizarea BCR in prelungiri    
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria "Dacia" (912 afisari)
 Ministrul Justitiei renunta la noul Cod Penal (848 afisari)
 Mahalaua Justitiei (596 afisari)
 Parisul isi reduce numarul antenelor GSM (491 afisari)
 Atac la ZIUA (471 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02672 sec.