Ziua Logo
  Nr. 3637 de miercuri, 31 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Ministrul Justitiei renunta la noul Cod Penal
Monica Macovei, ministrul Justitiei, a fost supusa ieri din nou tirurilor deputatilor, nemultumiti de haosul din domeniul justitiei. Prezenta in Camera Deputatilor la dezbaterea unui proiect de modificare a Codului Penal, ce introduce institutia raspunderii penale pentru persoanele juridice, ea ar fi anuntat, intr-o intalnire cu liderii grupurilor parlamentare, ca doreste ca noul Cod Penal sa nu mai intre in vigoare la toamna, pentru ca acesta nu se poate aplica. Macovei a precizat ca Ministerul Justitiei lucreaza la un alt proiect de Cod care va fi trimis Parlamentului in septembrie. Tot ieri, deputatii au intors pentru a doua oara din drum controversatul articol privind interceptarea telefoanelor din Codul de procedura penala, luand decizia de a-l retrimite la Comisia Juridica. Reprezentantii PRM au reclamat faptul ca Romania are la ora actuala doua Coduri Penale.
Proiectul va fi schimbat
Deputatul PRM Lucian Bolcas s-a aratat nemultumit, in timpul dezbaterilor din plenul Camerei, de faptul ca Romania are in prezent un Cod Penal din 1968 care este in vigoare la ora actuala si unul care ar urma sa intre in vigoare dupa 1 septembrie. In urma criticilor venite din partea opozitiei, Monica Macovei a solicitat o intalnire cu membrii Comisiei juridice si cu liderii grupurilor parlamentare. In timpul intalnirii, sustin surse citate de Mediafax, Macovei a recunoscut ca intentioneaza ca noul Cod Penal, care ar fi trebuit sa intre in vigoare pe 1 septembrie, sa nu mai intre in vigoare niciodata, pentru ca a primit semnale ca acesta nu este bun si nu se poate aplica. Ea ar fi sustinut ca ministerul Justitiei lucreaza la un nou proiect de cod care ar urma sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere in septembrie. Potrivit acelorasi surse, ministrul Justitiei si liderii grupurilor au ajuns la concluzia ca o solutie ar fi ca membrii Comisiei juridice sa discute maine subiectul si sa prevada in proiectul de modificare a Codului Penal o amanare a intrarii in vigoare a noului Cod. De altfel, pe holurile Parlamentului, Monica Macovei a recunoscut ca este posibil sa se amane intrarea in vigoare a acestuia. Problemele ar putea aparea insa in momentul luarii unei decizii privind termenul de amanare. Unii ar sustine ca intrarea in vigoare a noului Cod penal sa fie amanata pana pe 1 ianuarie 2007, iar altii pana la 31 iulie 2007.
Interceptarea telefoanelor, inapoi la Comisie
Plenul Camerei a dezbatut ieri si proiectul de lege privind modificarea si completarea Codului de procedura penala. Deputatii au hotarat retrimiterea la Comisia juridica a articolelor despre interceptarea convorbirilor telefonice pentru a doua oara, dupa ce UDMR a contestat legalitatea acestor texte. Deputatul UDMR Marton Arpad a solicitat retrimiterea la Comisie a intregului capitol legat de interceptari, acuzand faptul ca unele prevederi sunt "excesive" si vin in contradictie si cu "perceptia europeana". Anterior sedintei de ieri a plenului, articolele in cauza au fost reanalizate de Comisia juridica, stabilindu-se ca efectuarea interceptarilor telefonice va fi facuta, deocamdata, tot de catre SRI, care dispune de echipamentul necesar, si nu direct de catre Parchet. Articolul urmeaza sa fie rediscutat - pentru a treia oara - de comisia juridica, noul raport suplimentar al Comisiei urmand sa fie dezbatut in sedinta de plen de lunea viitoare, astfel incat votul final asupra legii sa fie dat peste o saptamana.
Raluca PAPDOPOL 
 Afisari: 848  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
De ce sa renunte numai la Codul Penal sau Civil ?   de nellu
institutia pentru raspunderea justitiei   de cosor ion
A r h i v a
  Predarea arhivelor fostei Securitati, la final    
  Antonescu se gudura la Tariceanu    3 comentarii
  MediaSind acuza Legea SRR si SRTv    
  1 ianuarie 2007, o data corecta    
  Regele Mihai, in Basarabia    10 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria "Dacia" (912 afisari)
 Ministrul Justitiei renunta la noul Cod Penal (848 afisari)
 Mahalaua Justitiei (596 afisari)
 Parisul isi reduce numarul antenelor GSM (491 afisari)
 Atac la ZIUA (471 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01016 sec.