Ziua Logo
  Nr. 3637 de miercuri, 31 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Ingineria "Dacia"
-- Consiliul Judetean Satu Mare a ajuns la cheremul presedintelui acestei institutii * Stefan Szabo a folosit in repetate randuri biroul de presedinte si angajatii CJ pentru a incheia afaceri in interes propriu * Szabo a pus mana pe o cladire din patrimoniul european, hotelul "Dacia", o constructie seculara, cu ajutorul unui cioban multimiliardar * Cei doi au fost ajutati de un judecator, Ioan Petruca * Valoarea afacerii este de peste trei milioane de euro * Szabo este cercetat de DNA intr-un dosar de coruptie
Hotel Dacia din Satu Mare este cunoscut in toata Europa. Construit cu peste un secol in urma, in stil secesionist, se afla pe lista monumentelor istorice. In era comunista hotelul a fost in administrarea Oficiului Judetean de Turism (OJT). Dupa '89 s-a purces la privatizarea prin metoda MEBO complexului hotelier din Satu Mare, prioritate avand angajatii. In urma privatizarii a rezultat o societate comerciala inchisa in care nici un actionar nu era majoritar. La acea vreme actualul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Satu Mare, Stefan Szabo a fost angajat la complexul hotelier de care apartinea si Hotelul Dacia. Cu timpul Szabo s-a apucat de afaceri, a intrat in politica si a devenit un adevarat capo del tutti capi in varianta satmareana. Szabo a fost implicat pe parcursul ultimilor ani in mai multe scandaluri, iar la inceputul acestui an a devenit actorul principal intr-o afacere pe care satmarenii o pomenesc generic "Dacia". Actiunea vizeaza acapararea unui pachet majoritar de actiuni in cadrul SC Dacia SA, pentru a schimba statutul acesteia in sensul ca din societate inchisa sa devina una deschisa si oricine sa aiba acces la portofoliul ei. Afacerea a fost demarata cu implicarea controversatului om de afaceri, Vasile Tantas din Negresti Oas, iar tranzactia a avut loc chiar in biroul presedintelui CJ Satu Mare. Actionarii, intimidati sau pacaliti cu fel si fel de promisiuni au stat ore in si la coada la poarta CJ ca sa semneze actul de vanzare-cumparare. Cei doi au fost ajutati pe indeaproape de fostul judecator Ioan Petruca, ulterior avocat in cazul "Dacia", si de sotia "judecatorului-avocat", notarita Ecaterina-Susana Petruca. Judecatorul a dat in urma cu ceva timp o decizia stramba prin care privatizarea societatii respective a fost data peste cap, dupa care a trecut in avocatura, iar in aceasta calitate asista, acum, afacerea. Sotia lui Petruca are un birou notarial, unde tranzactia a fost autentificata. Multi dintre actionari nu au cedat presiunilor exercitate de tandemul Szabo-Tantas. Acestia au fost amenintati de noii patroni. Dupa spusele conducerii Consiliului de Administratia a SC Dacia SA banii, peste 2,84 milioane euro adica 84,5 miliarde de lei plus taxe notariale peste doua miliarde de lei, achitati de Szabo catre actionari provin din visteria familiei Tantas, iar in momentul in care presedintele CJ va reusi sa schimbe societatea intr-una de tip deschis va vinde pachetul majoritar catre una dintre firmele patronate de Tantas. Ca un punct de reper privind marimea sumei platite de Szabo pentru actiuni, CJ Satu Mare a alocat pentru tot anul 2006 suma de 82 miliarde de lei pentru invatamant, educatie si sport. In ultima declaratie de avere al lui Szabo acesta a mentionat ca a imprumutat 84,5 miliarde de lei, fara insa sa specifice de la ce institutie bancara.
Povestea romantata a unui hotel
La inceputul secolului trecut, municipalitatea din Satu Mare a decis sa construiasca o unitate hoteliera. Apartinand stilului secesionist, cladirea hotelului "Dacia" este considerata una dintre cele mai frumoase cladiri construite in acest stil din Transilvania. Ridicata pe locul vechii primarii a orasului care data din anii 1768-1772, proiectul constructiei a fost premiat la un concurs de arhitectura de la Viena. Pe parcursul existentei sale, hotelul si-a inscris in cartea de onoare prezenta unor personalitati ale culturii romanesti, printre care Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Octavian Goga, Mihail Sadoveanu; iar mai recent i-a avut ca oaspeti atat pe regele Mihai cat si pe toti presedintii Romaniei de dupa 1989. Complexul hotelier dispune de 107 locuri, in camere cu unu si doua paturi si in apartamente, salon restaurant cu orchestra, bar de zi, terasa, salon de receptii si conferinte. Datorita gradului crescut de confort si a serviciilor prestate, hotelul "Dacia" a fost recunoscut si pe plan international, decernandu-i-se la Madrid in anul 1995 "International trophy to the touristic promotion".
In anii comunismului imobilul a fost in administatia OJT Satu Mare. Dupa evenimentele din 1989 soarta hotelului a fost pecetluita de interesele unor oameni care au urmarit o imbogatire rapida, fara a presta prea munlta munca. Sc Dacia SA a fost infiintata in 1995 avand capital integral de stat subscris si varsat integral in natura in baza statului si contractului de societate asa cum prevedea legea privatizarii societatilor comerciale prim metoda MEBO de catre asociatia salariatilor (PAS). Actionarii acestei societati au fost Fondul Proprietatii de Stat (FPS) avand 70% din capital, respectiv Fondul Proprietatii Private (FPP) III. Transilvania cu 30 de procente din actiuni. La aceasta situatie s-a ajuns in urma divizarii SC Aurora SA, succesoarea fostului OJT. Obiectivul si ratiunea care a stat la baza acestei divizari a fost privatizarea distincta a entitatilor administrate la acea vreme de aceasta societate comerciala, respectiv: Complexul Hotelier "Dacia", Restaurantul "Lotus", Popasul turistic "Poiana cu flori". in vederea realizarii acestui deziderat salariatii acestor unitati lucrative s-au organizat si constituit in Asociatia Salariatilor "PAS Dacia SA". in 1996, prin sentinta Judecatoriei Satu Mare nr. 521 din 17 mai, SC Dacia SA se transforma din societate cu capital de stat in societate cu capital integral privat, iar actiunile sunt transferate de la FPS si FPP catre Asociatia Salariatilor "PAS Dacia SA", urmand ca la data achitarii integrale a contravalorii actiunilor, entitatile distincte ce au format societatea mama, sa se divizeze din aceasta, care la randul ei sa se sa dizolve. Dupa achitarea integrala a pretului actiunilor catre FPS in anul 1996 respectiv catre FPP in 2002 noii actionari au procedat la adoptarea hotararii de divizare ce a avut loc in cadrul sedintelor Adunarii Generale ale Actionarilor (AGA). Astfel au aparut patru noi societati comerciale, SC Dacia SA, SC Amurg SA, SC Corso SA si SC Poiana cu flori SRL. Ulterior SC Dacia SA este rebotezat in SC Europa SA, iar la infiintarea SC Poiana cu Flori SRL se renunta. Din acest moment incepe un adevarat calvar al actionarilor. Trei dintre actionari, Rus Ioan, Calin Grigore si Gheorghe Botis contesta in instanta hotararile judecatoresti prin care noile firme au fost infiintate si obtin radierea acestora din oficiu. Prin aceasta decizie bizara toate averea actionarilor ramane fara administratori si deci nu au dreptul sa exploateze bunurile dobandite prin vanzare-cumparare.
Odata SC Dacia SC a fost radiata, iar patrimoniul acestuia preluata de SC Europa SA, care la randu-i a fot desfiintata printr-o hotarare judecatoareasca, toate averea actionarilor a fost pus in pericol. Din toate societatile comerciale mentionate mai sus, in prezent functioneaza doar Complexul Hotelier "Dacia" care are ca patrimoniu cel existent la data infiintarii SC Dacia SA, antecesoarea societatii mama SC Europa SA. Celelalte societati, cele radiate prin hotarare judecatoreasca, respectiv Europa SA, Corso SA si Amurg SA nu au revenit cu patrimoniul si capitalul social aferent acestora intr-o forma unitara de patrimoniu si capital social al fostei SC Dacia SA pentru a exercita in comun obiectul de activitate autorizat in baza vechiului certificat de inmatriculare din 1995.
"Nasul" Petruca
La inceputul acestui an Szabo a trecut la fapte. Impreuna cu controversatul om de afaceri din Negresti Oas, Vasile Tantas au reusit sa puna mana pe pachetul majoritar de actiuni ai SC Dacia SA. Relatia dintre Szabo si Tantas este veche, primul avand functia de director tehnic la firma celui de al doilea, SC Beny Alex SRL din Negresti Oas. Actiunea a fost ajutata de fostul judecator, Ioan Petruca, cel care a dispus "radierea tuturor inregistrarilor subsecvente cu privire la inmatricularea societatilor create in urma divizarii SC Europa SA, SC Amurg SA, SC Dacia SA si SC Corsso SA. Intre timp, Petruca a devenit consilierul juridic al lui Stefan Szabo, iar tranzactia privind afacerea "Dacia" a fost autentificat la Biroul Notarial Petruca-Ressler, unde "sefa" este sotia aceluiasi Petruca. Implicarea lui Ioan Petruca in aceasta afacere este cel putin dubioasa daca avem in vedere ca a asistat in calitate de avocat pe acelasi Gheorghe Botis, care impreuna alti doi actionari i-a dat dreptate si a decis radierea firmelor care au rezultat din divizarea firmei mama. Astfel el a consfiintit tranzactia a 26 de actiuni de la SC Dacia SA unde cedentul a fost Maria Dumitru, iar cesionarul Gheorghe Botis. Este curios ca in contractul de cesionare, la cedent, apar doar numarul actiunilor tranzactionate, cat timp la cesionar este mentionat ca acesta achita 50 de euro pentru fiecare actiune in valoare totala de 1300 de euro. Este si mai bizar cum cedentul a semnat ca a primit cele 1300 de euro, dar in textul propriu-zis al contractului lipseste cu desavarsire aceasta mentiune.
Consiliul Judetean SRL
Stefan Szabo a pus stapanire pe institutia pe care o conduce intr-un mod bizar. Afacerea "Dacia", practic, toata tranzactia s-a desfasurat in biroul presedintelui CJ. Cedentii au fost convocati intr-o duminica dupa masa in cladirea Consiliului, unde, dupa ce au stat la coada au semnat vanzarea actiunilor. Banii au fost achitati de un angajat al CJ, si chiar si paznicul de la poarta a fost instruit sa indrume pe toti cei care s-au prezentat la tranzactie catre biroul lui Szabo. Peste cateva zile dupa incheierea tranzactiei avuta in biroul presedintelui CJ Satu Mare, omul de afaceri Tantas s-a prezentat in holul Hotelului "Dacia" si a anuntat personalul prezent ca el este noul patron si doar formalitatile mai dureaza. Conform unor angajati la Hotel Dacia, actionarii care au refuzat sa se "predea" lui Szabo, au fost amenintati de Tantas ca isi vor pierde locul de munca daca nu se duc in graba la "domnul Pista" sa semneze actele de vanzare-cumparare pregatite.
Caile Domnului si drumurile lui Szabo
Recent, presa locala a relatat despre o alta afacere orchestrat de presedintele Consiliului Judetean Satu Mare. Afacerea este pusa in practica de o firma de drumuri si poduri din Botosani si se refera la reabilitarea unor drumuri inexistente. Astfel conform ziarului satmarean "Informatia zilei" pentru un drum care nu a existat niciodata intre Craidorolt si Acis-Mihaieni va fi reabilitata contra sumei de l.322.567.000 lei. Deasemenea un drum inventat de CJ intre satele Stana si Corni va fi reabilitat pentru 1,8 miliarde de lei. Reprezentantii primariei din Piscolt au fost de asemenea nedumeriti cand au aflat ca pe raza comunei lor se vor asfalta doua drumuri printre ogoare, intre Sanislau si Horea respectiv Scarisoara si Andrid. Pentru aceasta operatiune CJ a alocat peste doua miliarde de lei. Alte ispravi de aceasta natura se refera la "drumurile" dintre Pir si Domanesti. Intre cele doua localitati nu a existat niciodata legatura directa, distanta dintre cele doua sate fiind de peste 30 de km. "Lucrarea" costa pe contribuabil 1.7226.840 lei. Alti 1.806.635.000 lei au fost alocate pentru refacerea unui drum existent doar in actele institutiei coordonate de Szabo si s-ar afla pe teritoriul comunei Supur. Firma "Nyirviz Epito es Szolgaltato KFT" repara si el un drum intre limita cu judetul Bihor-Cean si Tasnad, pentru care se plateste 1.305.380.000 lei.
Escrocheria "Zefirusz"
Omul care conduce judetul Satu Mare cunoscut de oamenii de rand doar Pista (Pista - diminitivul folosit in limba maghiara pentru Istvan) de la inceputul carierei sale de om de afaceri a tras teapa firmei unde a lucrat in zilele evenimentelor din Decembrie 1989. Szabo, in 1994, a infiintat o firma mixta, romano-maghiara, in asociere cu fostul subprefect al judetului Rudolf Riedl si cetateanul maghiar Istvan Nadasdi, SC Zefirusz Szatmar SA. Firma in cauza a inchiriat de la SC Aurora SA, prin SC Dacia Holidays SRL crama aflata in incinta Hotelului Dacia si Barul "Femina". Termenul inchirierii a fost de sase ani pentru care firma Zefirusz Szatmar avea obligatia sa achite lunar doua mii de dolari. Cei trei au amenajat in spatiul inchiriat un cazino. O scurta perioada termenii din contract au fost respectati de triumviratul Szabo-Riedl-Nadasdi dupa care au incetat sa mai achite obligatiile. Timp de aproape doi ani cei de la Dacia Holidays au fost dusi cu vorba dulce pana intr-o nopate cind tot mobilierul cazinoului a fost incarcat in niste camioane si dus in Iasi. Pagubitii au facut o serie de demersuri pentru a recupera banii care cu dobanzile cu tot au ajuns la peste 50 de mii de dolari. Firma Zefirusz Szatmar intre timp a fost radiata, iar cei trei au ramas cu banii.
Afacerea "Nyirviz"
Papusarul Szabo a fost implicat si in scandalul de presa "Gaz Vest". In anul 2003 ZIUA a relatat pe larg despre aceasta afacere si despre rolul jucat in masinaria financiara "Gaz Vest". Afacerea a fost lansata de SIF Banat-Crisana, iar Consiliul Judetean Satu Mare a desemnat "Gaz Vest" castigatoarea unei licitatii. Ulterior, insa, dupa ce SIF a preluat managementul "Gaz Vest", investitiile in localitatile din Satu Mare au fost blocate. Conducerea de atunci a SIF Banat-Crisana a purtat negocieri cu o firma cu capital exclusiv maghiar pentru predarea contractelor din Satu Mare. In urma discutiilor firma din Ungaria a construit reteaua de gaze a orasului Carei. Firma despre care vorbim a fost infiintata in 11 august 2003 sub numele "Transgaz Vest". Ea isi are sediul in strada 1 Decembrie 1918, nr. 16, orasul Carei, asociat fiind Lerm Ioan Sefan (candidatul Forumului Democrat al Germanilor din Romania, in judetul Alba, pentru Camera Deputatilor la alegerile parlamentare din 2004 si ale carui rude sunt printre cei care i-au vandut lui Szabo actiuni de la SC Dacia SA) cu 20 de procente si firma maghiara "Nyirviz Epito es Szolgaltato KFT" din Nyiregyhaza. Din cate se pare, legatura intre conducerea SIF si firma ungureasca este presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, UDMR-istul Stefan Szabo, cel care a fost "aproape" de conducerea SIF si atunci cand s-a hotarat cui sa le fie incredintate cele 24 de contracte de concesiune. Afacerea cu "Nyirviz Epito es Szolgaltato KFT" se ridica la o investitie de peste zece milioane de euro. Recent firma maghiara a mai primit o lucrare importanta, de data asta in Oradea, respectiv reabilitarea retelei de apa potabila din orasul de pe malul Crisului Repede. Exista suspiciuni ca si aceasta lucrare a fost intermediata de Szabo prin prietenului lui, presedintele Consiliului Judetean Bihor, Kiss Sandor.
Cine este "Pista"
Stefan Szabo a fost pe vremea comunistilor contabil, mai apoi presedinte de CAP in localitatea natala, Orasul Nou. Prietenul lui si partenerul de afaceri in cazul Dacia, Vasile Tantas a fost oier, iar inainte de Revolutie a fost protagonistul unui scandal monstruos. El a participat la o licitatie pentru a achizitiona un autoturism Volvo. Imediat dupa terminarea licitatiei Tantas a fost arestat si anchetat de Militie si Securitate pentru venituri ilicite. Ca printr-un miracol el a reusit sa scape. Relatia celor doi dateaza cu mult inainte de evenimentele din '89. Pe pagina de Internet a firmei SC Beny Alex SRL, unde Vasile Tantas este unic actionar si administrator, presedintele CJ Satu Mare apare ca director tehnic, iar eventualii clienti ai firmei sunt indrumati sa-l contacteze pe Szabo. Cazul "Dacia" se afla in atentia DNA, pe numele lui Szabo fiind deschisa un dosar (408/II/2006), care a fost repartizat spre solutionare Serviciului de investigatii privind infractiunile conexe infractiunilor de coruptie. De asemenea, mentionam ca in timpul documentarii noastre la Satu Mare nu am izbutit sa intram in legatura cu presedintele Szabo, la solicitarile noastre raspun-zandu-ni-se ca acesta se afla in concediu in strainatate. Nici la incercarile de a-l contacta pe telefonul mobil n-am avut nici un rezultat. In Satu Mare, doi consilieri de ai sai ne-au spus ca domnia sa are probleme si ca in ultimul timp se afla mai mult in strainatate.
Laszlo KALLAI 
 Afisari: 912  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Politia cu rotile in sus    1 comentariu
  Filiera chineza    1 comentariu
  Soarta lui Tender decisa de CAB    1 comentariu
  Taximetrist impuscat in Capitala    
  Injunghiat de 40 de ori    1 comentariu
  Cristea absent de la DNA    1 comentariu
  Banii la Sport, bazele la Interne    
  Parisul isi reduce numarul antenelor GSM    1 comentariu
  Falimentata de instante    
  Accident cu masina Armatei in Prelungirea Ghencea    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria "Dacia" (912 afisari)
 Ministrul Justitiei renunta la noul Cod Penal (848 afisari)
 Mahalaua Justitiei (596 afisari)
 Parisul isi reduce numarul antenelor GSM (491 afisari)
 Atac la ZIUA (471 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01975 sec.