Ziua Logo
  Nr. 3637 de miercuri, 31 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Falimentata de instante
-- Magistratii Sectiei a VII-a Comerciala a Tribunalului Bucuresti au declansat procedura de faliment a "SC Editura Orizonturi SRL Bucuresti", desi firma nu avea datorii inscrise in evidentele contabile
Presedintele Societatii Editorilor din Romania, Ioan Enescu, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca Tribunalul Bucuresti a dispus declansarea procedurii de reorganizare judiciara si de faliment impotriva "SC Editura Orizonturi SRL", desi firma are o situatie economico-financiara foarte buna, realizand profit din activitatea sa. Situatia economico-financiara a firmei este atestata si de un raport intocmit, la cererea societatii, de expertul contabil Dana Constanta, din cadrul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. Astfel, in raport se mentioneaza ca "societatea nu se afla in incapacitate de plata si nu inregistreaza restante de plati la datoriile cu care figureaza in evidenta contabila. Soldul numerarului din banci si din casieria societatii asigura necesarul pentru desfasurarea normala a activitatii". Cu toate acestea, judecatorul Maria Zamfir afirma, in incheierea prin care dispune declansarea procedurii de faliment a societatii, ca "debitoarea nu a facut dovada ca nu se afla in stare de insolventa".
Lupta pentru "Shogun"
Pe de alta parte, istoria acestui intreg scandal dateaza din anul 1985, atunci cand intre agentul literar al autorului James Clavell, "Foreign Rights Inc. USA, si editura Univers a fost incheiat un contract de publicare a 35.000 de exemplare ale romanului "Shogun", tradus in limba romana de Doina Ceraceanu. Din 1991, drepturile asupra traducerii au apartinut exclusiv agentului "Foreign Rights Inc USA". Doina Ceraceanu, fost ofiter al Ministerului de Interne, desi nu era detinatoarea drepturilor asupra traducerii, le-a vandut Editurii Orizonturi, pentru publicarea a 50.000 de exemplare din "Shogun". In 1991, traducatoarea a primit 280.000 de lei. Colaborarea dintre Editura Orizonturi si Ceraceanu s-a incheiat atunci cand aceasta din urma a permis editurii "Azur", sa publice romanul "Shogun". Un an mai tarziu, editura Orizonturi a incheiat un contract pentru o noua traducere a romanului cu un alt traducator, Agachi. In decembrie 2002, Ceraceanu l-a dat in judecata pe Agachi si Editura Orizonturi, sustinand ca cea de-a doua traducere este un plagiat al sau.
Datoria: 450 de milioane
Procesele au fost castigate de Ceraceanu intr-un mod dubios, relatat de presa la acea data, iar dosarul a ajuns la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, fara sa fie finalizat in prezent. Interesant insa este ca, potrivit spuselor lui Enescu, tocmai neplata despagubirilor cerute de Ceraceanu, in valoare de 450 de milioane de lei, sta la baza declansarii procedurii de reorganizare judiciara a SC Editura Orizonturi SRL. Procedura a fost declansata tocmai in vederea recuperarii de catre Ceraceanu a sumei cerute. Numai ca, acelasi raport economico-financiar despre care am vorbit mai sus mentioneaza ca "datoria fata de creditoarea Ceraceanu Doina a fost stabilita prin hotarare judecatoreasca, fara sa se obtina si incuviintarea executarii silite, actiune respinsa ca neintemeiata de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti. Ca urmare, suma datorata Doinei Ceraceanu trebuia achitata de catre debitori de bunavoie. Nefiind o datorie certa (procesul fiind inca in desfasurare, iar dreptul de executare silita fiind prescris), aceasta suma nu a fost inscrisa in evidentele contabile ale societatii, considerandu-se ca ea devine o suma certa si exigibila numai dupa incuviintarea executarii silite si inceperea acesteia". (M.V.R.)
A r h i v a
  Politia cu rotile in sus    1 comentariu
  Filiera chineza    1 comentariu
  Soarta lui Tender decisa de CAB    1 comentariu
  Taximetrist impuscat in Capitala    
  Injunghiat de 40 de ori    1 comentariu
  Cristea absent de la DNA    1 comentariu
  Banii la Sport, bazele la Interne    
  Parisul isi reduce numarul antenelor GSM    1 comentariu
  Accident cu masina Armatei in Prelungirea Ghencea    
  Ingineria "Dacia"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria "Dacia" (912 afisari)
 Ministrul Justitiei renunta la noul Cod Penal (848 afisari)
 Mahalaua Justitiei (596 afisari)
 Parisul isi reduce numarul antenelor GSM (491 afisari)
 Atac la ZIUA (471 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00895 sec.