Problema efectelor nocive ale radiatiilor emise de antenele GSM a facut obiectul a numeroase studii, dupa raspandirea tehnologiei in intreaga lume. Desi concluziile specialistilor sunt impartite, se poate spune ca, cel putin la nivel european, s-a cazut de acord asupra unui singur fapt. Avand in vedere ca efectele acestui tip de radiatii pot fi observate pe termen lung, cea mai buna solutie a fost cea a pricipiului prevenirii. Urmand aceasta idee si ca urmare a presiunilor facute de multe organizatii neguvernamentale, autoritatile europene au inceput un proces de reducere a radiatiilor electromagnetice in zonele locuite, fapt ce a dus la scaderea numarului de antene de telefonie mobila. Exemplul cel mai concludent il reprezinta initiativa autoritatilor locale din Paris care au incheiat acorduri cu operatorii de telefonie mobila pentru limitarea efectelor antenelor, mai ales in zoneleor rezidentiale si in apropierea scolilor si spitalelor.
Actiuni recente
La baza acestor masuri au stat actiunile si presiunile exercitate de organizatia PRIARTEM (Pour Une Reglementation des Implantations d'Antennes Relais de Telephonie Mobile). Infiintata in octombrie 2000, organizatia a adus in atentia opiniei publice problemele legate de efectele asupra sanatatii publice in ceea ce priveste instalarea aleatorie a releelor GSM. Intr-un comunicat din 28 aprilie 2006, PRIARTEM anunta ca inca doua antene de telefonie mobila au fost demontate in arondismentul 20 din Paris. "Actiunea a avut loc ca urmare a sesizarilor facute de locatarii sprijiniti de organizatiile "Agir pour l'Environnement" si PRIARTEM. Primarul arondismentului a reusit in cele din urma sa ii determine pe operatorii de telefonie mobila sa demonteze doua antene care expuneau locuitorii din zona la 2 volti/metru/ 24 de ore".
Exemplul Paris
"Agir pour l'Environnement si PRIARTEM au cerut Primariei din Paris sa faca presiuni asupra operatorilor de telefonie mobila sa isi uneasca fortele pentru a realiza o harta a punctelor fierbinti. Aceasta actiune ar putea avea meritul sa imbunatateasca transparenta in privinta limitarii expunerilor (n.r. la radiatiile electromagnetice) inacceptabile", se arata in comunicatul amintit. Avand in vedere actiunea Primariei din arondismentul 20 din Paris, cele doua organizatii le recomanda si altor primarii sa actioneze intr-o maniera asemanatoare si, "pe baza principiului prevenirii, sa refuze instalarea de noi relee de telefonie mobila".
Potrivit Active Information Media, ogranizatia PRIARTEM, care se ocupa cu reglementarea situatiei plasarii antenelor de telefonie mobila, cea mai activa miscare din domeniu, a cerut in 2001 ministrului francez al Sanatatii sa revada normele franceze ale emisiilor de unde electromagnetice. Drept urmare, in mai 2001, ministrul s-a aflat la originea unui proiect de lege care limita numarul antenelor. Pe site-ul PRIARTEM (www. priartem.com) sunt citate numeroase rapoarte alarmante referitoare la efectele undelor electromagnetice asupra sanatatii.
Panica la Melbourne
Institutul Regal de Tehnologie din Melbourne (Royal Melbourne Institute of Technology) a initiat o a doua investigatie in interval de cinci ani in ceea ce priveste sanatatea si siguranta angajatilor, dupa ce sapte dintre acestia au fost diagnosticati cu tumori cerebrale. Potrivit unui material publicat in editia on-line a televiziunii autraliene ABC, pe 11 mai 2006, etajele superioare ale cladirii Tivoli (unul dintre imobilele de apartin univeritatii amintite) au fost evacuate, propunandu-se inchiderea lor pana la finalizarea investigatiilor. Purtatorul de cuvant al RMIT, Steve Somogyi, a declarat ca exista suspiciuni legate de existenta pe acoperis a unor antene de telecomunicatii mobile. "In orice caz, se afla acolo de ceva vreme, inainte de efectuarea investigatiilor din 2001. Pana in momentul in care expertii nu se vor pronunta si nu vor face public nici un raport, nu putem elimina nici o posibilitate", a spus Somogyi. In urma cu cinci ani, o ancheta similara a avut loc, dupa semnalarea unor cazuri asemanatoare in randul angajatilor. Cele sapte persoane depistate recent cu tumori lucrau de aproximativ zece ani in birouri aflate la etajele evacuate. (M.A.B.)