Ziua Logo
  Nr. 3637 de miercuri, 31 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Filiera chineza
-- O retea care se ocupa cu racolarea de tinere, inclusiv minore, formata din chinezi si romani, a fost anihilata de procurori * Gruparea de crima organizata era protejata de anumiti functionari publici, anchetatorii extinzand cercetarile si in privinta acestora
Membrii unei grupari de crima organizata, specializata in proxenetism si condusa de un membru cunoscut al comunitatii chineze, secretar al Camerei de Comert chineze, au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Grupul era protejat de anumiti functionari publici, care aveau grija ca traficul de carne vie sa "se desfasoare normal". Tocmai din acest motiv, procurorii au dispus disjungerea cauzei, efectuandu-se cercetari si in privinta altor persoane despre care exista date ca au sprijinit reteaua de criminalitate organizata, precum si pentru identificarea unor functionari publici care au comis infractiuni. Potrivit unor surse judiciare, de serviciile fetelor care erau obligate sa se prostitueze au beneficiat mai multe persoane cu influenta, care de altfel si ofereau protectie proxenetilor.
In fata magistratilor
Zhang Jian Jun, Zeng Zhi Ping, Danut Bud, Ion Stanescusi Irina Niculina Cureleacvor fi judecati, de Tribunalul Bucuresti, pentru initiere, constituire, sprijinire sau aderare la un grup de criminalitate organizata, trafic de persoane -inclusiv minore -si trafic de migranti. Patrudintre acestiasunt arestati preventiv, in timp ce al cincilea va fi judecat in stare de libertate. Potrivit Parchetului General, cei cinci faceau parte dintr-o grupare care se ocupa cu recrutarea, transportul, cazarea si exploatarea sexuala a unor tinere din diferite judete ale tarii, inclusiv minore cu varste intre 14 si 17 ani. Conform anchetatorilor, Irina Niculina Cureleac, Zeng Zhi Ping si Zhang Jian Jun au initiat un grup de criminalitate organizata coordonat de ultimul dintre ei, acesta fiind si cel care avea posibilitati financiare si sprijin din partea unor functionari ai autoritatii publice. In acelasi timp, Zhang Jian Jun coordona si activitatea de la restaurantul in incinta caruia se afla salonul de masaj, unde au fost aduse tinere care sa se prostitueze cu clienti ai localului.
Umbrela protectoare
Procurorii DIICOT arata ca totul a inceput in momentul in care Zhang Jian Jun le-a spus celorlalti inculpati ca se pot "ocupa de fete", intrucat el are relatiile necesare si nu vor fi deranjati de catre autoritati. Au dat anunt in ziar, indicand numarul de telefon la care pot fi contactati de clientii amatori de sex.
Anchetatorii arata ca Zhang Jian Jun "nu vorbea de un sprijin imaginar de care s-ar bucura, ci unul real, avand in vedere ca acesta era o persoana cunoscuta in comunitatea chineza, fiind secretarul general al Camerei de Comert chineze, precum si datorita faptului ca in restaurant veneau des persoane din cadrul autoritatilor publice". Gruparea a fost sprijinita de catre Danut Bud, care transporta tinerele din provincie la locul de unde erau preluate de catre Zeng Zhi Ping, primind in schimb diverse sume de bani. Procurorii sustin ca Ion Stanescu a gasit, pentru ceilalti membri ai gruparii, tinere care sa fie folosite pentru prostitutie si chiar le-a oferit traficantilor spre vanzare doua fete procurate de catre alti proxeneti.
Trafic de migranti
Zeng Zhi Ping nu se ocupa numai de traficarea tinerelor, ci si de activitati legate de traficul de migranti. El a declarat, in timpul anchetei, ca, in 2005, la rugamintea unui conational, a cazat in propria casa chinezi care aveau ca destinatie spatiul Schengen. In acea perioada, le-a asigurat hrana si i-a dus la locul de unde urma sa fie preluati de calauze. Un martor cu identitate protejata a declarat procurorilor ca acesta a apelat, la un moment dat, la doua persoane carora le-a cerut sa transporte migranti la Giurgiu. Acelasi martor a precizat ca stia ca in casa acestuia sunt cazati migranti ce urmau sa ajunga in Italia. Probele au indicat si ca barbatul s-a ocupat si de asigurarea altor transporturi de migranti spre Grecia, interesandu-se de buna desfasurare a actiunii, preturile percepute pentru astfel de servicii inscriindu-se intre 5000 si 7500 euro.
Sclave intr-un salon de masaj
Potrivit procurorilor, fetelor li se promitea ca vor fi angajate intr-un salon de masaj, care era de fapt unul din locurile unde se practica prostitutia cu diversi clienti pe care ii gaseaZhang Jian Jun. In afara acestei locatii, fetele se prostituau acasa la Irina Cureleac si la Zeng Zhi Ping, precum si acasa la clienti. Cureleac si Zeng Zhi Ping se ocupau atat de racolarea fetelor cat si cu gasirea clientilor. Daca tinerele erau din Capitala, acestia le cereau de la ceilalti proxeneti cu care aveau legaturi si se ocupau de gasirea mijloacelor de transport pentru a le duce pe fete in locurile in care urmau sa isi intalneasca clientii. Fetele aduse din provincie aflau adevaratul motiv al venirii lor dupa ce ajungeau in Bucuresti, cand nu mai aveau cum sa se opuna. Ele nu mai aveau bani pentru a se intoarce acasa, erau cazate intr-un apartament cu gratii la fereastra si usa metalica, supravegheate in permanenta de catre traficanti atat in locurile in care se prostituau cat si in oras sau in cazinouri, unde erau duse pentru afi vazute de catre clientii de nationalitate chineza care isi alegeau apoi fata. Tinerele "erau transformate in mod fortat in marfa, fiind alese in functie de felul in care aratau, modul in care trebuiau sa se comporte si cu ce clienti trebuie sa intretina raporturi sexuale, precum si tariful ce trebuia incasat in urma desfasurarii acestei activitati".
Bogdan GALCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Domnului Bogdan Galca   de Changeman
A r h i v a
  Politia cu rotile in sus    1 comentariu
  Soarta lui Tender decisa de CAB    1 comentariu
  Taximetrist impuscat in Capitala    
  Injunghiat de 40 de ori    1 comentariu
  Cristea absent de la DNA    1 comentariu
  Banii la Sport, bazele la Interne    
  Parisul isi reduce numarul antenelor GSM    1 comentariu
  Falimentata de instante    
  Accident cu masina Armatei in Prelungirea Ghencea    
  Ingineria "Dacia"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria "Dacia" (912 afisari)
 Ministrul Justitiei renunta la noul Cod Penal (848 afisari)
 Mahalaua Justitiei (596 afisari)
 Parisul isi reduce numarul antenelor GSM (491 afisari)
 Atac la ZIUA (471 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02094 sec.