Ziua Logo
  Nr. 3637 de miercuri, 31 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Mihai Pelin, decorat de statul italian
Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Daniele Mancini, a inmanat, luni, la resedinta Amabsadei, insemnele de Comandor al Ordinului Solidaritatii Italiene (Stella della Solidarieta' Italiana) scriitorului si cercetatorului istoriei recente Mihai Pelin (foto dreapta).
Dupa sase ani petrecuti in bibliotecile italiene si in arhivele statale de la Milano, Mihai Pelin a publicat, la revenirea sa in tara, doua carti referitoare la relatiile italo-romane. "Italieni, va ordon, treceti Prutul!" este o reconstituire a participarii celor doua tari la razboi si a ceea ce s-a intamplat pe teritoriul romanesc dupa ce Armir s-a retras din Rusia, in vreme ce lucrarea "Diplomatie de razboi (1939-1945)" reprezinta o antologie a textelor memorialistice ale diplomatilor italieni care au actionat in timpul razboiului din Romania. De asemenea, scriitorul a reconstituit si un moment delicat din existenta Legatiei Italiei la Bucuresti, in perioada comunizarii Romaniei, in cartea intitulata "Legatia italiana sub asediu", volum pe care, de altfel, l-a oferit spre lectura, in manuscris, ambasadorului Italiei la Bucuresti.
La ceremonia desfasurata luni, ambasadorul Mancini, a subliniat imensul interes pe care il reprezinta pentru istoria relatiilor italo-romane cercetarile realizate de Mihai Pelin, precum si lucrarile semnate de acesta referitoare la perioada comunista. In prezent, Pelin pregateste o reconstituire a itinerariilor unor ziaristi italieni de marca - Indro Montanelli, Paolo Monelli, Curzio Malaparte - prin Romania, in anii razboiului, precum si o antologie a articolelor semnate de gazetari, cu valoare de marturii istorice.
La inceputul acestui deceniu, Mihai Pelin a reusit sa obtina de la Guvernul roman decorarea postmortem, cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler, a medicului italian Enrico Refinato, care, desi prizonier, intre 1942-1943, a salvat de la moarte sute de militari romani din lagarul sovietic de la Oranki.
De asemenea, in cadrul ceremoniei de luni, Giovanni Villabruna, reprezentantul Ansaldo in Romania si vicepresedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania, a primit Ordinul de Merit, in numele presedintelui Italiei, iar Herbert Stein a fost decorat cu insemnele de Cavaler al Ordinului Solidaritatii Italiene pentru activitatea in Romania a Grupului Auto-Italia pe care il reprezinta. (D.E.)
A r h i v a
  "Cel mai mare roman"    11 comentarii
  Premii pentru teatrul si filmul studentesc    
  Frontiera Poesis 2006    
  Crossroad & Illussions    
  Stepa lui Ion Popescu-Negreni    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria "Dacia" (912 afisari)
 Ministrul Justitiei renunta la noul Cod Penal (848 afisari)
 Mahalaua Justitiei (596 afisari)
 Parisul isi reduce numarul antenelor GSM (491 afisari)
 Atac la ZIUA (471 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01487 sec.