Ziua Logo
  Nr. 3634 de sambata, 27 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PSD vrea de la Tariceanu lista de prioritati pentru UE
PSD a solicitat Guvernului sa isi angajeze raspunderea in Parlament pe un program politic care sa contina o lista de masuri prioritare pentru rezolvarea problemelor semnalate in Raportul de tara din 16 mai al Comisiei Europene. Anuntul a fost facut ieri, de purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, care ne-a asigurat ca PSD nu va renunta la motiunea de cenzura pe care social-democratii au anuntat ca o vor depune dupa data de 16 iunie. Pana atunci, liderul PSD a fost de parere ca Executivul ar trebui sa prezinte Senatului si Camerei Deputatilor o lista de obiective precise si data pana la care se angajeaza ca le va indeplini. Diaconescu a mentionat ca asumarea raspunderii Cabinetului Tariceanu pe un astfel de program politic ar fi un gest "decent si normal" in ceea ce priveste modul in care problemele semnalate de UE sunt tratate cu seriozitate si responsabilitate la Bucuresti.
Argumentele lui Diaconescu
Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al PSD ne-a explicat de ce considera necesara angajarea raspunderii Guvernului in Parlament si ce presupune ea. "Noi, in perioada in care incheiam capitolele de negociere si in conditiile in care apareau preocupari de la Uniunea Europeana, stabileam un tabel de prioritati. Care sunt obiectivele noastre, pana la ce data trebuie sa le indeplinim, ce minister e raspunzator. Pe urma le discutam cu cei de afara si ii intrebam cum vad ei, daca e ok", ne-a precizat liderul PSD. In opinia sa, lista de prioritati a Cabinetului Tariceanu ar trebui sa contina deciziile pe care urmeaza sa le adoptate in urmatoarea perioada institutiile responsabile, precum si fondurile alocate in legatura cu domeniile pentru care Romania va fi evaluata pana la inceputul lunii septembrie. "Ar trebui sa fixeze termene si obiective si sa-si asume raspunderea in Parlament. Daca isi va asuma raspunderea, nimeni nu va vota impotriva. Nici un partid nu-si permite sa boicoteze un astfel de set de masuri pentru integrare. In plus, acest gest ar fi apreciat de oficialitatile europene", a adaugat purtatorul de cuvant al PSD. El a recunoscut ca in trecut Cabinetul Nastase nu si-a asumat niciodata raspunderea pentru un astfel de set de masuri. "Nu a fost necesar. Noi aveam majoritate in Parlament. Spuneam ca trebuie sa votam un numar de legi, se votau. Actuala Putere are insa nevoie de sprijin politic", a comentat Diaconescu. Senatorul PSD a apreciat ca Guvernul trebuie sa demonstreze ca e constient de importanta Raportului de tara si ca este preocupat de rezolvarea problemelor si deficientelor semnalate de Comisia Europeana. In opinia sa, este aproape de neinteles cum Executivul, pana la aceasta ora, nu a venit cu un proiect coerent in legatura cu ce se poate face pentru eliminarea preocuparilor UE. "Cerem urgent Guvernului sa se trezeasca si avem si o propunere concreta: foarte rapid, macar pana la discutarea in Parlamentul European, pana in 7-8 iunie, Guvernul, conform articolului 114 punct 1 din Constitutie, ar trebui sa-si angajeze raspunderea pe un program politic", a declarat Diaconescu, citat de Mediafax.
Dispus la colaborare
El a precizat, de asemenea, ca, in conditiile in care cei aflati la guvernare simt nevoia sa colaboreze cu PSD si doresc sa aiba o discutie tehnica, PSD le va sta la dispozitie cu expertiza pe care o are. "In conditiile in care din acesta cooperare nu se face decat un mesaj politic ce se spera a fi preluat de ambasadele occidentale sau pentru amortirea interesului opiniei publice, PSD nu va marsa la acest teatru si nu va participa la exercitii de cooperare de fatada", a subliniat purtatorul de cuvant al PSD.
Presedintele Mircea Geoana a propus deja un acord politic pe problemele fundamentale privind integrarea europeana, sustine Diaconescu. In opinia sa, pana in acest moment, s-a dovedit ca lipseste vointa politica din partea Coalitiei aflate la putere de a se angaja intr-un dialog serios si structurat, in ce priveste tematica europeana.
"Toate declaratiile oficialilor de la Bucuresti au fost facute numai de fatada, pentru a crea aparenta ca in Romania exista suficienta seriozitate si responsabilitate din partea guvernantilor in ceea ce priveste efortul de finalizare a procesului de integrare in Uniunea Europeana", a spus senatorul Cristian Diaconescu.
Reactii
Radu Berceanu (PD), vicepresedintele Senatului
"E ceva in neregula"
"Asumarea raspunderii este o procedura la alegerea Guvernului, nu a altcuiva. Eu cred ca ce incearca PSD sa faca este sa puna Guvernul in postura unei motiuni de cenzura, ca sa nu depuna ei o astfel de motiune pe teme legate de integrare. E ceva in neregula aici. Guvernul isi asuma raspunderea cand preia mandatul. Acum trebuie sa-si asume raspunderea in fiecare zi, pe orice tema? Oricum e responsabil. Nimeni nu ar crede ca e altcineva responsabil decat Guvernul". (C.E.)
Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL
Demagogie
"PSD a lansat o solicitare pronuntat demagogica. Nu exista absolut nici un semnal care sa certifice ca Guvernul Tariceanu ar fi scapat din mana problema integrarii europene din pricina gripei aviare. Guvernul are un program politic pregatit in vederea integrarii europene a Romaniei. Cred ca ceea ce a mai ramas de facut, din perspectiva Raportului de Tara, sunt niste chestii de ordin tehnic pentru care nu cred ca este nevoie ca Guvernul sa isi asume raspunderea. Guvernul are o serie de masuri si are un calendar al aderarii. De aceea guverneaza actualul Guvern si nu PSD." (R.G.)
Kelemen Hunor, deputat UDMR
"Nu cred ca Guvernul isi va asuma raspunderea"
"PSD poate sa ceara orice, de asta e partid de opozitie. N-as cataloga solicitarea lor ca demagogie, e pur si simplu o arma politica a opozitiei sa ceara asumarea raspunderii sau sa depuna motiune de cenzura. Asta nu inseamna ca e si o obligatie a Guvernului, sa dea ascultare, sa faca tot ce cere PSD. Guvernul va hotari daca isi asuma raspunderea, eu nu cred ca e cazul". (R.P.)
Sabin Cutas, vicepresedinte PC
"Si-a asumat deja raspunderea in acest sens"
"Nu se poate pune problema unui nou pachet legislativ cu masuri prioritare pentru rezolvarea problemelor semnalate in Raportul de tara din 16 mai al Comisiei Europene, pentru ca Guvernul deja si-a asumat raspunderea in acest sens. Premierul Tariceanu insusi a declarat in Parlament ca va monitoriza rezolvarea problemelor privind integrarea si eliminarea celor patru stegulete. Tocmai de aceea nu mai este nevoie de alta lista cu masuri in privinta integrarii." (V.D.)
Roxana ANDRONIC 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Groparii !   de Nicu Pruna
A r h i v a
  ZIUA salveaza Catedrala Sf. Iosif    11 comentarii
  Castelul Bran a fost retrocedat    31 comentarii
  Delicatesele "dezghetului"    3 comentarii
  Curcanii ingropati de PatiProd au murit de aviara    2 comentarii
  Ministrul Hardau denunta coruptia universitara    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Salariu mediu pentru chinezoaicele din Romania (187 afisari)
 ZIUA salveaza Catedrala Sf. Iosif (182 afisari)
 Castelul Bran a fost retrocedat (126 afisari)
 Lazea: Exista riscul prabusirii preturilor imobiliare (97 afisari)
 "Proiectul Zichron" (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01990 sec.