Ziua Logo
  Nr. 3634 de sambata, 27 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
ZIUA salveaza Catedrala Sf. Iosif
Desen de Eugen Mihaescu
Campania ZIUA pentru salvarea Catedralei Catolice Sfantul Iosif din Bucuresti a fost incununata de succes: primarul general Adriean Videanu a anuntat ieri solutia propusa de Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice Ioan Robu ar putea fi o rezolvare a disensiunilor privind construirea unui bloc de 19 etaje langa Catedrala. Videanu a precizat ca este vorba de cedarea unui teren aflat in proprietatea Bisericii, de pe Bulevardul Coposu, pe care sa se construiasca controversata cladire a Millenium Building. ZIUA a dus o campanie de 38 de zile in care a dezvaluit toate itele din spatele afacerii "Cathedral Plaza" reusind sa informeze corect cititorii si autoritatile publice care de foarte multe ori s-au facut ca nu vad ilegalitatile desfasurate sub nasul lor. Raportul demolator al Inspectoratului de Stat pentru Constructii a indicat ca intregul proces de avizare a blocului de langa Catedrala a fost unul ilegal. Reactia Vaticanului care a solicitat crutarea Catedralei si manifestarile credinciosilor si-au atins scopul. Pe 18 aprilie ZIUA lansa campania de informare privind situatia construirii unui bloc in imediata vecinatate a Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti. In ultima luna au iesit la suprafata ilegalitatile din procesul de avizare a constructiei iar credinciosii catolici din Bucuresti si din tara au manifestat impotriva proiectului de mutilare a unui monument istoric. Pe 19 aprilie, Civic Media a lansat o petitie electronica pentru salvarea Catedralei Sfantul Iosif si a Pietei Revolutiei la adresa www.petitiononline. com/VideaNU. Ieri, Civic Media a propus Arhiepsicopiei ca terenul care urmeaza sa fie eliberat de macarale sa fie transformat in Parcul "Papa Ioan Paul al II-lea", in memoria marelui demolator al comunismului care a reamintit lumii de renumele Romaniei crestine: "Gradina Maicii Domnului". (V.R.; G.D.)
38 de zile de campanie
Primul mars al catolicilor
Pe 26 aprilie Arhiepiscopia Catolica din Bucuresti a organizat un mars al credinciosilor in semn de protest fata de construirea unui bloc de 75 de metri in imediata apropiere a Catedralei Sfantul Iosif. Mai multe sute de credinciosi catolici, impreuna cu maicute, calugari si preoti au parcurs traseul dintre Piata Aviatorilor si Catedrala Sfantul Iosif purtand pancarte inscriptionate "Salvati Catedrala Sfantul Iosif!".
Proiectul pe masa DNA
Proiectul blocului de langa Catedrala catolica Sfantul Iosif a fost pus in atentia DNA si a MAI de catre Partidul Initiativa Nationala pe data de 12 mai. "Este evident ca prin actiunile derulate este posibil ca legea sa fi fost incalcata si elemente de natura penala ar putea fi retinute in sarcina personalitatilor implicate", arata un comunicat de presa al PIN.
Patriarhia sustine Arhiepiscopia
Patriarhia Romana a anuntat pe 11 mai ca impartaseste ingrijorarea Arhiepiscopului Mitropolit Ioan Robu, a clerului si a credinciosilor romano-catolici fata de construirea blocului de langa Catedrala Sfantul Iosif. "Ne exprimam speranta gasirii unei solutii prin care acest sfant locas sa nu fie in nici un fel afectat", se arata in comunicatul difuzat de biroul de presa al Patriarhiei Romane.
Cu ocazia Zilei Ierusalimului, care s-a sarbatorit, ieri, la Templul Coral din Capitala, si presedintele Comunitatii Evreilor din Bucuresti, Osy Lazar, ne-a declarat: "Suntem alaturi de Dvs in problemele cu care va confruntati, asa cum si Dv ati fost alaturi de comunitatea noastra in momentele ei de incercare. Transmitem salutul de paza al vestigiilor noastre crestine si evreiesti si musulmane. Suntem alaturi de Monseniorul Robu, prietenul comunitatii noastre evreiesti in greutatile pe care le intampina si speram ca astfel de agresiuni sa nu mai aiba loc. Excelentei Sale si credinciosilor catolici le transmitem salutul si sprijinul nostru fratern.
Scrisoarea catre credinciosi
Arhiepiscopul Robu a publicat in ZIUA pe 10 mai o scrisoare deschisa in care explica cum s-a ajuns la construirea blocului de langa Catedrala. In incheierea scrisorii Arhiepiscopul Robu arata ca: "O firma care a stiut sa imi ia un om de incredere, a reusit sa obtina de la mine un accept de principiu. Am protestat si nu voi mai conteni sa o fac, in favoarea Catedralei, desi ma paralizeaza sufleteste si trupeste deziluzia fata de toti factorii de decizie implicati in procesul de autorizare a constructiei. Mai sper insa ca cineva din actuala putere va avea curajul sa indrepte lucrurile. Mai sper ca protestul public, miile de oameni care se opun acestei constructii, care au semnat petitia si care au participat la marsul de protest, sa influenteze reevaluarea acestui proiect de catre autoritati. Tuturor acestora le multumesc pentru solidaritate. Apreciez in mod deosebit campania initiata de asociatia Civic Media pentru Bucurestiul Vechi, din care face parte si salvarea Catedralei "Sfantul Iosif". Regret ca nu am fost pregatit pentru a lupta cu viclenia si cu minciuna spusa cu ochii si fata senina si le cer iertare tuturor. Din Biserica si din afara ei".
Dezvaluirile "Bursa"
Ziarul "Bursa" a dezvaluit pe 8 mai legaturile dintre primarul Videanu si blocul care se construieste langa Catedrala Sfantul Iosif. "Antreprenorul general al proiectului de langa Catedrala Sfantul Iosif este asociat direct cu primarul Capitalei Adrian Videanu intr-o casa de brokeraj cu sediul la Asirom. Cu cat se inmultesc etajele cladirii de langa Catedrala Sfantul Iosif, cu atat partenerii de afaceri ai primarului castiga mai multi bani. Proprietarii reali ai afacerii de langa catedrala se ascund intr-o cutie postala din Cipru"- informa ziarul Bursa intr-un articol semnat de Daniel Bojin.
Interventia Sfantului Scaun
Pe 11 mai ZIUA informa ca ambasadorului roman la Vatican, Mihail Dobre, i-a fost comunicata o nota verbala prin care se cere oficialilor de la Bucuresti suspendarea lucrarilor de langa Catedrala Sfantul Iosif. "Am fost, la inceputul saptamanii trecute, chemat in audienta de catre ministrul de externe al Sfantului Scaun, in aceasta problema si arhiepiscopul Aiolo mi-a confirmat, practic, pozitia exprimata de catre Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti, de catre Monseniorul Robu, in problema constructiei catedralei", a declarat Mihail Dobre.
Conform unor surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul, in nota verbala respectiva Vaticanul solicita oficialilor de la Bucuresti suspendarea lucrarilor demarate langa Catedrala Sfantul Iosif, verificarea tuturor procedurilor prin care au fost obtinute toate aprobarile, precum si revocarea imediata a autorizatiei de constructie. Ministerul de Externe de la Bucuresti ne-a confirmat ca ambasada Romaniei a primit aceasta nota verbala din partea Sectiunii pentru Raportul cu Statele a Secretariatului de Stat al Sfantului Scaun.
Basescu pentru Catedrala
Presedintele Traian Basescu a cerut gasirea de solutii pentru deblocarea situatiei legate de "edificabilul" de langa Catedrala Sf. Iosif, a declarat, joi, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, la finalul intalnirii cu sefului statului cu edilii Capitalei, informeaza Mediafax. "Presedintele ne-a cerut solutii pentru gasirea dialogului pentru o solutie privind edificabilul (Cathedral Plaza - n.r.) de langa Catedrala Sf. Iosif, dincolo de aspectele legale, care in momentul de fata nu ne conduc spre o solutie", a spus Videanu. El a precizat ca dialogul la care se refera trebuie sa aiba loc intre Arhiepiscopia Romano-Catolica, Primaria Capitalei si primariile de sector.
Presedintele Basescu ar fi sugerat, in cadrul intalnirii cu primarul Videanu ca o solutie pentru dezamorsarea conflictului pe aceasta tema ar fi ca municipalitatea sa cumpere terenul pe care urmeaza sa fie realizat Cathedral Plaza, precum si constructia in stadiul in care se afla si sa o transforme in parcare subterana, a spus Videanu.
Cardinalul Vienei la presedinte
Excelenta Sa Franz Alfred Graf von Hartig, ambasadorul Ordinului Suveran Militar de Malta in Romania, a acordat un interviu in exclusivitate ZIUA.
Von Hartig ne-a declarat ca: "Pot sa va informez ca, inainte cu o zi de a se externa presedintele Basescu din spitalul de la Viena, cardinalul Christoph Sch�nborn, Arhiepiscopul catolic al Vienei, i-a facut o vizita. Domniile lor se cunosc si se apreciaza reciproc. De altfel, presedintele Traian Basescu i-a conferit cardinalului Sch�nborn, in ianuarie anul acesta, Ordinul National Serviciul credincios in grad de Mare Cruce pentru contributia sa la dezvoltarea relatiilor ecumenice dintre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa Romana, precum si la cunoasterea, in Occident, a spiritualitatii rasaritene. Cardinalul i-a prezentat presedintelui Basescu, la Viena, ingrijorarea comunitatii catolice internationale fata de situatia din jurul Catedralei Sfantul Iosif de la Bucuresti".
"Ceea ce ingaduie Guvernul Romaniei nu este normal, nu este un act crestin, dimpotriva, as putea spune. Gestul autoritatilor, care nici pana acum nu au dispus intreruperea lucrarilor pana la elucidarea afacerii, este neprietenos, ca sa ne exprimam in termeni diplomatici. Cladirea-mamut din coasta Catedralei pune in pericol nu numai monumentul istoric, ci intreaga comunitate catolica", a afirmat von Hartig.
Raportul demolator
Inspectoratul de Stat pentru Constructii (ISC) a intocmit pe 10 mai un amplu raport in care constata ilegalitatea totala in care se afla blocul care se ridica la viteza maxima langa Catedrala Catolica Sfantul Iosif din Bucuresti - raport publicat de ZIUA pe 23 mai.
Comisia ISC care a alcatuit raportul amintit constata o serie de nereguli in procesul de avizare a cladirii inalte de 75 de metri pe care Millenium Building SRL intentioneaza sa o construiasca langa Catedrala Sfantul Iosif.
Comisia ISC a lansat prin raportul amintit o serie de propuneri care, practic, blocheaza constructia de langa Catedrala. Astfel ISC solicita ca avizele acordate de Ministerul Culturii si Ministerul Transporturilor "sa fie reanalizate si sa se decida in conscinta asupra aspectelor care trebuiesc solutionate potrivit prevederilor legale specifice".
Raportul ISC mai arata ca "prin procedura de promovare, avizare si aprobare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat la data de 29.09.2005 au fost aduse modificari documentatiei initiale fara a parcurge toate etapele de elaborare, avizare si aprobare". Comisia ISC constata ca in conformitate cu Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului "documentatiile modificate fara respectarea prevederilor legale privitoare la avizarea si aprobarea acestora sunt nule" - practic, proiectul Millenium se gaseste in ilegalitate si trebuie oprit. (George DAMIAN)
Basescu a spart buboiul
Dupa ce presedintele Traian Basescu, aflat pe patul de spital de la Viena, a fost pus la curent cu dosarul proiectului monstruos de langa Catedrala Sfantul Iosif, lucrurile au inceput sa se miste. SRI si-a restras brusc avizul, Inspectoratul de Stat pentru Constructii a trecut la elaborarea unui Raport care constata numeroasele nereguli de legalitate iar, dupa ce Basescu i-a chemat joi pe primari la spitalul Elias, s-a gasit si intelegerea pentru a se gasi solutia. Claudiu Saftoiu, consilierul presedintelui Basescu ne explica: "Rolul presedintelui in acest caz atat de delicat s-a dorit a fi cel de mediere pentru o solutionare amiabila, in conditiile in care juridic nu se poate gasi o solutie satisfacatoare. Este foarte important pentru Romania ca acest incident sa nu se transfere in zona nedorita, a atingerii drepturile religioase ale confesiunilor nationale. Presedintele Basescu doreste sa se stie ca toate drepturile Bisericilor din Romania sunt protejate prin Constitutie si el are aceasta datorie de a pastra echilibrul in bunele relatiile dintre autoritatile statului si Biserica, dar si ale Romaniei cu Vaticanul, cum este acest caz. Presedintia Romaniei apreciaza pasul facut in directia solutionarii, prin care se demonstreaza intelegere si intelepciune." (Victor RONCEA)
Videanu, de la contra la pro
Primarul capitalei, Adriean Videanu, a indicat ieri ca solutia propusa de arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice Ioan Robu ar putea fi o rezolvare a disensiunilor privind construirea unui bloc langa Catedrala Sfantul Iosif. Aceasta se refera la cedarea unui teren aflat in proprietatea bisericii de pe Bulevardul Coposu, pe care sa se construiasca controversata cladire a Millenium Building. Videanu a mai aratat ca dialogul este cea mai sigura si eficienta modalitate de clarificare a situatiei tensionate. Edilul sef al orasului a avut deja o runda de discutii cu reprezentantii Bisericii Romano-Catolice, iar saptamana viitoare spera sa se intalneasca si cu cei ai firmei de constructii.
Primarul pentru blocul Millenium
Dupa primul protest al Arhiepiscopiei romano-catolice si al Civic Media si declansarea campaniei ZIUA privind construirea "Cathedral Plaza" langa catedrala "Sfantul Iosif", primarul general Adriean Videanu a declarat pe 26 aprilie ca normele urbanistice in vigoare permit ridicarea imobilului "atat de controversat", iar reprezentantii Arhiepiscopiei si-au dat acordul. "Nu vad unde este ilegalitatea. Planul Urbanistic General precizeaza clar care este regimul de inaltime pentru zona respectiva, iar cladirea se incadreaza in aceste norme. Mai mult, cladirea nu putea fi ridicata fara acordul vecinului, iar vecinul, in cazul de fata, este Arhiepiscopia. Nu cred ca este necesar sa implicam autoritatile locale intr-un litigiu intre arhiepiscopie si constructor, litigiu care poate fi rezolvat numai in instanta", a precizat edilul Capitalei. Millenium "poate sa construiasca pana la Dumnezeu", spunea Videanu, afirmand ca Monseniorul Robu poate fi acuzat penal de "santaj".
Mersul in Justitie
In urma conferintei de presa a Bisericii Romano-Catolice, care a anuntat ca va actiona in instanta Primaria Municipiului Bucuresti si Primaria Sectorului 1 pentru vicii de procedura in eliberarea autorizatiei de construire pentru imobilul situat in vecinatatea Catedralei Sf. Iosif, primarul Adriean Videanu a declarat pe 10 mai: "Cred ca este un demers corect, pe care eu personal il salut. Am anuntat de mai mult timp ca singura solutie pe care eu o intrevad pentru a pune capat polemicilor si speculatiilor care se pot crea este aceea pe calea Justitiei". Dupa anuntul privind Nota de protest a Vaticanului, Videanu a considerat ca "este normal" sa se ajunga la Papa. (Magda SEVERIN)
Lant uman
Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a protestat, ieri, in fata Catedralei Sfantul Iosif din Capitala, fata de constructia Cathedral Plaza ce urmeaza sa se ridice in apropiere. Alaturi de Constantinescu s-au aflat jurnalistul Doru Braia, deputatul Aurelian Pavelescu precum si credinciosii nemultumiti de faptul ca o asemenea constructie se ridica langa catedrala. "Dincolo de amplasarea total nepotrivita din punct de vedere urbanistic, ridicarea acestui imobil pune in pericol structura de rezistenta a catedralei Sf. Iosif si afecteaza grav viata spirituala a comunitatii catolice din Bucuresti. Este inadmisibil ca la 16 ani de la caderea regimului Ceausescu, putinele lacase de cult care au scapat nedemolate sa fie acum amenintate de constructii uriase ridicate cu complicitatea autoritatilor", se arata intr-un comunicat al lui Emil Constantinescu.
Ordinul de Malta, alaturi de manifestanti
Protestul de ieri a fost precedat, joi, de o manifestatie similara, reunind aproximativ 1500 de bucuresteni, la care s-au adaugat si cativa cavaleri ai Ordinului de Malta, actiunea fiind initiata de Arhiepiscopia Romana-Catolica din Bucuresti, sub deviza: "Salvati Valorile Romaniei! Acum, Catedrala Sf. Iosif!". Imediat dupa incheierea slujbei de Inaltare, in jurul orei 20.00, in sunetul clopotelor si purtand lumanari aprinse, acestia au iesit din Catedrala si au inconjurat-o, formand un lant uman. "Salvati valorile Romaniei. Acum Catedrala Sfantul Iosif", "Salvati Catedrala Sfantul Iosif", "Iuda si-a vandut credinta pe 30 de arginti. Nu ii urmati exemplul" au fost numai cateva dintre mesajele protestatarilor. Parintele Francisc Ungureanu de la Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti a declarat, citat de Rador, ca este nevoie de sustinere. "Dupa toate demersurile facute pana acum, se pare ca singurul ajutor care ne-a ramas este Dumnezeu si pe el incercam sa-l imploram prin rugaciuni, dar dorim sa facem si un semn pentru societatea civila", a declarat parintele Francisc Ungureanu.
Proteste si in tara
Actiunea din Capitala a fost reluata si in mai multe orase din tara, printre care Iasi, Constanta, Bacau, Blaj, Cluj, Lugoj, Baia Mare, Oradea si Timisoara, in semn de solidaritate cu Catedrala Sfantul Iosif. La ora 20.00, clopotele au batut, iar credinciosii au format lanturi umane in jurul bisericilor catolice. In replica la manifestarile publice organizate de Biserica Romano-Catolica, Willbrook Management, firma care se ocupa de constructia imobilului din apropierea catedralei Sfantul Iosif, a precizat, intr-un comunicat citat de Mediafax, ca protestele reprezinta o manipulare a opiniei publice si se bazeaza pe prezentarea denaturata si incompleta a datelor reale. (D.E.I.)
Solidaritatea a invins tavalugul banilor
Foto: Mediafax
Revenit acasa, la Arhiepiscopia Romano-Catolica, dupa intalnirea prelungita avuta ieri cu primarul general al Capitalei Adriean Videanu, Mitropolitul catolic al Bucurestilor, Inalt Prea Sfintitul Robu (foto) este senin. Privirea din ziua precedenta, cea a protestului de Inaltarea Domnului dupa rit catolic, este acum luminata de speranta unei posibile intelegeri cu autoritatile: "cea mai buna solutie". Arhiepiscopia a oferit spre schimb cu terenul pe care se ridica, in conditii dubioase, o cladire mamut, periclitand Catedrala si viata credinciosilor, un alt teren aflat intr-un loc central al Capitalei, care urmeaza sa fie restituit. "Asteptam cu incredere acordul investitorului. Am apreciat initiativa presedintelui si a primarului general de a prelua problema si de a o rezolva spre folosul credinciosilor, al Bisericii, al bucurestenilor si Bucurestiului", ne spune IPS Robu, in exclusivitate pentru ziarele ZIUA si Bursa. Acum, aproape de inchiderea unei afaceri care a incordat relatiile dintre stat si Biserici, dintre Romania si Sfantul Scaun, IPS Robu revizuieste pe scurt aceasta perioada extrem de tensionata: "Am apreciat in primul rand, de la bun inceput, initiativa dvs de a apropia presa si simplii cetateni ai Capitalei de Catedrala noastra si incercarile prin care trece. Daca voi nu veneati sa strigati adevarul de pe acoperisuri noi eram mai saraciti in exprimare; cuvantul nostru ramanea ingropat prin tarana calomniatorilor nostri. Nu ii judec eu pe cei care au scris minciuni impotriva noastra - Nu judecati si nu veti fi judecati! Eu sunt inclinat sa ma apropii de cel care este langa mine, ca dvs, decat de cei care stau departe. Aportul dvs a fost exemplar in a interveni pentru a fi si a sta impreuna. Exista o sensibilitate fireasca si sunt convins ca exista, cu siguranta, mai multi ziaristi care ar fi dorit sa-si faca meseria cu cinste, dar nu au putut. Dupa cum spuneati, interesele din spatele unor ziare sau reactiile unor sefi pot indruma in directii gresite opinia publica. Stiu ca politica unui ziar poate sa lase sa cada multe idei bune. ZIUA si Bursa sunt exemplele contrare. Solidaritatea pe care ati reusit sa o starniti in societatea noastra prin Asociatia dvs civica s-a simtit ieri seara, de Inaltare, cand in apararea Catedralei noastre s-au aflat la un loc catolici, ortodocsi, protestanti... O manifestare de suflet pentru Catedrala, dar, sa nu uitam, si pentru salvarea altor monumente amenintate de planuri ciudate, cum ar fi cele pentru Piata Revolutiei. Sau impiedicarea ridicarii Catedralei fratilor ortodocsi. Tavalugul banilor este ingrozitor! Insa solidaritatea din intreaga tara a invins! M-am simtit Biserica impreuna cu alte Biserici, pentru o cauza sfanta. Le sunt recunoscator tuturor acelora care, exprimat sau nu, au fost si sunt impreuna cu noi, pentru cauza Catedralei", ne-a spus Arhiepiscopul Robu, cu bucurie in glas. (Victor RONCEA)
 Afisari: 182  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
A cam devenit o moda sa se solicite prezenta activa unei personalitati in scopul sustinerii unei cauze....   de adryan
AJUTATI VA ROG FRUMOS SI BISERICA CATOLICA DIN GRADISTE !!!!!!!!!!   de bastinas
Bravo ba astia da la Ziua facurati treaba buna!   de Giculica zbanghiul-turbat
Catedrala   de Munteanu Cosma Ionel
Multumim Ziua! Cand se impune jos cu palaria in fata voastra.   de autodeterminare
Unde este ilegalitatea??   de www
draga motane, vad ca esti vesel....acu numa regele tre sa se intoarce...   de tete
"Daca Dragoste nu e....atunci NIMIC nu e !!!!" (Asa zicea Alex Machedon ? Dar...ATENTIUNE !!!!!!   de motanul incaltat
ia parinte vin, la schii...   de motanul incaltat
felicitari Ziarului Ziua si presedintelui Emil Constantinescu!   de Vasile Bleaga
Infringerea tavalugului ingrozitor al banilor???Ce nebunie. Pai cine are mai multi ca si vaticanul si papa   de everest_555
A r h i v a
  Castelul Bran a fost retrocedat    31 comentarii
  Delicatesele "dezghetului"    3 comentarii
  Curcanii ingropati de PatiProd au murit de aviara    2 comentarii
  PSD vrea de la Tariceanu lista de prioritati pentru UE    1 comentariu
  Ministrul Hardau denunta coruptia universitara    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Salariu mediu pentru chinezoaicele din Romania (187 afisari)
 ZIUA salveaza Catedrala Sf. Iosif (182 afisari)
 Castelul Bran a fost retrocedat (126 afisari)
 Lazea: Exista riscul prabusirii preturilor imobiliare (97 afisari)
 "Proiectul Zichron" (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03141 sec.