Ziua Logo
  Nr. 3634 de sambata, 27 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Big Brother in America
NSA si scandalul inregistrarilor ilegale
"National Security Agency" (NSA) a interceptat, in secret, comunicatiile a zeci de milioane de americani, utilizand tehnologie furnizata de companiile AT&T, Verizon si BellSouth", dezvaluia, la 11 mai, cotidianul "USA Today", intr-un articol semnat de Lesley Cauley. Despre ascultarile telefonice fara mandat ordonate de presedintele Bush se stia inca de anul trecut. Jurnalistii de la "New York Times" au obtinut chiar si un premiu Pulitzer pentru ancheta care a scos la lumina faptul ca peste 10.000 de convorbiri internationale fusesera monitorizate de NSA. Leslie Cauley semnaleaza acum existenta unui alt program secret, mult mai amplu. Si mai controversat. Este vorba despre utilizarea companiilor americane de telefonie pentru construirea unei gigantice baze de date, la dispozitia serviciilor secrete. Obiectivul: identificarea unor "modele" (patterns) de comunicare. Responsabilii de la Washington sustin ca este vorba despre un efort menit sa detecteze posibile activitati teroriste. Aparatorii libertatilor civile se tem, insa, ca programul ar putea deveni un instrument de politie politica, menit sa asigure controlul generalizat, secret, al societatii, a oricarei activitati civile.
"NSA a patruns in viata privata si in afacerile intregii natiuni, interceptand in secret comunicatiile americanilor obisnuiti, cei mai multi dintre ei nefiind vinovati de vreo crima", remarca Cauley. Artizanul acestui program a fost generalul Michael Hayden, director al NSA in perioada martie 1999-aprilie 2005, numit recent de Bush in functia de director al CIA.
Strategia NSA
Creata in 1952 de presedintele Truman, NSA - "The National Security Agency" - se ocupa cu spionajul electronic. Activitatea acestui megaserviciu secret a fost intotdeauna inconjurata de mister. Multa vreme guvernul american a refuzat sa confirme chiar si existenta NSA. "No Such Agency" ("Nu exista o asemenea agentie") - raspundeau glumet responsabilii de la Washington, de fiecare data cand erau chestionati cu privire la acest subiect.
In 1975, insa, o investigatie a Congresului american a scos la iveala faptul ca NSA interceptase, fara mandat, comunicatiile internationale, timp de 20 de ani, in folosul CIA si ale altor agentii de informatii ale SUA. Aceasta operatiune vasta - codificata "Shamrock" (Trifoiul) - a determinat Congresul SUA sa adopte o lege speciala - FISA (The Foreign Intelligence Surveillance Act) - destinata sa-i apere pe cetatenii americani de interceptarile ilegale ale comunicatiilor lor.
Promulgata in 1978, FISA permite guvernului Statelor Unite sa procedeze la ascultari si interceptari ale comunicatiilor cetatenilor americani doar pe baza unui mandat judecatoresc - in care se explica foarte clar ratiunile supravegherii - si doar in situatii bine determinate, in care exista suspiciuni de "spionaj" sau "terorism". In aceste cazuri, o curte speciala cu 11 experti cerceteaza cererea de mandat, si o aproba sau nu.
Situatia s-a schimbat dramatic dupa 11 septembrie 2001. La solicitarea vicepresedintelui Dick Cheney, NSA a inceput sa monitorizeze comunicatiile cetatenilor americani. Fara mandat. In decembrie 2005, "New York Times" dezvaluia faptul ca presedintele Bush personal autorizase interceptarea comunicatiilor (telefonice, fax sau e-mail) internationale. Cu alte cuvinte, a explicat Bush, a comunicatiilor in care una dintre parti se afla pe teritoriul SUA si o alta in afara granitelor tarii.
Spionajul domestic al NSA este, insa, mult mai vast - a dezvaluit Leslie Cauley in "USA Today". El sustine ca Agentia monitorizeaza, in realitate, circa 225 de milioane de cetateni americani. Numai in 2005, peste 500 de miliarde de apeluri telefonice au fost "scanate" de NSA, in cadrul unui program ultrasecret de culegere de informatii.
Controversatul program de "Data mining"
In toamna lui 2001, NSA a contactat cele mai mari companii de telecomunicatii din Statele Unite, care totalizeaza circa 225 de milioane de abonati. Li se cerea colaborarea secreta, invocandu-se ratiuni de siguranta nationala. Prima companie de telecomunicatii care s-a declarat gata sa coopereze cu NSA, a fost AT&T, condusa de Michael C. Armstrong. A urmat BellSouth, in fruntea careia se afla F. Duane Ackerman. Si Verizon, avandu-l ca presedinte pe Ivan Seidberg.
Cand presa punea intrebari, cele trei companii dadeau declaratii linistitoare. AT&T declara pentru "USA Today": "In general, noi nu comentam chestiunile de securitate nationala. Dar va putem spune ca asistam agentiile guvernamentale insarcinate cu protectia securitatii nationale, in deplin acord cu legea."
BellSouth declara, la randul sau: "Fara o baza legala, BellSouth nu furnizeaza nici o informatie confidentiala despre clientii sai catre NSA sau orice alta agentie guvernamentala."
Verizon, nr.2 in Statele Unite dupa AT&T in telecomunicatii, spunea: "Nu comentam probleme de securitate nationala. Actionam pe baza legii, si protejam total intimitatea clientilor nostri." Iar purtatorul de cuvant de la Qwest, Robert Charlton - desi compania sa a refuzat sa coopereze cu NSA - s-a marginit sa declare: "Nu putem vorbi despre aceasta afacere. Este o chestiune clasificata."
Cele trei mari companii au acceptat sa puna la dispozitia NSA informatii despre abonatii lor, in vederea crearii unei uriase baze de date. Li s-a explicat ca legea FISA nu se aplica in acest caz, intrucat nu este vorba despre interceptari propriu-zise, punctuale, ci despre un fel de monitorizare globala, in cautarea unor modele recurente.
Tehnologia avansata permite NSA sa execute "data mining", scotocind printr-un numar enorm de informatii pentru a identifica "tipare" de comunicare (patterns). "Data mining" ajuta astfel analistii si matematicienii NSA sa "sparga" cele mai sofisticate coduri din comuncatiile internationale.
Paul Butler - fost procuror SUA, specialist in terorism - afirma ca operatiunile de "data mining" se pot derula si in absenta unui mandat: "FISA nu interzice eforturile guvernului pentru spargerea unui cod". Butler, care lucreaza acum la firma de avocatura "Arkin Gump Strauss Hauer&Feld", din Washington DC, este insa de acord ca noua baza de date creata de NSA nu are mare legatura cu contraterorismul, ci vizeaza cu totul alte scopuri. El considera ca programul de supraveghere interna ridica o serie de probleme juridice grave. La BellSouth prima regula era "protectia consumatorului american", aminteste Butler. "No court order, no customer information" ("Fara mandat, nici o informatie despre client") a marcat perioada de aur a companiei, spune Butler. Principiul era aparat prin lege. Astfel, "Sectiunea 222" din "Comunications Act" (Legea Comunicatiilor) adoptata in 1934, interzicea companiilor de telefonie sa ofere fie si cel mai mic indiciu privind clientii sai.
O baza de date ilegala?
In ianuarie 2006, "Electronic Frontier Foundation" - grup de aparare a libertatilor civice - a actionat in justitie compania AT&T, pentru colaborare cu NSA la "acte de spionaj" impotriva cetatenilor americani. Inregistrarile comunicatiilor interne si internationale de catre NSA au doua elemente comune, afirma Lesley Cauley: nu au nevoie de mandat (daca unul din comunicatori se afla in afara SUA), si nu apeleaza la FISA. Administratia Bush a explicat ca procedurile de aprobare ale FISA, sunt in momentul de fata, prea lente in cele mai multe dintre cazuri. Administratia mai sustine ca "USA Patriotic Act" (Legea Patriotica) permite "protectia sigurantei cetatenilor", pretext sub care NSA poate sa procedeze la inregistrari ilegale.
Aparatorii libertatior civile sustin, insa, ca baza de date secrete privind comunicatiile domestice intre cetatenii americani - de pe teritoriul SUA - are un evident caracter ilegal si anticonstitutional. Prin accesul la inregistrarea miliardelor de comunicatii interne, NSA a deschis practic o "fereastra secreta" catre domeniul "privat" si chiar "intim", a sute de milioane de americani. Organizatiile civice denunta potentialul de intimidare politica al acestui program. Si de santaj. In istoria Statelor Unite exista precedente in acest sens. Astfel de practici i-au asigurat lui Edgar J. Hoover sefia FBI timp de aproape jumatate de secol. Hoover detinea "dosare speciale" despre toate personajele influente din politica americana, de la congressmeni, la presedinte. Le documentase orice slabiciune, de la jocurile de noroc, la inclinatiile sexuale deviante, aventurile extraconjugale, consumul de narcotice sau afacerile dubioase. Nici locatarii de la Casa Alba nu scapasera de ochiul vigilent al FBI. Hoover avea dosare viata privata a presedintilor, de la F.D. Roosevelt si Harry Truman la Dwight Eisenhower, Richard Nixon sau J.F. Kennedy. A fost, insa, la randul lui filmat de "Cosa Nostra" in ipostaze compromitatoare. Homosexual, temutul director al FBI avea o mare slabiciune pentru lenjeria de dama, pe care adora sa o poarte in "cadru intim".
Organizatiile civice din Statele Unite se tem ca informatiile culese de NSA ar putea deveni instrumente de presiune. Fiecare persoana care a intrat in uriasa baza de date este vulnerabila la santajul agentilor federali. Santaj care poate incepe cu dezvaluirea publica a unor secrete intime, continuand cu dezvaluirea dedesubturilor unor afaceri si a planurilor de viitor ale unor familii.
Purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Dana Perino, a confirmat interceptarile, dar a declarat ca ele nu au avut un caracter "intentionat". Dana Perino a explicat: "Nu exista supraveghere domestica fara mandat." Ea a mai declarat ca toate activitatile agentiilor de informatii secrete sunt "legale, necesare si solicitate de urmarirea organizatiei Al-Queda si a teroristilor afiliati ei".
Qwest a refuzat colaborarea cu NSA
AT&T, Verizon si BellSouth sunt cele mai mari companii de telecomunicatii din SUA. Impreuna au peste 200 de milioane de clienti. Accesul celor trei companii in milioane de case particulare si in birouri de firme a oferit NSA o pozitie unica pentru operatiunile sale de supraveghere a cetatenilor americani si a rezidentilor din SUA.
O alta mare companie de telecomunicatii - Qwest - a refuzat sa colaboreze cu NSA deoarece avea dubii asupra legalitatii operatiunii de supraveghere a cetatenilor, in lipsa unui mandat judecatoresc. Cu sediul la Denver, Qwest acopera serviciile de telefonie a 14 milioane de clienti raspanditi in 14 state din regiunile de vest si de nord-vest ale Statelor Unite.
Joe Nacchio, presedinte Qwest, a fost profund socat de cererea NSA, prin care se afirma ca firma Qwest nu ar avea nevoie - in absenta mandatului - de un ordin al Curtii sau de aprobarea expresa a FISA.
Pe de alta parte avocatii au ridicat doua aspecte nelamurite de NSA: cine urma sa aiba acces la informatiile privind clientii companiei, si cum aveau sa fie utilizate aceste informatii. NSA a raspuns intrebarilor Qwest, declarand ca inregistrarile urmau sa fie puse la dispozitia altor agentii guvernamentale: FBI, CIA, DEA care aveau acces la baza de date a NSA.
NSA sugera astfel ca Qwest se punea in slujba guvernului. Pe de alta parte, NSA a inceput sa faca presiuni asupra companiei, afirmand ca "refuzul de colaborare" va compromite "securitatea nationala", a relatat o sursa din interiorul companiei lui Lesley Cauley.
In plus, NSA a sugerat cu abilitate, ca "refuzul colaborarii" companiei ar putea avea repercusiuni ulterioare asupra altor contracte secrete ale Qwest cu guvernul american.
Ca orice mare companie de telecomunicatii, Qwest are incheiate o serie de contracte secrete cu guvernul SUA, si spera la altele dar nu in conditii de ilegalitate. Avocatii companiei Qwest au incercat atunci o solutie de compromis: ei s-au declarat gata de a incheia contractul, cu conditia ca NSA sa obtina o aprobare in baza legii FISA.
Potrivit surselor, NSA a respins imediat propunerea. "NSA a declarat avocatilor Qwest ca agentia nu era agreata prea tare de FISA", i-a marturisit sursa lui Lesley Cauley.
Pentru aceleasi motive, NSA a respins si propunerea avocatilor Qwest, de a solicita o autorizare din partea procurorului general al SUA.
In iunie 2002, Joe Nacchio, presedinte Qwest, a demisionat in urma zvonurilor ca ar fi abuzat de finantele companiei. Dar succesorul lui Nacchio - Richard Notebaert - a mentinut embargoul pe solicitarea NSA de colaborare la interceptarile ilegale ale comunciatiilor cetatenilor americani. La sfarsitul lui 2004, tratativele NSA-Qwest, au fost suspendate.
Dezvaluirile socante ale lui Russell Tice
Russell Tice, fost ofiter NSA - profilat pe "programe speciale de acces" - a anuntat ca se va intalni in a doua parte a lunii mai cu membrii Senatului american, pentru a face dezvaluiri privind activitatile ilegale ale generalului Air Force, Michael Hayden, in perioada 1999-2005, cand Hayden a condus NSA. Hayden a fost numit recent director al CIA.
Tice a fost demis din NSA in luna mai 2006, deci foarte recent. Intr-un interviu din 16 mai a.c., el a declarat ca va dezvalui Comisiei Senatoriale pentru Serviciile Militare, faptul ca NSA a desfasurat activitati ilegale, aprobate de generalul Michael Hayden. "Cred ca lumea va fi socata sa afle ceea ce am de spus. Atat de incredibile par activitatile de la NSA", a mai spus Tice. Initial, Tice a solicitat sa fie audiat de "Senate Intelligence Committee" (Comitetul Senatului pentru Serviciile Secrete), dar acesta nu a raspuns la solicitare.
Tice, care a avut o legatura directa cu "programele speciale de acces" ale NSA, afirma ca informatiile sale difera de "Terrorist Surveillance Program", aprobat de presedintele Bush in decembrie 2005. Precum si de stirile recente despre baza de date care stocheaza milioane de comunicatii private ale cetatenilor americani platitori de impozite. "Sunt lucruri de care nu ati auzit niciodata", a declarat Tice.
Potrivit unui "curriculum vitae", recent declasificat, Tice a lucrat 18 ani la NSA, fiind unul din cei mai buni experti in sisteme de operatiuni spatiale, comanda si control in conducerea razboaielor, tehnologie avansata si analiza a datelor. Timp de 18 ani, Tice a lucrat la cele mai secrete programe ale NSA.
Tice a declarat ca nu poate vorbi presei despre secretele cele mai adanci ale NSA, ci doar in fata Comisiei Senatoriale, fiindca ar compromite multe informatii clasificate, care l-ar putea duce direct la inchisoare. El a subliniat ca "nu poate confirma sau nega" informatia potrivit careia NSA a fost implicata in operatiuni de utilizare ilegala a sistemelor de sateliti. Tice a fost demis din NSA dupa niste "teste", in urma carora a fost declarat "paranoic". Dupa 18 ani de activitate la cele mai secrete proiecte NSA, un specialist de talia lui Tice a fost "scos" cu tulburari mentale din agentie. Iata insa ca, spre dezamagirea NSA, "Senate Armed Services Committee" doreste sa-l audieze. In virtutea celor 18 ani, cat a servit in cadrul "programelor speciale" ale NSA. Generalul Michael Hayden audiat la Capitol Hill, a sustinut teza lui Bush potrivit careia spionarea tuturor cetatenilor americani "prezerva securitatea si libertatea poporului american".
Intrebarea este "cum": violand spatiul privat si intimitatea celor care platesc taxe si impozite? Hayden a refuzat sa ofere date despre "cea mai mare banca de date din lume", constituita ilegal, si a vorbit de NSA doar in termeni generali, dupa cum a observat "Associated Press".
"Tot ce a facut agentia a fost absolut legal", s-a aparat Hayden. Iar secretarul de presa al Casei Albe, Tony Snow, l-a sustinut: "Suntem suta la suta alaturi de Michael Hayden!"
Vladimir ALEXE 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
ZIUA, CITITORII TE APARA!   de annia
Ne inselam amarnic   de Virgil Ciuca
A r h i v a
  Scut american anti-racheta deasupra Europei    2 comentarii
  "Proiectul Zichron"    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Salariu mediu pentru chinezoaicele din Romania (187 afisari)
 ZIUA salveaza Catedrala Sf. Iosif (182 afisari)
 Castelul Bran a fost retrocedat (126 afisari)
 Lazea: Exista riscul prabusirii preturilor imobiliare (97 afisari)
 "Proiectul Zichron" (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01956 sec.