Ziua Logo
  Nr. 3634 de sambata, 27 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
SECI si-a prezentat bilantul anual
-- Initiativa de Cooperare Sud-Est Europeana a anuntat ca numai in primele sase luni ale anului trecut au fost identificati peste 1700 de traficanti de persoane, dintre acestia, 1392 fiind pusi sub acuzare * Politistii din statele membre SECI au reusit sa confiste peste 200 de kilograme de droguri
Initiativa de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI) a initiat, in 2005, mai multe anchete in urma carora mai multe retele de traficanti de persoane, masini, droguri sau arme au fost anihilate, iar membrii lor capturati si trimisi in judecata. Conform bilantului anual, numai in primele sase luni ale anului trecut, in cadrul operatiunii multi-anuale "Mirage", 735 de victime ale traficului de carne vie au fost asistate, iar alte 165 repatriate, din totalul celor 2380 identificate in sud-estul Europei. In acelasi timp, au fost pusi sub acuzare 1392 de traficanti dintr-un total de 1772 identificati de politistii din tarile membre ale SECI.
Peste 50 de victime ale traficului international de persoane, majoritatea femei traficate pentru a fi exploatate sexual, au fost eliberate in 2005, in urma unor operatiuni in care au colaborat politisti si anchetatori din mai multe state din Europa de Sud-Est, dar si din unele tari central europene. In urma actiunilor, 92 de traficanti au fost retinuti si trimisi in judecata, printre care si "capul" unei mari retele din Ucraina. Dintre victime, 17 au intrat in programul de protectie a martorilor, depunand marturile impotriva rapitorilor si exploatatorilor lor, judecati in tarile in care ele au fost obligate sa se prostitueze. Dintre acestea, 11 tinere provin din Republica Moldova, zece dintre ele fiind duse in Macedonia si una in Bosnia. Alte patru sunt romance, una este din Bulgaria, iar o alta este din provincia Kosovo.
Mai mult, SECI a identificat peste 5000 de vize de Japonia acordate unor tinere din tarile sud-est europene care, ademenite cu promisiunea de locuri de munca - dansatoare, chelnerite ori baby-sitter -, au fost obligate sa se prostitueze. Amploarea traficului catre Japonia a determinat o vizita la Bucuresti a unei delegatii oficiale a acestei tari care, in iulie 2005, a cerut oficial SECI ajutor in lupta impotriva fenomenului.
De asemenea, politistii au mai descoperit 67.921 de migranti ilegali, iar 878 de traficanti, din cei 1735 identificati, au fost pusi sub acuzare.
Operatiunea "Harmony"
In ceea ce priveste traficul de droguri, in 2005 SECI a coordonat operatiunea "Harmony". In doua etape, prima vizand transportul transfrontalier rutier (TIR-uri), iar cea de-a doua pe cel maritim, in doar 16 zile, politistii din statele membre SECI au confiscat peste 200 de kilograme de droguri. Cele mai importante capturi au fost realizate in Ungaria, unde, potrivit Mediafax, politistii au confiscat 91,5 kilograme de heroina, Grecia, peste 83 de kilograme de heroina descoperite, Macedonia, 21 de kilograme de heroina sau Bulgaria, unde anchetatorii au depistat zece kilograme de marijuana.
In urma acestei operatiuni, 23 de persoane au fost arestate si acuzate de trafic de droguri. Ca exemplu, SECI explica modul in care, plecand de la o captura de 39 de kilograme de heroina in Bosnia, in urma unei anchete si a colaborarii cu politisti din alte tari, a fost posibila anihilarea unei retele de traficanti ce aducea droguri in tara din Turcia.
Cinci persoane au fost arestate in acest caz, printre care si creierul retelei, alte 23 de kilograme de hasis si doua masini folosite la transport fiind confiscate.
Traficul cu masini
Bilantul anual al SECI face referire si la traficul cu masini furate. Astfel, in operatiunea "Road Show", avand ca scop combaterea traficului international de masini furate, 364 de autoturisme au fost recuperate, fata de numai 167 in 2004. Aproape o suta dintre acestea au fost gasite dupa ce fusesera deja scoase din tarile unde erau inmatriculate. 80 dintre acestea fusesera furate din state membre ale Uniunii Europene - 36 din Italia si 23 din Germania, iar peste jumatate dintre ele erau masini de fabricatie germana.
Capturi de 300 de tone de produse petroliere
In cadrul operatiunii "Shadow", avand ca scop contrabanda, in special cea de tigari, politistii din tarile SECI au reusit 472 de capturi, insumand aproape 150 de tone de tigari. Cele mai multe au fost gasite in porturi, tarile de origine fiind cele din Orientul Mijlociu, China, dar si Grecia sau Romania, si avand ca destinatie state membre ale Uniunii Europene. Datele din rapoartele SECI arata activitatea "enorma" a traficantilor de tigari in zona Europei de Sud-Est.De asemenea, in cadrul actiunii "Black Pearl", avand ca scop combaterea traficului ilegal de produse petroliere, doar in perioada 7-11 noiembrie 2005 au fost confiscate peste 300 de tone de produse petroliere in urma a 20 de capturi realizate in special in porturi.
Combaterea terorismului
SECI s-a implicat si in combaterea fenomenului terorismului. Cel mai important exemplu a fost infiltrarea unui agent sub acoperire intr-o retea de traficanti de arme. Politistul a cumparat arme, le-a castigat increderea celor din organizatie si astfel a aflat de existenta unor depozite de arme in tari vecine statelor SECI. Anchetatorii au arestat 17 persoane, confiscand importante cantitati de armament si munitie. Printre echipamentele militare gasite se aflau chiar si rachete anti-tanc sau detonatoare inglobate in telefoane celulare. (G.T.)
A r h i v a
  Nastase denuntat la DNA    2 comentarii
  Traficanti sarbi de arme capturati    1 comentariu
  Procuror pentru Eurojust    
  Protest disperat la CSM    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Salariu mediu pentru chinezoaicele din Romania (187 afisari)
 ZIUA salveaza Catedrala Sf. Iosif (182 afisari)
 Castelul Bran a fost retrocedat (126 afisari)
 Lazea: Exista riscul prabusirii preturilor imobiliare (97 afisari)
 "Proiectul Zichron" (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01040 sec.