Ziua Logo
  Nr. 3634 de sambata, 27 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Tractorul ramane pe capul statului
-- AVAS a suspendat negocierile cu Mahindra&Mahindra, indienii fiind nemultumiti de clauzele din proiectul contractului de privatizare * Societatea brasoveana va intra imediat in restructurare
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a suspendat negocierile cu firma indiana Mahindra&Mahindra pentru privatizarea Tractorul Brasov, intrucat compania a anuntat ca nu este de acord cu clauzele din proiectul contractului de privatizare. Potrivit AVAS, principalul motiv pentru care firma indiana a refuzat oferta a fost modalitatea in care urma sa fie acordat ajutorul de stat la privatizarea Tractorul. "Compania indiana a considerat ca nu are suficiente garantii ca ajutorul de stat va fi aprobat de Consiliul Concurentei si nu va fi contestat ulterior de Comisia Europeana", precizeaza Autoritatea. De asemenea, reprezentantii AVAS reafirma faptul ca si declaratiile alarmiste ale liderilor sindicali si ale unor lideri politici au determinat aceasta situatie au alimentat neincrederea negociatorilor indieni in finalizarea cu succes a tranzactiei. De asemenea, esecul negocierilor a fost determinat de presiunea furnizorilor cu sistarea livrarilor de apa, curent electric sau gaz metan, care ar fi provocat intreruperea activitatii societatii.
Indienii parca nu ar renunta
Cu toate acestea, AVAS precizeaza ca investitorii indieni isi mentin interesul pentru preluarea companiei din Brasov. "Discutiile vor continua, in scopul identificarii unui nou mecanism, nesusceptibil contestatiilor, prin care compania indiana ar putea prelua Tractorul. In acest sens, Arun Nanda, membru al conducerii Mahindra&Mahindra, este asteptat la Bucuresti, in perioada 10-15 iunie", se precizeaza in comunicat. In acelasi timp, societatea Tractorul va incepe un amplu proces de restructurare, care presupune restrangerea activitatii in cateva hale de productie si valorificarea activelor care nu contribuie la activitatea principala a firmei. Oficialii AVAS apreciaza ca gradul de indatorare a societatii va fi diminuat in urma restructurarii, iar atractivitatea firmei pentru investitori va creste. "AVAS nu va lichida Tractorul Brasov, ci va cauta solutiile viabile pentru restructurarea companiei si trecerea ei cat mai grabnica in sectorul privat. Creditorilor societatii, inclusiv companiilor de utilitati, le transmitem ca vom face tot ce ne sta in putinta pentru a redresa compania", a declarat Razvan Orasanu, presedintele institutiei. El a apreciat ca productia de tractoare este un domeniu important al economiei, "dar nu unul privilegiat".
Negocierile cu Mahindra&Mahindra pentru privatizarea Tractorul au fost initiate in octombrie 2005. Potrivit legislatiei, valabilitatea ofertei statului privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni urma sa expire la 31 mai. Tractorul este una dintre putinele societati mari ramase in portofoliul statului, alaturi de o alta companie din Brasov, Rulmentul, si Electroputere Craiova.
Liderul sindical al muncitorilor de la uzina brasoveana, Gheorghe Apostu, s-a aratat nedumerit de anuntul AVAS privind suspendarea negocierilor cu firma indiana Mahindra pentru privatizarea uzinei de tractoare si il acuza pe presedintele AVAS, Razvan Orasanu, de esecul negocierilor, transmite Mediafax. (A.G.C.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
AM AJUNS SA VINA INDIENII SA NE INVETE.........CUM SA FACEM MAMALIGA?   de texanu
AVAS are dreptate..... Ar trebui vorbit cu FORD, cu nemtii sau cu coreenii...... mai bine sa fie amanata dupa intrarea   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Lazea: Exista riscul prabusirii preturilor imobiliare    3 comentarii
  Guvernul ar putea majora de 10 ori taxele din minerit    
  Rafo nu mai are datorii la Petrom    
  Un miliardar rus va detine 32% din Arcelor    
  UE vrea sa puna impozit pe e-mail si pe SMS    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Salariu mediu pentru chinezoaicele din Romania (187 afisari)
 ZIUA salveaza Catedrala Sf. Iosif (182 afisari)
 Castelul Bran a fost retrocedat (126 afisari)
 Lazea: Exista riscul prabusirii preturilor imobiliare (97 afisari)
 "Proiectul Zichron" (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00894 sec.