Ziua Logo
  Nr. 3634 de sambata, 27 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Concerte Bartok-Enescu
Violonistul Sherban Lupu si pianistul Ian Hobson vor sustine azi (27 mai) si luni (29 mai) doua concerte Bartok-Enescu, organizate de Institutul Cultural Roman (ICR) Budapesta in cadrul Anului Bartok in Ungaria. Primul va avea loc la Palatul Regal Godollo, iar cel de-al doilea la Budapesta, in Casa memoriala "Bartok Bela" din Budapesta. Nume de referinta in interpretarea muzicii enesciene, profesor de vioara si sef de catedra la University of Illinois Lupu i-a avut profesori de maiestrie, intre altii, pe Yehudi Menuhin, Henryk Szering si Nathan Milstein. Concerteaza inpreuna cu importanti dirijori, a efectuat numeroase turnee, a realizat inregistrari pentru case de discuri si pentru BBC. Sustine in prezent cursuri de maiestrie artistica. In colaborare cu compozitorul Cornel Taranu a incheiat si rescris "Caprice Roumain" pentru vioara si orchestra de George Enescu. Din decembrie 2005, este presedintele Asociatiei "George Enescu" din SUA. A primit premiul "Arnold Beckman" din partea Universitatii Illinois pentru a inregistra integrala lucrarilor pentru vioara si pian de Bartok, la Casa de discuri Zehpyr din SUA, impreun cu pianistul englez Ian Hobson, cu care concerteaza de peste 16 ani. (L.I.)
Ultimul musafir
Ultima conferinta din cadrul editiei 2005-2006 a programului public "Musafirul de la ora cinci" al Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" are loc azi (27 mai). Prezentarea "Prietenii la antipozi - doua luni printre <<chilenos rumanos>>" va fi bogat ilustrata cu fotografii originale, semnate de catre conferentiar, cercetatorul stiintific Dorel Marian Rusti. Conferinta se adreseaza in mod special tuturor celor care si-au dorit sa ajunga vreodata in Chile, cea mai indepartata tara in care se vorbeste o limba neolatina. Maine, la orele 11.00, copiii intre 5-14 ani sunt asteptati la "Antipa", la "Intalnirea de duminica", pentru a afla cateva "Intamplari din cuiburi de albine" de la Cristina Ban, cercetator stiintific. (L.D.)
A fi critic literar
Despre profesia de critic literar va vorbi criticul Alex Stefanescu asistentei care se va afla maine (28 mai), la orele 11.00, in Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti. Nascut in 1947 la Lugoj, licentiat al Facultatii de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti, Alex Stefanescu a lucrat succesiv, intre 1971-1989, in redactiile publicatiilor: "Tomis", "SLAST", "Romania libera", "Magazin". Din 1990, este redactor la "Romania literara". In 1995 a devenit redactor-sef al acestei reviste (ceea ce este si in prezent). Membru al Uniunii Scriitorilor este din 1977. In perioada 1998-2002, a fost membru al Consiliului de Administratie al TVR. Este autorul a numeroase carti, multe dintre ele premiate. Timp de doi ani (2204-2005) a realizat pentru Realitatea TV, saptamanal, emisiunea "Un metru cub de cultura" (Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004). (L.D.)
A r h i v a
  Spre palmares    1 comentariu
  Festivalul International de Teatru de la Sibiu: primele zile    
  "O piesa pentru indragostiti" de Goethe    
  Papa: Libertate si demnitate gratie lui Karol Wojtyla    
  Melania Mazzucco la Bucuresti    
  Diplomatia culturala    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Salariu mediu pentru chinezoaicele din Romania (187 afisari)
 ZIUA salveaza Catedrala Sf. Iosif (182 afisari)
 Castelul Bran a fost retrocedat (126 afisari)
 Lazea: Exista riscul prabusirii preturilor imobiliare (97 afisari)
 "Proiectul Zichron" (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00838 sec.