Ziua Logo
  Nr. 3634 de sambata, 27 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Diplomatia culturala
"Jurnalul literar", nr. 1-6/ 2006, publica un document din 13 iunie 1992: conferinta "Politica externa maghiara si protectia minoritatilor", sustinuta de un diplomat al Ministerului de Externe al Ungariei, Horvath Attila, in fata reprezentantilor Asociatiei Culturale Maghiare din Ulm (Germania).
Centrul de interes maxim al acestei conferinte a fost atins in sesiunea de intrebari si discutii, unde diplomatul maghiar face, in nume personal, o descriere futurologica: "Eu nu dau mai mult de zece, cel mult cincisprezece ani - Belgia se va destrama. Partea sudica se va alipi Frantei, partea nordica, Olandei, iar micuta insula germana se va atasa partenerului german". Apoi: "Cultura maghiara trebuie semnificativ sa-si imbunatateasca performanta, pentru ca poimaine poate ca vom castiga doua judete in est si vom pierde unul in vest, oricat de dur suna acest lucru. Vine momentul cand cultura isi va spune cuvantul decisiv si daca tot mai multi urmaresc emisiunile (...) televiziunii germane si bunele spectacole de teatru in limba germana, vor pati ca unul, Odon von Horvath, care a plecat (...) si a decis intr-o zi ca se va face scriitor german. Si s-a facut. (...) Razboiul viitorului (...) nu se va duce pe calea armelor, ci prin ziare, carti, echipe de dans, prin canalele televiziunilor".
Conferinta acestui oficial al diplomatiei maghiare pune in fata auditoriului o singura problema de fond: cum am putea noi, maghiarii, sa reparam nedreptatea ce ni s-a facut prin Tratatul de la Versailles? In nucleul sau, raspunsul nu este extremist. Numai in cadrul structurilor super-statale ale Europei vom gasi solutii, acesta este cadrul general al gandirii diplomatiei maghiare.
In cadrul ei restrans, spune Horvath Attila, diplomatia maghiara are a miza pe cultura. In ce scop? Spre a face ca problema istorica maghiara sa fie cunoscuta. Nu va fi un triumf daca scriitori de origine maghiara vor deveni scriitori de limba germana, spune el. In acest razboi cultural, maghiarii au datoria de a nu se asimila altor culturi.
Ce ar fi de spus in marginea acestor consideratii dintr-o perspectiva romaneasca?
Multe ar trebui spuse, dar in primul rand ar fi de gandit care mai este, azi, rolul culturii. Mai poate ea reprezenta un factor de identitate nationala? Mai are cultura valoare de argument intr-o dezbatere politica despre vointa de apartenenta statala a unor comunitati?
Horvath Attila crede ca Belgia are sa dispara ca stat suveran tocmai din cauza faptului ca este compus din trei comunitati culturale diferite, care s-ar putea alipi la statele unde acele culturi au radacinile lor istorice.
Apoi, ar fi de gandit daca Europa nu este deja ea insasi un stat, astfel incat pentru un maghiar care locuieste la Cluj ori la Budapesta ori la Bucuresti cetatenia europeana sa dizolve orice drama latenta care ar fi putut exista in statutul anterior de cetatean roman/ cetatean maghiar.
Avem a constata doua viziuni asupra cetateniei europene: una cu fata spre trecut, care imagineaza structurile suprastatale ale Europei ca pe un cadru de refacere a vechilor suprematii culturale si teritoriale; alta cu fata spre viitor, care proiecteaza cat mai multa autonomie regiunilor dornice sa o rupa cu fostele centralisme de stat. Conflictul celor doua vizuni sta pe ambiguitatea conceptului de autonomie. Autonomie in cadrul aceluiasi stat ori autonomie in vederea libertatii de a face noi optiuni de statalitate?
E limpede ca - pe cazul imaginar al Belgiei - Horvath Attila duce gandul autonomizarii culturale pana la limita noilor optiuni de apartenenta statala.
Prin urmare, dat fiind ca acest document exista in transparenta publica acum, dupa ani buni de obscurizare diplomatica, ar fi un prilej de a trece nelinistile noastre despre ambiguitatea dramatica a conceptului de autonomie intr-o initiativa de dezbatere parlamentara europeana despre limitele acestui concept.
Europarlamentarii nostri ar sluji cu adevarat mai eficient partea de buget comunitar pe care o "papa" prin Europa daca ar fi capabili sa consolideze un lobby politic interesat sa propuna limite rationale, fara potential exploziv, conceptului de autonomie.
Ioan BUDUCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nimic memorabil   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  Spre palmares    1 comentariu
  Festivalul International de Teatru de la Sibiu: primele zile    
  "O piesa pentru indragostiti" de Goethe    
  Papa: Libertate si demnitate gratie lui Karol Wojtyla    
  Melania Mazzucco la Bucuresti    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Salariu mediu pentru chinezoaicele din Romania (187 afisari)
 ZIUA salveaza Catedrala Sf. Iosif (182 afisari)
 Castelul Bran a fost retrocedat (126 afisari)
 Lazea: Exista riscul prabusirii preturilor imobiliare (97 afisari)
 "Proiectul Zichron" (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00914 sec.