Ziua Logo
  Nr. 3634 de sambata, 27 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"O piesa pentru indragostiti" de Goethe
Cu sprijinul Consulatului German-Timisoara, in traducerea lui Jean Livescu, Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad, prezinta maine (28 mai, orele 19.00), o premiera absoluta in Romania: "Stella. O piesa pentru indragostiti" (in traducerea lui Jean Livescu, "O poveste de iubire") de Goethe. Considerata a nu se inscrie intre capodoperele literare ale lui Goethe, "Stella" a starnit de-a lungul timpului un interes mare in randul oamenilor de teatru, inregistrand o importanta cariera atat pe scenele germane, cat si in importante centre culturale ale Europei. Cele doua variante de final, ciudate, precum si miza propusa de autor, au incitat regizorii cu tentatia unei mari libertati de interpretare a textului. Scrisa in prima perioada de creatie, cand tanarul Goethe simtea nevoia unor clarificari privind iubirea sa pentru Lili Schonemann, "Stella..." a avut un destin furtunos. Pusa in scena la Teatrul National din Hamburg, in 1776, piesa a agitat asa de tare spiritele incat autoritatile bisericesti, considerand ca rosturile teatrului sunt de a oglindi virtutea si nu viciul, au interzis spectacolul, cerandu-i autorului un final adecvat moralei timpului.
Textul lui Goethe a fost transpus scenic de Stefan Iordanescu, regizor care a facut urmatoarea declaratie: "Se pot spune foarte multe despre spectacolul asta, pentru ca m-a si tentat foarte mult sa fac un text cu totul impotriva curentului din teatrul romanesc actual. Textul asta nu a avut deloc viata in Romania. Este foarte des jucat in Germania, pentru ca este un text foarte viu si foarte puternic. El se refera foarte strict la ceva. Discursul este scris pe gustul publicului de atunci, facand parte din moda timpului. Textul asta este o melodrama, pana la urma, numai ca pentru ca omul sa poata afirma ca un barbat poate sa traiasca cu mai multe femei deodata si sa fie fericit sau nu - ma rog, asta putem sa mai discutam - s-a folosit de o tesatura, de o canava. E un text care se foloseste de niste repere, hai sa le spunem culturale, la moda pe vremea respectiva, si le discuta, le pune in fata omului de astazi. Nu piesa e controversata; spectacolul incearca sa ridice anumite controverse. Ma intereseaza foarte mult sa realizez un spectacol care sa creeze puncte de controversa".
In spectacolul de la Arad, rolul Stellei e disputat de actritele Carmen Vlaga si Angela Petrean, iar cel al lui Fernando e interpretat de Ovidiu Ghinita. (L.I.)
A r h i v a
  Spre palmares    1 comentariu
  Festivalul International de Teatru de la Sibiu: primele zile    
  Papa: Libertate si demnitate gratie lui Karol Wojtyla    
  Melania Mazzucco la Bucuresti    
  Diplomatia culturala    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Salariu mediu pentru chinezoaicele din Romania (187 afisari)
 ZIUA salveaza Catedrala Sf. Iosif (182 afisari)
 Castelul Bran a fost retrocedat (126 afisari)
 Lazea: Exista riscul prabusirii preturilor imobiliare (97 afisari)
 "Proiectul Zichron" (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00932 sec.