Ziua Logo
  Nr. 3634 de sambata, 27 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Triada politica si selectie multipolara
Denis BUICAN 
In general - de la inceputul Lumii - nu s-a inregistrat decat o triada de sisteme de guvernare, in sanul carora insa se pot gasi scari diferentiate si catre mai bine si catre mai rau.
Probabil cel mai dur sistem este reprezentat de dictaturile totalitare piramidale, care imbratiseaza totul - in politica si in societatea civila - ca sa inabuse orice veleitate de libertate individuala. In practica omenirii, un astfel de sistem se intalneste in dictaturile piramidale teocratice - inchizitiile din trecut si talibanii si aiatolahii prezentului -, ori in dictaturi laice de tip comunist, nazist sau fascist.
Dictaturile militare au un sistem autoritar si represiv insa mai putin globalizant in teroare ca cele piramidale intrucat societatea civila, economia, arta, stiinta pot scapa de sub jugul acestor carmuiri asezate pe forta politica a baionetelor.
In sfarsit, a treia categorie de sisteme este marcata de demagogiile politiste oligarhice si plutocratice de tip occidental: Europa, cu anumite particularitati de la tara la tara, America de Nord (Statele Unite si Canada) si Australia. Aceste sisteme care se vor "democratice" nu pot fi considerate ca atare intrucat nu exista in sanul lor - chiar daca au pluralism politic si vot secret - o adevarata separare si, indeosebi, un control reciproc al puterilor in stat.
Ar fi si multe alte cazuri negative de injustitie si de incalcare a libertatii individuale de catre politie si serviciile speciale - nu numai in Romania -, dar si in Occident. Astfel, procesul care dureaza la Paris de vreo douazeci de ani - al ascultarii ilegale a telefoanelor private de catre Palatul prezidential (Elys�e) - a aratat ca toate ministerele implicate si serviciile primului-ministru aprobau ordinele de sus... fara cracnire. Pana si Cioran, in 1985 - in Franta din 1937, bolnav si catre 80 de ani - era ascultat ilegal, chiar daca nu era inteles de astfel de servicii abuzive.
Recentele "afaceri" de calomnie de la Paris - care urca pana in varful statului si Guvernul arata, pe deasupra, ca nu trebuie confundat croncanitul corbilor cu ghiersul privighetorilor.
Astfel de abuzuri ale politiilor si serviciilor speciale din demagogiile occidentale nu trebuie sa serveasca nicidecum ca paravan pentru dictaturile de toate soiurile unde terorismul de stat e generalizat - si nici fragilitatii "democratice" a tarilor postcomuniste, printre care se numara si Romania. Dimpotriva, maturand mai intai in fata propriei usi si invatand din propriile greseli ca si din abuzurile altor sisteme, ar fi necesar ca cel putin Europa intregita - in curand si cu Romania si Bulgaria - sa se amelioreze aplicand o adevarata selectie multipolara la toate nivelele: politic, economic, academic, cultural si stiintific.
Altfel, Europa risca sa-si piarda zestrea secolelor precedente de la Pericles incoace, iar Romania ar putea ramane in continuare la periferia vietii europene si internationale.
Dar o astfel de selectie multipolara a valorilor in toate domeniile - bazata si pe teoria sinergica a evolutiei pe care am elaborat-o si pe biognoseologie, noua teorie a cunoasterii - presupune - ca o conditie sine qua non- o veritabila selectie a selectionatorilor de sus pana jos si de jos pana sus pe toate taramurile vietii sociale, universitare si politice.
Ori, o astfel de selectie multipolara, tinzand spre o selectie sinergica, nu se poate transforma intr-un impuls practic, atat timp cat juriile de selectionare reprezinta "patul lui Procust" al unei mediocritati naturale, ori create artificial. Mai intai, ar fi necesar ca in juriile de selectionare sa fie invitati specialisti de reputatie internationala din celelalte tari ale Europei pentru a se asigura o selectie mai impartiala... Dar si in acest caz se mai pot inregistra abuzuri de "cooptare" de clan... Dar totusi trebuie inceput astfel spre a se evita ajungerea la un sistem de selectie negativa unde evolutia ar putea reprezenta o involutie parazitara... Chiar daca ar fi o slaba nadejde de indreptare, bratele n-ar trebui incrucisate intrucat, vorba taciturnului Wilhelm de Orania, nu trebuie sa speri... ca sa intreprinzi.
Prof. Univ. Dr. Denis Buican are trei doctorate: Doctor in genetica (Bucuresti, 1961), Doctor de Stat in Stiinte Naturale (Facultatea de Stiinte din Paris, 1970) si Doctor de Stat in Litere si Stiinte Umane (Universitatea Paris I, 1983). A publicat numeroase articole si peste 20 de carti de notorietate internationala traduse in mai multe limbi. Este mentionat in cele mai prestigioase dictionare internationale - printre care Larousse si Robert -, intrucat a elaborat Teoria sinergica a evolutiei si Biognoseologia, o noua teorie a cunoasterii. Recent a publicat in Romania doua carti la editura CD Press: "Epopeea lumii vii" si "Evolutia si evolutionismul" (2006).
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Triada politica - vedere partiala; si partinitoare !   de Arogantu'
Intrebari Dlui. Prof. Univ. Dr. Denis Buican :   de Michael Theil - Lazarescu
A r h i v a
  Catedrala aproape salvata. Ramane Piata Revolutiei    6 comentarii
  Romania vazuta de o grecoaica inteligenta si afectuoasa    5 comentarii
  Ciuma    2 comentarii
  Un vot ciudat, incompatibil cu principiile liberale    3 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Romania in Europa    2005-06-17
 Top afisari / comentarii 
 Salariu mediu pentru chinezoaicele din Romania (187 afisari)
 ZIUA salveaza Catedrala Sf. Iosif (182 afisari)
 Castelul Bran a fost retrocedat (126 afisari)
 Lazea: Exista riscul prabusirii preturilor imobiliare (97 afisari)
 "Proiectul Zichron" (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87554 sec.