Ziua Logo
  Nr. 3634 de sambata, 27 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Catedrala aproape salvata. Ramane Piata Revolutiei
George DAMIAN 
Campania ZIUA pentru salvarea Catedralei catolice Sfantul Iosif a inregistrat ieri primul succes: primarul Videanu a anuntat cu jumatate de gura ca s-ar putea gasi o solutie printr-un schimb de terenuri. Molohul de sticla si otel de langa Catedrala si-ar putea gasi locul in alta parte, fara sa mai afecteze un monument istoric si un lacas de cult. Dupa ce a tinut-o langa ca nu are nimic, dar absolut nimic de a face cu nenorocirea de langa Catedrala, primarul Videanu a ramas cu gura stramba cand a aflat ca tocmai Comisia de Urbanism pe care o are in subordine la Primaria Generala a acordat doua avize cu acelasi numar de inregistrare, aceeasi data si aceleasi semnaturi. Doar indicatorii tehnici difereau in aceste avize - printre care coeficientul de utilizare a terenului avea doua valori, dintre care una era in folosul investitorului. Videanu a trebuit sa afle de ilegalitatile din Primaria lui dintr-un raport al Inspectoratului de Stat pentru Constructii si, desi a primit acest raport pe 10 mai, nici pana in ziua de azi nu a reusit sa investigheze si sa-i pedepseasca pe vinovatii din propria ograda de prim-gospodar al Municipiului.
Ba mai mult, Videanu a trebuit sa fie chemat la tablia patului lui Basescu, intristat teribil de ceea ce comite cel pe care l-a garantat pentru Capitala. Pacientul Basescu n-a avut liniste din cauza blocului de langa Catedrala Sfantul Iosif: la Viena l-a vizitat cardinalul Schonborn, tot pe tema Catedralei. Nici interventia Vaticanului nu a putut fi ignorata - desi nici pana in ziua de azi nu exista un raspuns oficial pentru Sfantul Scaun.
Problema Catedralei Sfantul Iosif a scos la iveala o problema majora: lipsa de respect a autoritatilor fata de Biserica si fata de cetateni. Indiferent de care Biserica este vorba. De exemplu Biserica Ortodoxa Romana este luata peste picior de Ministerul Afacerilor Externe care, in loc sa o sprijine sa recupereze Mostenirea Gojdu, cedeaza in mod inexplicabil. Mai ramane o slaba speranta ca senatorii romani vor avea demnitatea saptamana viitoare sa se gandeasca si la Biserica Ortodoxa Romana inainte de a vota Ordonanta Gojdu. Biserica Catolica din Romania a trebuit sa depuna eforturi imense pentru a-si putea salva Catedrala din Bucuresti de soarta Bisericii Armenesti care a crapat in trei sub presiunea unui bloc de birouri.
In ceea ce priveste respectul fata de cetateni atitudinea primarului Videanu este cat se poate de edificatoare. Domnia sa considera ca face o imensa favoare bucurestenilor doar anuntand deocamdata organizarea unei dezbateri publice privind modificarile pe care intentioneaza sa le aplice Pietei Revolutiei. Iar asta cand dezbaterea publica asupra proiectelor majore ar trebui sa fie obligatorie... Primarul Videanu nu pare impresionat nici macar de faptul ca arhitectul Hurduc este si autor al proiectului din Piata Revolutiei si presedinte al Comisiei de Urbanism de la Primarie - el centreaza, el da cu capul! Si colac peste pupaza, in ciudat clamarilor de transparenta totala, nici Videanu nici Hurduc nu vor sa raspunda unei intrebari foarte simple: ce vor sa faca in cele patru blocuri pe care intentioneaza sa le planteze in Piata Revolutiei! Initial niste subordonati slobozi de gura de la Primarie (cel mai probabil sinceri in inocenta lor) au sustinut ca in cele patru blocuri din Piata Revolutiei vor fi spatii pentru birouri si galerii comerciale. Cu alte cuvinte: hai sa scoatem niste bani frumosi chiar pe locul unde s-a murit pentru libertate. Sau cel putin asa mai cred unii.
Scandalul Catedralei a mai scos la iveala ceva deosebit de interesant: presa inca nu este pe de-a intregul libera in Romania. ZIUA si Civic Media au tinut steagul sus in chestiunea Catedralei Sfantul Iosif. In rest o liniste suspecta - pentru foarte multa vreme. Cu foarte putine exceptii: au fost cativa curajosi care au investigat legaturile de afaceri si sursele de bani si le-au aratat intregii lumi. Si au mai fost alti "curajosi" care, cu spume la gura, au dat telefoane, au carait si au gajait ca investitorul este de buna credinta. De parca ar fi fost pusa la indoiala buna credinta a cuiva: problema a fost legata de modul in care s-a produs avizarea proiectului - un proces ilegal, dupa cum a aratat raportul Inspectoratului de Stat pentru Constructii, publicat pe larg de ZIUA.
Anuntul de ieri al primarului Videanu constituie o victorie a cetatenilor informati: acordarea de avize ilegale nu poate legitima distrugerea monumentelor istorice. Mai ramane ca bucurestenii sa se mobilizeze si sa apere si Piata Revolutiei de cele patru blocuri pe care vrea sa le planteze Videanu.
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Salut toata lumea   de leu-paraleu
concurs de idei si solutii nu de imprejurari   de oareu
Nu va culcati pe o ureche!   de Harkonen
Nu ziceti inca hop... E o mica problema de rezolvat.. Un pogon de hartzoage si compensatii... Plus ca trebuie daramata   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Catedrala aproape salvata.Ramane Piata Revolutiei........   de doctorul
Respectul istoriei reflecta respectul de tine insuti   de Gheorghe F.
A r h i v a
  Triada politica si selectie multipolara    2 comentarii
  Romania vazuta de o grecoaica inteligenta si afectuoasa    5 comentarii
  Ciuma    2 comentarii
  Un vot ciudat, incompatibil cu principiile liberale    3 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Germania mea, Romania    2006-05-13
  De-a diplomatia, dar in genunchi    2006-05-06
  Colosul de la Sf. Iosif - bomboana pe coliva aderarii    2006-04-22
  Paraciosii Europei    2006-04-17
  "Meciul natiunii": doar circ - fara paine    2006-04-08
 Top afisari / comentarii 
 Salariu mediu pentru chinezoaicele din Romania (187 afisari)
 ZIUA salveaza Catedrala Sf. Iosif (182 afisari)
 Castelul Bran a fost retrocedat (126 afisari)
 Lazea: Exista riscul prabusirii preturilor imobiliare (97 afisari)
 "Proiectul Zichron" (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.24713 sec.